Saopćenje za javnost Platforme za progres

Aida Kurbegović i Denis Smajić, kandidati Koalicije Država! poručuju: Vrijeme je za nova rješenja, i novu zdravstvenu politiku!

Budući da teže tome da USK postane kanton reda, rada i mira, Aida Kurbegović i Denis Smajić, kao jedan od glavnih dijelova njihovog programa za kojeg će se zalagati i svi ostali kandidati Koalicija Država!, su postavili upravo zdravstveni sektor kojeg je moguće reformisati malih koracima ka velikom cilju, a jedan od tih koraka je:
SKRAĆIVANJE VREMENA ČEKANJA PACIJENTA NA DIJAGNOSTIČKE PRETRAGE
Pacijenti zbog čestih kvarova dijagnostičkih aparata ili zbog nedostatka aparata ili kadra koji treba da radi na aparatima za dijagnostičke pretrage bivaju prinuđeni, iako imaju osiguranje ZZOa, da pretrage rade na privatnim klinikama. Prilikom pokušaja refundacije novca koji su platili privatnim klinikama nailaze na otpor, te najčešće nisu u mogućnosti da izvrše ni djelomični povrat novca, a pogotovo cijeli iznos.
Neophodno je proceduralno urediti pitanje zakazivanja termina na osnovu hitnosti i prioriteta. Obavezno da ljekar koji upućuje pacijenta na dijagnostičku pretragu bude osoba koja će biti dužna da na uputnici navede krajnji datum za pretragu i uzeti u obzir da pacijentu ne bude narušeno zdravstveno stanje dodatno zbog čekanja na termin. Također, u slučaju da se desi da aparat iz nekog razloga ne bude funkcionalan ili se predloženi krajni rok probije, potrebno je tražiti da se zakonski uredi da služba za dijagnostičku pretragu, koja nije iz nekog razloga u mogućnosti uraditi pretragu, izda pacijentu potvrdu na kojoj će biti naveden razlog zbog kojeg se ništa ne može uraditi, te bi pacijent sa tom potvrdom trebao obratiti ZZO USK koji bi mu bili dužni refundirati cijeli iznos troškova koji su mu načinjeni zbog nemogućnosti da urade pretragu.
Na ovaj način, pacijent će moći da uradi svoje potrebne pretrage u odgovarajućem vremenu, a zdravstveni resor će na osnovu nagomilanih refundacija početi dugoročno da razmišlja i da izvrši dodatna ulaganja u u potrebnu opremu i kadar.
Centralni ured Platforme za progres
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 451 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1173 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa