Usvojen plan poticaja poljoprivredi „težak“ 400 000 KM

Foto: Arhiva Foto: Arhiva

Na sjednici Gradskog vijeća Bosanska Krupa koja je održana juče vijećnici su u prvom redu razmatrali rebalans budžeta koji je ovaj put imao više manjih, ali ne manje bitnih korekcija. Tako su vijećnici podržali da se kao pomoć žrtvama razornog zemljotresa u Turskoj izdvoji 15 000 KM. Takodje za potrebe nabavke toplotnih pumpi za Dom kulture izdvojiće se sredstva u visini od oko 3500 maraka, ali je jako pozitivno bilo za čuti da su konačno rješeni imovinsko-pravni odnosi kada je u pitanju objekt u ulici Patriotske lige koji prijeti da se do temelja uruši. Grad Bos.Krupa sada je iz budžeta izdvojio 25 000 maraka kako bi se objekt uklonio, time otklonila opasnost po gradjane, ali i narušeni izgled ove ulice upristojio. Osim toga, kako je istakao gradonačelnik Armin Halitović, predlagač izmjena u budžetu, povećava se i grant za deminiranje, jer će se u ovoj deminerskoj sezoni vršiti deminiranje u MZ Otoka centar te kako je vojska tražila da se za 20 ljudi osigura smještaj ova sredstva je neophodno izdvojiti. Pojedine, već postojeće stavke se koriguju na manje iznose kao što su izdvajanja za subvencioniranje MEG projekta, subvenciju Centra za podršku poduzetništvu ili iznos izdvojenih sredstava za projekt registracije nekretnina tj. uspostava Zemljišne knjige.

Vijećnici nisu podržali Prijedlog odluke o raspisivanju javnog poziva za zakup poljoprivrednog zemljišta tražeći istovremeno informaciju o tome koliko je ugovora ranije potpisano. Medjutim, ako ova tačka nije dobila podršku, Pravilnik o poticajima za poljoprivredu jeste i ove godine „težak“ je 400 000 KM.

Prijedlog plana zimske službe za 2023.godinu u visini od skoro 171 000 KM bez diskusije usvojen je sa 14 glasova „za“, dok Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o unutarnjoj organizaciji gradskog organa uprave nije dobio potrebnu većinu. Usvojeno je i nekoliko izvještaja kao što je Izvještaj o prihodima i rashodima za prošlu godinu i izvještaj o trošenju budžetske rezerve za šest mjeseci 2022.godine zatim i izvještaji Centra za kulturu, obrazovanje i informisanje kao i Centar za socijalni rad.

Kazaćemo i to da je na početku sjednice postavljeno nekoliko vijećničkih pitanja medju kojima i jedno koje je ponovno aktualizirano, a to je mogućnost izgradnje benziske pumpe u zoni vodocrpilišta „Luke“ protiv koje je, za sada, više od 70 gradjana potpisalo peticiju i dostavilo Gradskom vijeću o čemu je predsjedavajući Alen Lipovača i upoznao vijećnike. U tom kontekstu je i uputio vijećničko pitanje gradonačelniku Halitoviću koji je kazao da investitor „Ibrahimović“ jeste uputio zahtjev za izgradnju benziske pumpe, ali da je takav zahtjev uputio i prije par godina kada je dobio negativno mišljenje te da bi se benziska pumpa tu izgradila saglasnost moraju dati i stanovnici. Takodje je kazao da gradjevinsku dozvolu za izgradnju objekta pomenuti investitor ima.

Obzirom da je u fokusu vijećničkih pitanja bilo i pitanje putne komunikacije Bihać-Bos.Krupa, odnosno kanjon rijeke Une i njegova opasnost za saobraćaj gradonačelnik Halitović je kazao da u petak ima sastanak sa direktorom Direkcije cesta FBiH i da na tom sastanku očekuje neke konkretne odgovore.

Renata S.

Ocijeni
(0 glasova)

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1897 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa