Statut ponovo pao, izmjene odluke o komunalnim taksama ostavljene za „bolja vremena“

FOTO: Arhiva FOTO: Arhiva

Juče je nakon dva i po mjeseca održana sjednica Gradskog vijeća Bosanska Krupa na čijem se dnevnom redu nakon usvojanja našlo osam tačaka.

Jedna od tački o kojima su vijećnici raspravljali i koja na kraju nije dobila podršku je Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o komunalnim taksama i Tarifi komunalnih taksi.U novom prijedlogu kao kriterij za obračun uzeti su zona u kojoj se pravno ili fizičko lice nalazi, broj zaposlenih i profit. Smatrajući da je u današnjem vremenu ekonomske krize i nestabilnosti ovo jako osjetljiva tema posebno ako se uzme u obzir da je i ranija odluka izazvala revolt kod privrednika, jer su, kako su mnogi tada izjavljivali dobili enormna povećanja, vijećnici su kroz raspravu isticali da privrednike treba „pustiti da dišu“, odnosno da je potrebno tražiti način da se iznadje rješenje koje neće dovesti do novog povećanja. Zbog toga su vijećnici nakon duže pauze i razgovora odlučili da se sada ne ide na usvajanje ovako ponudjene odluke. Očekivano, ponudjeni Nacrt Statuta Grada Bosanska Krupa ni ovaj put nije dobio zeleno svjetlo.Podsjećamo, ova tačka je već dva puta bila ponudjena vijećnicima na usvajanje zašto je neophodno osigurati dvije trećine vijećnika.Opozicija odbija prihvatiti ponudjeni nacrt, jer zahtjevaju odredjene izmjene na što pozicija ne želi pristati i sada imamo pat poziciju.

Usvojeni prijedlozi rješenja za gradska priznanja

Vijećnici su na ovoj šestoj sjednici, a u susret godišnjici oslobodjenja Bosanske Krupe usvojili Prijedlog rješenja za gradska priznanja.Ko su dobitnici objavićemo nakon što se održi svečana sjednica 17.septembra i priznanja uruče dobitnicima za ovu godinu. Bez rasprave vijećnici su prihvatili Izvještaj o izvršenju prihoda i rashoda za prvih šest mjeseci ove godine kao i Izvještaj o trošenju sredstava budžetske rezerve za isti period.Takodje bez diskusije prošao je i tromjesečni izvještaj o radu JU“Centar za socijalni rad“.Jednoglasno vijećnici su prihvatili Pravilnik o izmjeni Pravilnika o vrstama, kriterijima i načinu raspodjele novčanih sredstava iz Budžeta za 2022. godinu odnosno Poticaj za poljoprivredu.Pravilnikom je osigurano još 100 000 KM koje će biti utrošene na sufinansiranje troškova ugovorene proizvodnje krastavca kornišona i jagodičastog voća, maline i kupine po 20.000, a nešto niži iznosi su za proizvodnju povrća, jagode i cvijeća u plastenicima, pčelinja društava,dok će npr. za   sufinansiranje troškova kupovine repromaterijala biti izdvojeno ukupno 30 000 KM.

Problem pasa lutalica na dnevnom redu

Pred vijećnicima se našla i Informacija radne grupe za izradu plana trajnog zbrinjavanja pasa lutalica.Komisija je oformljena i imala je rok od 60 dana da vijeću ponudi rješenje koje bi trajno riješilo način zbrinjavanja pasa lutalica.Prijedlog kojeg je radna grupa ponudila ogleda se u formiranju tranzicijskog skloništa kapaciteta do 30 pasa.Oni bi bili kastrirani,udomljavani. Medjutim jako mnogo je tu otvorenih pitanja.Procjene su da na području Bosanske Krupe imamo oko 300 pasa.Psi se kastriraju putem programa „Dogs trust“. Takav pas više nije sposoban za reprodukciju što dugoročno donosi rezultate,ali on je i dalje sposoban za napade na gradjane koji su gotovo svakodnevni.Nadalje, šta sa psima koje susjedne općine istovaraju na teritorij grada Bosanska Krupa ,što je javna tajna i problem za koji, za sad nema rješenja.Kroz tranzicijsko skloniste bi cirkulisalo maksimalno 30 pasa, ali ti psi ,koje treba hraniti i osigurati im uslove boravka u konačnici najvećim dijelom bi se vratili na ulicu.Iako je ovo tek radni prijedlog kojeg radna grupa treba još razraditi za sad ne obećava trajno uklanjanje pasa sa ulica Bosanske Krupe , a izdvajaćemo novce iz budžeta. Ono što je dobro je da se radna grupa pokušava sistemski uhvatiti u koštac sa ozbiljnim problemom i za nadati se da će se ipak doći do rješenja koje će suzbiti ovu pošast zbog koje svi trpimo.Danas je prvi dan škole, a roditeljima uz sve i briga za dijete koje prelazi put od kuće do škole i nazad.Sjednica je završena nakon četiri sata rada, a tonski snimak moći ćete poslušati u nedjelju 04.septembra od 10 sati.

Renata S.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 241 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1943 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa