Članak je filtriran: Mart 2021

Ni iz drugog pokušaja nije prošao Prijedlog budžeta Općine Bosanska Krupa koji je ponudjen u iznosu od 9.358.302 KM.

Za budžet su ponovno bili vijećnici SDP-NES i dva nezavisna vijećnika(NiP), dok su suzdržani bili SDA-DF-nacionalna manjina. Odluka o privremenom finansiranju je istekla ovog posljednjeg dana marta, a načelnik općine Armin Halitović najavio je prema Statutu, u ovoj situaciji, zakonsku mogućnost, a to je proglašenje budžeta.

Iako je sjednica iz drugog pokušaja otvorena, podržan dnevni red,u sali na prozivci bilo prisutno 20 vijećnika, kasnije 21, iako se činilo da će ovaj put to biti samo rutinska sjednica sa tri tačke koje su zbog epidemiološke situacije uzete u razmatranje kao prioritetne, to se ipak nije dogodilo.Već sam početak rasprave oko budžeta i uloženih amandmana govorio je da sjednica neće ići predvidjenim tokom.Vijećnici su se sporili oko iznosa predvidjenih za finansiranje različite infrastrukture, podrške ustanovama, projekata koji se hoće ili neće podržati. Potom je uslijedila jedna pauza pa druga pauza, a onda, kada su ušli u salu zamjenik predsjedavajućeg Mirsad Jusić je amandmane dao na glasanje, a onda i sam prijedlog budžeta. Podrške nije bilo niti za amandmane niti za budžet. Govoriti o tome kakav je budžet, za ovaj izvještaj možda je sad manje važno koliko je bitna činjenica da je Odluka o privremenom finansiranju istekla i da sa prvim danom mjeseca aprila Općina ulazi u blokadu ukoliko se budžet od strane općinskog načelnika ne proglasi ili ne dodje do dogovora u narednim danima.

Da će upravo da ide na proglašenje budžeta potvrdio nam je i sam načelnik Halitović u izjavi koju je dao po završetku sjednice:

Nije bilo kompromisa medju sudionicima dogovora, predsjednici klubova nisu se mogli dogovoriti oko minimuma izmijena , a onda nije bilo ni većine da se usvoji budžet za 2021.godinu.Sve su procedure ispoštovane, s obzirom da budžet nije donešen, ja ću najvjerovatnije već sutra u skladu sa svojim ovlaštenjima donijeti odluku o proglašenju budžeta.To je prvi put u ovih 13 budžeta da moram donijeti ovakvu odluku, ali ja jednostavno ne mogu i ne smijem da dovedem u blokadu ni Općinu ni javne ustanove ni preduzeća čiji je osnivač općina Bosanska Krupa.Kada se steknu uslovi vjerovatno ćemo uraditi neki rebalans, jer danas je bilo i dobrih prijedloga, vrijeme je pred nama i možemo se usaglašavati.“

Izjave smo uzeli i od svih predsjednika ili predstavnika klubova vijećnika u Općinskom vijeću Bosanska Krupa:

Alen Lipovača(SDP):

-      Što se tiče SDP-a mi nismo učestvovali u kreiranju ovog budžeta, ali zbog epidemiološke situacije i iako nam nije prihvaćen naš amandman mi smo odlučili da podržimo ovaj budžet. Sutra idemo u blokadu Općine ukoliko načelnik ne proglasi budžet.

Adis Hamzić ( SDA) :

-      Bilo je amandmana i od pozicije i od opozicije. Nažalost nismo uspjeli naći kompromis iako smo imali pauzu i mi jednostavno takav budžet nismo mogli podržati, ali vjerujem da je jutro pametnije od noći i da ćemo u narednim danima naći kompromis.

Samir Jašaragić(nezavisni – bivši NiP) :

-      Ja i kolega Bratić smo podržali budžet pokazujući time odgovornost prema stanju i u državi i u općini. Mislim da tu odgovornost nisu pokazali vijećnici iz pojedinih političkih stranaka koji čine većinu time što nisu podržali budžet kojeg su oni vjerovatno dogovarali sa aktuelnim načelnikom.Amandmani opozicije nisu usvojeni, ali svejedno mi smo budžet podržali.

Midhad Arnautović(NES- bivši ASDA):

-      Današnja sjednica je našalost pokazala da u Općinskom vijeću ne postoji jasna većina. Zakonski rok od 90 dana za usvajanje budžeta je istekao.Većina koju čine SDA i DF nažalost prošli put su oborili dnevni red , danas je oborila budžet i komunalnu potrošnju i očigledno je da ta većina djeluje protiv općine Bosanska Krupa i protiv njenih gradjana.Sada ostaje ta zakonska mogućnost da već sutra prvog dana aprila općinski načelnik proglasi budžet.

Zaharije Mesić ( DF) :

-      Klubovi SDA i DF su bili za usvajanje budžeta i mi smo imali nekoliko amandmana koji nisu bili sporni za budžet. Medjutim najveći problem je bio kada je predsjednik kluba NES(ASDA) izišao i dao prijedlog o rasporedjivanju sredstava od puteva koja uopće nisu bila planirana budžetom. Smatram da ova situacija može da se prevazidje, da ovo nije veliki problem i da će do dogovora doći, ali jednostavno nismo mogli da pristanemo na ucjene od strane NES-a.

Vijećnici takodje nisu podršali ni Prijedlog programa zajedničke komunalne potrošnje, dok je Prijedlog rješenja o utvrdjivanju javnog interesa za rekonstrukciju regionalnog puta do naselja Arapuša usvojen jednoglasno.

Na kraju možemo rezimirati- Odluka o privremenom finansiranju istekla je sa posljednjim danom mjeseca marta, a time i mogućnost da vijeće u zakonom predvidjenom roku donese budžet za 2021.godinu. Načelnik Općine Bosanska Krupa sada prema Statutu ima mogućnost, što je i najavio, da donese odluku o proglašenju. Da li će u narednim danima doći do ponovnog sjedanja za „pregovarački sto“ u ovom momentu sa sigurnošću se ne može reći iako jedan dio vijećnika tvrdi da će se ka tome ići.

Opširnije o svemu u programu RadioBK sutra(01.04) od 12,30 sati, dok snimak ove sjednice emitujemo u nedjelju od 10 sati.

Renata S.

Objavljeno u POLITIKA

Zbog saobraćajne nezgode koja se dogodila u Bosanskoj Krupi, obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu M-14.

Dok traje uviđaj vozila se usmjeravaju na lokalnu obilaznicu, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Iz MUP-a USK potvrđeno je da se saobraćajna nezgoda desila u ulici Unska u Bosanskoj Krupi i da su u nezgodi učestvovala tri putnička vozila, te da ima i povrijeđenih osoba. Uviđaj je u toku, nakon kojeg će biti poznato više informacija.

 

Izvor: FENA / RadioBK

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE

Danas su na željeznom mostu u Bosanskoj Krupi, “ Mostu žrtava genocida u Srebrenici“, počeli radovi na sanaciji – zamjeni mostovne ograde.           Zamjena ograde 2                                                                                                  

Radi se o zajedničkom projektu Direkcije za ceste Federacije BiH i Općine Bosanska Krupa a pored mostovne ograde izvršit će se i zamjena postojeće ulične rasvjete – LED rasvjetom,koju finansira općina Bosanska Krupa u vrijednosti oko 10.000 KM.

Nosilac radova je preduzeće „KOVGRAD“ Bužim, odnosno podizvođač radova je firma „Buljan ceste“ iz Kreševa. Radovi su planirani od 31.marta do 03.aprila, od 07:00-18:00 sati.

Zbog izvođenja radova na ovom dijelu magistralne ceste M-14 Bosanska Krupa – Bosanska Otoka, saobraćaj preko željeznog mosta u Bosanskoj Krupi odvija se usporeno, naizmjenično jednom trakom, te se apelira na sve učesnike u saobraćaju na strpljenje i poštivanje trenutne regulacije saobraćaja.

RadioBK

Zamjena ograde 1

 

Objavljeno u VIJESTI

Prema podacima Doma zdravlja Bosanska Krupa na području naše općine aktivno je 89 slučajeva infekcije koronavirusom. Evidentirana su 154 bliska kontakta. U izolaciji su ukupno 243 osobe.

RadioBK

Objavljeno u KORONAVIRUS

Na jučerašnjoj sjednici Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH donesena je Odluka o izmjeni i dopuni tarife zdravstvenih usluga u FBiH, kojom su snižene cijene testiranja na koronavirus.

Komercijalna cijena testiranja PCR metodom sada će koštati 79,56 KM s PDV-om, dok će cijena serološkog testiranja iznositi 42 KM s PDV-om, a antigenskog testiranja 37,44 KM s PDV-om.

Podsjećanja radi, cijena komercijalnog testiranja na koronavirus prije ove odluke bila je 96 KM, a kako je pojašnjeno, komercijalna cijena testiranja odnosi se na testiranje na vlastiti zahtjev bez uputnice nadležnog ljekara i obvezujuća je za javne zdravstvene ustanove. Za pacijente s uputnicom nadležnog ljekara testiranje je besplatno.

Odluka o pojeftinjenju cijena testiranja na koronavirus, koju je donio Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje se od 1. aprila 2021. godine.

Izvor: Klix.ba

Objavljeno u KORONAVIRUS

U posljednja 24 sata u našoj zemlji su nakon testiranja 5.650 uzoraka registrovana 1.972 nova slučaja zaraze koronavirusom. U istom periodu preminulo je 79 osoba kod kojih je ranije registrovan ovaj virus.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 4.114 uzoraka, od kojih je 1.286 pozitivno na koronavirus. Prijavljeno je 47 novih smrtnih ishoda.

U posljednja 24 sata, u Republici Srpskoj, testirano je 1.379 uzoraka, a koronavirus potvrđen je kod 601 osobe. Prijavljeno je 29 smrtnih slučajeva.

U Brčko distriktu BiH testirano je 157 osoba a pozitivno je 85. Preminule su tri osobe.

Izvor: Klix.ba/RadioBK

Objavljeno u KORONAVIRUS

U Unsko-sanskom kantonu, u protekla 24 sata, svaki šesti uzorak testiran na koronavirus bio je pozitivan. Naime, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo USK, od 412 testiranih uzoraka novozaraženo je 69 osoba.

TXT3103

Objavljeno u KORONAVIRUS

U Unsko-sanski kanton dosad je dopremljeno 1.000 doza vakcina AstraZeneca protiv koronavirusa i sve vakcine su utrošene - rečeno je Feni u pismenom odgovoru iz Zavoda za javno zdravstvo USK koji potpisuje direktorica prim. dr. Zarina Mulabdić.

Očekuje se da Unsko-sanski kanton 31. marta dobije 762 doze Pfizer - BioNTech vakcine koja će biti raspoređena po zdravstvenim ustanovama u tom kantonu.

Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo USK, do sad je vakcinu primilo 1.000 osoba, a prema prioritetu, riziku i Planu vakcinacija.

Iz ovog zavoda napominju da još očekuju informacije o utrošku vakcina s terena od zdravstvenih ustanova sa Kantona.

Plan vakcinacije za taj kanton postoji, a vakcinacija će se odvijati prema prioritetima shodno planu vakcinacije i ovisit će o količini vakcine odnosno o njenoj raspoloživosti.

Proces prijave stanovništva za vakcinaciju je u toku, a u ingerenciji je zdravstvenih ustanova Kantona, ističu iz Zavoda za javno zdravstvo USK.

Kako navode, prema informacijama i uputama s federalnog nivoa, država će osigurati dovoljnu količinu vakcine, te USK-a shodno toj informaciji za sada neće ići u direktnu nabavku vakcine za stanovništvo. 

- U slučaju potrebe i ova opcija će biti razmatrana, posebno iz razloga što su Vlada Kantona i ZZO zainteresirani za nabavku vakcine - kaže se u izjavi za Fenu iz Zavoda za javno zdravstvo USK.

(FENA)

Objavljeno u KORONAVIRUS
srijeda, 31 Mart 2021 08:06

SERVISNE INFORMACIJE za 31.03.2021.

Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

U 16,00 sati Vranjska krivično djelo - nanošenje laki tjelesnih povreda od strane 1 lica. Izvještaj kantonalnom tužilaštvu o počinjenom krivičnom djelu.

U 22,10 sati ul.503 Slavne br. narušavanje javnog reda i mira nepostupanjem po naredbi ili rješenju državnih organa od strane 1 lica. Prekršajni nalog na 1 lice.

U 02,20 sati ul.503 Slavne br. narušavanje javnog reda i mira nepostupanjem po naredbi ili rješenju državnih organa od strane 2 lica. Prekršajni nalog na 2 lica.

U 17,15 sati ul.Bihaćka saobraćajna nezgoda - udar kamena u put.motorno vozilo. Materijalna šteta.Uviđaj izvršen. Prekršajni nalog na Direkciju za ceste FBiH.

Vatrogasna jedinica izvještava da je imala intervenciju i dojave o požarima:

U 14,58 sati Mahmić selo požar niskog rastinja. Na požar izašla dva vatrogasca sa vatrogasnim vozilom i 4 šumara. Požar ugašen u 17,00 sati.

U 17,00 sati Banjani požar niskog rastinja. Na požar izašla dva vatrogasca sa vatrogasnim vozilom i 2 šumara. Požar ugašen u 18,15 sati.

U 18,15 sati Ćevanuše klanac požar niskog rastinja. Na požar izašla dva vatrogasca sa vatrogasnim vozilom i 2 šumara. Požar ugašen u 19,20 sati.

U 20,50 sati Bukovska požar niskog rastinja. Na požar izašla dva vatrogasca sa vatrogasnim vozilom. Požar ugašen u 22,30 sati.

Hitna služba Doma zdravlja Bos. Krupa saopćava da je u proteklom periodu pregledala 33 pacijenata, za KB “Dr. I. Ljubijankić” je bilo upućeno 3 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

JKP“10. Juli ”Bos. Krupa saopćava da je isporuka vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća. Danas nema planskih prekida u isporuci vode.

Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu zadovoljavajuća. Danas nema planskih prekida u isporuci električne energije.

Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopćava da se autobusni saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija po redu vožnje.

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija po suhim kolovozima. Upozorenje na odrone kamenja na kolovoz na mag.puta M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na pravcima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 12 C , vlažnost zraka 72 % , dok je vodostaj rijeke Une u Bosanskoj Krupi 65 cm, u Bosanskoj Otoci 11 cm, a rijeke Krušnice 111,60 cm (NV).

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE

I dalje je u porastu broj novozaraženih u općini Bosanska Krupa.                    

Prema podacima Doma zdravlja Bosanska Krupa aktivno je 78 slučajeva, evidentirana su 132 bliska kontakta tako da je u izolaciji 210 osoba.

RadioBK

Objavljeno u KORONAVIRUS
Stranica 1 od 18

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1229 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa