Članak je filtriran: Septembar 2020

Bosanska Krupa će tokom narednog vikenda biti predstavljena s dva svoja strip-umjetnika na petoj po redu strip manifestaciji u Mostaru,jedinstvenoj i u strip krugovima izuzetno ocjenjenoj prilici kojom se promovira strip i daje prilika afirmiranim i mladim strip crtačima.

U Mostar putuju likovni umjetnik profesor Ismet Erdič i strip crtač Osman Hajdarević.Osokoljeni nedavnim nagradama,ponosno će predstaviti svoje radove koji će biti izloženi na mostarskom druženju.

Organizaciju potpisuje Klub Mostrip.

Ovogodišnji Mostarski strip vikend će se održati na otvorenom prostoru uz maksimalno pridržavanje propisanih mjera protiv širenja koronavirusa.Strip vikend će biti fokusiran na domaću strip scenu i svi gosti će biti domaći autori iz Bosne i Hercegovine.Kao i prošlih godina, na strip vikendu će biti postavljena izložba radova gostujućih autora. Tokom cijele manifestacije biće nezaobilazno crtanje i potpisivanje gostujućih autora za posjetioce, druženje s maskotom festivala i još dosta zanimljivih stvari, najavljuju organizatori.Organizatori su već ispisali nekoliko uspješnih projekata i četiri strp-vikenda u Mostaru zasigurno su učinili mnogo na podizanju strip kulture u ovom vremenu kada je uveliko bila zapostavljena.Iz Kluba ističu da je cilj druženja i manifestacije promocija i popularizacija strip-kulture s naglaskom na mlađu generaciju.Ove godine će grad na Neretvi posjetiti devet umjetnika iz svijeta stripa: Lana Šator, Milorad Vicanovic-Maza, Ismet Erdić-Erda, Midhat Kapetanović, Filip Andronik, Zdravko Cvjetković, Osman Hajdarević, Zoran Herceg i Berin Tuzlić

"Što se tiče gostiju moramo spomenuti i činjenicu da će i ove godine kao što je bilo i za prethodne četiri, svi naši specijalni gosti uraditi plakate sa motivom grada Mostara. Time ćemo još jednom staviti Mostar i Bosnu i Hercegovinu na mapu strip događanja u svijetu", ističu organizatori iz Kluba Mostrip.

Za ovu priliku s strip ilustracijama Ismeta i Osmana štampaće se prigodne promotivne majice,a jedan od plakata ove manifestacije biće autorstvo Erdića.

Za kraj,recimo nešto i o već dobijenim nagradama:Dva strip autora iz Bosanske Krupe,Ismet Erdić i Osman Hajdarević su ove godine na Svjetskom festivalu stripa u Velesu u Sjevernoj Makedoniji osvojili nagrade sa svojim radovima.

„Moj rad "Previd"za koji color potpisuje Dejan Bilokapić je osvojio 3. mjesto dok je Osmanov rad "Četiri pucnja za Sema Karsona' dobio nagradu za najbolji crtež „kazao nam je pred put u Mostar profesor Ismet Erdić.

Čestitamo.To su ipak nagrade sa svjetskog strip festivala.

Po povratku i utisci nagrađenih bosanskokrupskih strip-autora s Mostarskog strip-vikenda.

Dževada Štancl

U Bosni i Hercegovini su u posljednja 24 sata registrovana 243 slučaja zaraze koronavirusom, a 13 osoba je umrlo, saopćeno je iz entitetskih zdravstvenih institucija i Brčko Distrikta.

U protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1.513 uzoraka, od kojih je 191 pozitivan na koronavirus. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH.

Do sada je testirano ukupno 157.625 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 17.837 osoba.

U Brčkom je u posljednja 24 sata zaražena jedna osoba.

U Republici Srpskoj izvršeno je testiranje 544 laboratorijskih uzorka, a virus je potvrđen kod 51 osobe.

Radi se o 28 muških i 23 ženskih osoba, od kojih je 16 mlađe, 26 srednje i devet osoba starije životne dobi.

U posljednja 24 sata, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena su dva smrtna slučaja kod kojih je potvrđeno prisustvo korone

 

KLIX

Objavljeno u KORONAVIRUS
srijeda, 30 Septembar 2020 07:42

SERVISNE INFORMACIJE za 30.09.2020

Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

U 00,05 sati Bos.Krupa naselje Zalug prijava krivičnog djela nasilje u porodici od strane 1 lica. Nakon kompletiranja predmeta slijedi izvještaj kantonalnom tužilaštvu o počinjenom krivičnom djelu.

 

Vatrogasna jedinica izvještava nije imala intervencija i dojava o požaru.

 

Hitna služba Doma zdravlja Bos. Krupa saopćava da je u proteklom periodu pregledala 9 pacijenata, za KB “Dr. I. Ljubijankić” je bilo upućeno 1 lice. Na porodilištu nije bilo prinova.

 

JKP“10. Jul ”Bos. Krupa saopćava da je isporuka vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća.Danas od 08,00 do 12,00 sati planski prekid u isporuci vode u naselju Gornja Ljusina.Radovi na mreži.

 

Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu zadovoljavajuća.Danas nema planskih prekida u isporuci električne energije.

 

Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopćava da se autobusni saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija po redu vožnje.

 

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija po mjestimično vlažnim kolovozima. Upozorenje na odrone kamenja na kolovoz i maglu na mag.puta M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na pravcima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

 

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

 

Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 7 C , vlažnost zraka 86 % , dok je vodostaj rijeke Une u Bosanskoj Krupi 91 cm, u Bosanskoj Otoci 144 cm, a rijeke Krušnice 169,90 cm (NV).

 

Vremenska prognoza

 

Jutros je u Bosni pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne je sunčano uz malu do umjerenu naoblaku.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica 0; Sokolac 2; Livno 3; Ivan Sedlo 5; Bugojno i Grude 6; Bihać, Sanski Most i Široki Brijeg 7; Jajce i Sarajevo 8; Zenica 9; Stolac i Tuzla 10; Banja Luka, Trebinje i Zvornik 11; Mostar 12; Gradačac 13; Neum 14°C.

 

Danas u većem dijelu Bosne prije podne pretežno oblačno vrijeme. Djelomično smanjenje oblačnosti u drugoj polovini dana. U Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 22°C, saoćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

 

 

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE

Unsko sanski kanton danas je bez novozaraženih osoba koronavirusom, a razlog tome je što jučer u Klinički centar u Sarajevo nisu poslani uzorci na testiranje.

U međuvremenu, došlo je do promjene aktivnih i izliječenih slučajeva odnosno broja pacijenata koji su na liječenju u Kantonalnoj bolnici.

Od jučer je broj izliječenih porastao za pet i iznosi 677, dok je  broj trenutno oboljelih 122 i  smanjen je za petnaest slučajeva u protekla 24 sata.

Na Infektivnom odjelu hospitalizirano je šest novih pacijenata tako da se u bolnici trenutno liječi 20 pacijenata, od kojih je 17 pozitivno. Za tri pacijenta čekaju se rezultati testiranja ,a tri pacijenta su na respiratoru. Na testiranje su danas poslana 54 uzorka.

RTV USK

Objavljeno u KORONAVIRUS

Prema posljednim podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine prijavljeno 1.750 uzoraka, od kojih je 155 pozitivno na koronavirus.

Kako navode iz Zavoda testirano je ukupno 156.112 uzoraka, a ukupno zaraženih od početka pandemije je 17.646 osoba.

Oporavljeno od ovog virusa su 13.774 osobe, a trenutno je aktvno 3.357 slučajeva pozitivnih na koronavirus.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je devet novih smrtnih ishoda. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 515, i to 339 muškarca i 176 žena.

U entitetu Republika Srpska u posljednja 24 sata izvršеnо је tеstirаnjе 560 lаbоrаtоriјskih uzоrkа, а koronavirus je pоtvrđеn kоd 70 оsоba.

Priјаvljеnо је pеt smrtnih slučајеvа kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо nоvоg virusа kоrоnа. Rаdi sе о muškаrcimа srеdnjе i stаriје živоtnе dоbi iz Priјеdоrа, Prnjаvоrа, Ribnikа, Bаnje Lukе i Srpcа, navode iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Dо sаdа је u tom entitetu pоtvrđеnо 9.267 slučајеvа virusа kоrоnа, а prеminulo je ukupnо 307 оsоba kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа taj virus. Dоsаd sе оpоrаvilо 6.266 оsоbа, а tеstirаnо је ukupnо 79.091 оsоbа.

Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih је 184, u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru RS 58, а u opštim bоlnicаmа 126. Pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm trеnutnо је 3.102 оsоbа, а nаdzоr је zаvršеn kоd 60.388 оsоbе.

U Republici Srpskoj povećan je broj djece školskog uzrasta koji su pozitivni na virus korona, potvrdila je Jela Aćimović, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo RS.

Ona je dodala da je razlog tome povećano testiranje djece školskog uzrasta.

RadioBK

Objavljeno u KORONAVIRUS
utorak, 29 Septembar 2020 11:39

Sedam dana za javnu raspravu

Radna grupa ministarstva za boračka pitanja po zaključku Skupštine USK održala je u ponedjeljak javnu raspravu o Nacrtu Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica.

Za nju je umjesto mjesec predviđeno svega 7 dana, kako bi se što prije omogućilo da demobilisani borci do 57 godina ostvare novčanu naknadu, za šta je rebalansom budžeta osigurano je 400.000 maraka. Ukoliko se Zakon brzo usvoji sa isplatama naknada za nezaposlene demobilisane borce , tvrdi resorni ministar Ermin Zulić, moglo bi se krenuti u skorije vrijeme.

RadioBK

Objavljeno u VIJESTI
utorak, 29 Septembar 2020 11:28

Donacija i Sigurnoj kući u Bihaću

Predstavnici Ujedinjenih naroda (UN), ambasade Velike Britanije u BiH i kompanije Violete d.o.o. upriličili su u ponedjeljak u Sarajevu svečano potpisivanje ugovora o donaciji s predstavnicima osam sigurnih kuća.

Britanski ambasador Field podsjetio je da je svaka druga žena u BiH u odrasloj dobi iskusila određeni oblik nasilja.

“Pandemija COVID-19 je dovela do povećanja nasilja u porodici koje će navjerovatnije rasti kako se pogoršavaju ekonomski uslovi. Naša poruka je jednostavna: nasilje u porodici se ne smije tolerisati niti ignorisati i sve žrtve moraju dobiti neophodnu pomoć. Njih ne smijemo zaboraviti jer borba protiv rodno zasnovanog nasilja uvijek može biti prioritet, posebno u vrijeme krize“, rekao je Field.

Svjesni problema s kojima se sigurne kuće u Bosni i Hercegovini susreću u kontekstu pandemije COVID-19 te uzimajući u obzir izuzetnu važnost njihovog postojanja, rada i doprinosa društvu koje teži ka eliminaciji rodno zasnovane diskriminacije i svih oblika nasilja, Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA), britansa ambasada u Bosni i Hercegovini i društveno odgovorna kompanija Violeta d.o.o. odlučili su da podrže i olakšaju boravak korisnicama slijedećih sigurnih kuća, Vive žene iz Tuzle, Bolja budućnost iz Modriče, Udruženje Medica iz Zenice, Udružene žene iz Banja Luke, Fondacija Lara iz Bijeljine, Udruženje žena BiH iz Mostara, Žene s Une iz Bihaća i Fondacija lokalne Demokratije iz Sarajeva.

Potpisivanjem ovog dokumenta, korisnice sigurnih kuća dobile su finansijsku podršku od UNFPA-a u iznosu od 63.000 KM i mobilne uređaje za Viber SOS liniju, 48.000 KM od Vlade Velike Britanije, kao i higijenske potrepštine za godinu dana od bosanskohercegovačke kompanije Violeta d.o.o u iznosu od 30.000 KM.

Predstavnici Ujedinjenih nacija i Ambasade Velike Britanije donirali 10 200 dolara, sigurnoj kući Udruženja „Žene sa Une“ iz Bihaća. Imajući u vidu brojne izazove sa kojima su se ova skloništa suočila zbog još uvijek aktuelne pandemije koronavirusa, i bh kompanija Violeta donirače svoje proizvode bihaćkoj sigurnoj kuči,jedinoj u koja brine o zlostavljanim ženama na podrućju unsko-sanskog kantona.

RadioBK

Objavljeno u VIJESTI

Vatrogasci u Bihaću sinoć su imali pune ruke posla s obzirom na to da je na ovom području tokom noći zabilježeno pet požara na različitim lokacijama.

Kako je za Klix.ba potvrdio glasnogovornik MUP-a USK Ale Šiljdedić, po jedan požar bio je u mjestima Hatinac, Plandišće i Luke, a dva su bila u Harmanima.

"U Hatincu je izgorio automobil, u mjestu Plandišće također je požar prijavljen u jednoj kući nepoznatog vlasnika u kojoj su često boravili migranti, ali ne vjerujem da su oni odgovorni za ove požare, jer se ovdje pojavljuje neki drugi obrazac, ovoliki broj požara je baš simptomatičan slučaj. Ispred dvije zgrade na različitim lokacijama u naselju Harmani u centru Bihaća izgorjela su iscijepana drva koja su ljudi pripremili za ogrjev. Jutros je oko 4:30 sati prijavljen požar u jednoj kući u Lukama u ulici Mustafe Omerovića, uviđaj je još u toku", pojasnio je Šiljdedić.

 
Foto: ČitateljFoto: ČitateljŠiljdedić je naveo da su svi požari ugašeni, vatrogasci su na vrijeme intervenisali tako da nije pričinjena ogromna materijalna šteta.

"Požar u naselju Plandišće je bio u napuštenoj kući i u ranijem periodu su u njoj boravili migranti, međutim, ne znam sa sigurnošću da li su oni u njoj i sinoć bili i da li uopće imaju vezu s tim požarima. Također, još nemamo tačne informacije o tome da li ima povrijeđenih, jer su uviđaji u toku", dodao je Šiljdedić.

Podsjećamo, jučer je tokom dana također u Lukama izbio požar na porodičnoj kući. Međutim, kako je dodao Šiljdedić, pet požara tokom noći na području Bihaća dovodi ovaj slučaj u jednu sasvim drugu dimenziju.

 
Foto: ČitateljFoto: Čitatelj"Imali smo jučer slučaj da su migranti boravili u toj kući u Lukama, jer rade to s vremena na vrijeme, ali ne vjerujem da su oni odgovorni za svih pet požara tokom noći. Uglavnom, istraga je u toku pa ćemo na kraju utvrditi uzrok požara i imati više detalja", zaključio je Šiljdedić.

 

KLIX

Objavljeno u VIJESTI
utorak, 29 Septembar 2020 06:48

SERVISNE INFORMACIJE za 29.09.2020

Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

U 11,00 sati Bos.Krupa Dom zdravlja narušavanje javnog reda i mira naročito drskim ponašanjem od strane 1 lica.Lice pozvano u Policijsku stanicu na razgovor. Prekršajni nalog na 1 lice.

U 00,35 sati Bos.Otoka ul.Čaršija narušavanje javnog reda i mira naročito drskim ponašanjem i prijetnjom da će napasti na život i tijelo od strane 1 lica.1 lice lišeno slobode i zadržano do otriježnjenja. Prekršajni nalog na 1 lice.

Vatrogasna jedinica izvještava nije imala intervencija i dojava o požaru.

 

Hitna služba Doma zdravlja Bos. Krupa saopćava da je u proteklom periodu pregledala 25 pacijenata, za KB “Dr. I. Ljubijankić” je bilo upućeno 3 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

 

JKP“10. Jul ”Bos. Krupa saopćava da je isporuka vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća.Danas od 07,00 do 15,00 sati planski prekid u isporuci vode u ul.Dana nezavisnosti,Hasana Kikića i Ćojluk.Sanacija kvara na mreži i od 07,00 do 12,00 sati u naselju Jezerski-Stari grad.Radovi na mreži.

 

Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu zadovoljavajuća.Danas nema planskih prekida u isporuci električne energije.

 

Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopćava da se autobusni saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija po redu vožnje.

 

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija po mjestimično vlažnim kolovozima. Upozorenje na odrone kamenja na kolovoz i maglu na mag.puta M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na pravcima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

 

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

 

Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 8 C , vlažnost zraka 96 % , dok je vodostaj rijeke Une u Bosanskoj Krupi 123 cm, u Bosanskoj Otoci 173 cm, a rijeke Krušnice 209 cm (NV).

 

Vremenska prognoza 

 

U Bosni je jutros je pretežno oblačno vrijeme. Kiša lokalno pada na području Krajine, sjeveru i sjeveroistoku Bosne. U Hercegovini je sunčano uz umjerenu naoblaku.

 

Temperature zraka izmjerene u 8 sati: Bjelašnica 1, Ivan-sedlo 5, Sokolac 6, Livno 7, Sanski Most 8, Bihać, Bugojno, Sarajevo i Srebrenica 9, Grude, Jajce, Široki Brijeg, Tuzla i Zenica 10, Banja Luka, Gradačac i Stolac 11, Mostar i Trebinje 12, Bijeljina i Zvornik 13 i Neum 14 stepeni.

 

U Bosni će danas veći dio dana biti pretežno oblačno, u Hercegovini većinom umjerena naoblaka. Tokom dana širom BiH su izgledni lokalni pljuskovi. U Bosni postepeno smanjenje oblačnosti od poslijepodnevnih sati.

 

Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 19, na jugu BiH do 22 stepena. 

 

U srijedu u većem dijelu zemlje bit će sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U Bosni po kotlinama magla i niska naoblaka. Jutarnja temperatura od 6 do 12, na jugu do 15, a dnevna od 16 do 22, na jugu do 24 °C.

 

U četvrtak se prognozira sunčano uz umjerenu oblačnost. U Bosni po kotlinama magla i niska naoblaka. Jutarnja temperatura od 7 do 13, na jugu do 16, a dnevna od 17 do 23 °C.

 

U petak će u Hercegovini biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom. U ostatku naše zemlje veći dio dana pretežno sunčano. Jutarnja temperatura od 6 do 12, na jugu do 16, a dnevna od 16 do 22 °C.

 

 

 

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE

Na šetalištu Kej u Bosanskoj Krupi danas je postavljeno solarno drvo, a u parku ispred Doma kulture u Bosanskoj Otoci solarna klupa.

 

Solarno drvo i klupa svim građanima i posjetiteljima nude mogućnost kako odmora tako i besplatnog punjenja mobilnih telefona, tableta, laptopa i svih ostalih elektronskih uređaja.

 

Drvo posjeduje četiri fotonaponska panela, klupa jedan panel, a na samom vrhu i jednog i drugog urbanog mobilijara nalazi se led rasvjeta koja će u večernjim satima služiti za osvjetljenje pomenutih područja.

 

Solarno drvo i klupu izradio je Albin Bešić iz Bosanske Otoke, vlasnik firme „ASolar“ koju je prije tri godine pokrenuo uz podršku Općine Bosanska Krupa kroz program finansiranja najboljih omladinskih start-up biznisa. Sredstva za solarno drvo osigurala je Općina Bosanska Krupa, a solarnu klupu je, kako kaže u znak zahvalnosti, Albin poklonio svome gradu i sugrađanima.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Objavljeno u VIJESTI
Stranica 1 od 13

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 2128 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa