U CIK BIH stigla 54 zahtjeva za provjeru izbornog materijala u Bos.Krupi

FOTO: RadioBK FOTO: RadioBK

Na jučerašnjoj sjednici Centralne izborne komisije u Sarajevu izmedju ostalog iznesen je podatak da su iz Bosanske Krupe stigle 54 zahtjeva koji se odnose na otvaranje vreća i provjeru izbornog materijala na kojem su radili članovi biračkih odbora.

Kako se nadalje moglo čuti čak 42 zahtjeva bi mogla biti uvažena i neminovno je ponovno prebrojavanje. U ovom trenutku nepoznato o kojem broju biračkih mjesta je riječ, jer CIK BiH još nije dostavio tu informaciju Gradskoj izbornoj komisiji Bos.Krupa. Kako je riječ o zaista velikom broju zahtjeva za provjerom, o čemu smo već i ranije pisali i govorili, za komentar i pojašnjenje pitali smo predsjednika Gradske izborne komisije Senada Harčevića koji nam je potvrdio ove navode i kazao da očekuju da CIK dostavi podatke o kojim biračkim mjestima je riječ kako bi se moglo pristupiti ponovnom prebrojavanju koje će biti obavljeno u maloj sali Doma kulture. U skladu s tim, kako procedura i nalaže, već su obaviješteni politički subjekti kako bi se i oni mogli pripremiti za ovaj proces u onoj mjeri u kojoj učestvuju.

Predsjednik Gradske izborne komisije Senad Harčević objasnio nam je da se moglo i pretpostaviti da će do ovakvih i sličnih problema dolaziti, na što se, kaže, ukazivalo još od maja mjeseca. Iznosi podatak da su, samo u zadnjih 48 sati do početka izbornog procesa, na čak 17 od 35 mjesta morali vršiti intervencije u vidu zamjene članova biračkih odbora, a već i inače suočeni sa nedostatkom ljudi. Problemi su nastajali što su se pojedini ponašali dosta neodgovorno pa ili su odustajali ili su se predomislili pa nisu htjeli biti predsjednici biračkih odbora do situacija u kojima član nije želio ići na biračko mjesto van njegove mjesne zajednice i slično. Ljudi sa kojima se moralo intervenirati i nadomjestiti dolazili su sa rezervnog spiska i kako kaže do ovih problema je došlo očekivano.

Harčević ističe, da ne bi bilo zabune, da zahtjevi za provjerom materijala se ne odnose na sam proces glasanja, već na pripremu materijala i obrazaca po zatvaranju biračkih mjesta i da regularnost izbora nije dovedena u pitanje.

Renata S.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 217 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 2282 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa