Centralna izborna komisija: Opće izbore u BiH raspisujemo 4. maja

Na današnjoj sjednici Centralne izborne jedinice predsjednik CIK-a Suad Arnautović rekao je da će po zakonu Opći izbori u Bosni i Hercegovini biti raspisani 4. maja.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović kazao je da zbog toga što u javnosti još postoji dilema da li će biti raspisani Opći izbori u oktobru ove godine potrebno je "glasno i jasno" kazati da će CIK u svemu postupati po odredbama Izbornog zakona.

"Jedna od tih zakonskih obaveza je da CIK najmanje 150 dana prije izbornog dana raspiše izbore. Znamo da je izborni dan fiksno utvrđen kao prva nedelja u mjesecu oktobru. tako da će CIK u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima 4. maja na sjednici koja će biti zakazana u 10:00 sati ujutro donijeti odluku o raspisivanju Općih izbora 2022. godine ", rekao je Arnautović.

Dodao je da je dilema pojedinaca da li će biti novca za provođenje izbora.

"Treba da podsjetimo javnost da je odredbama Izbornog zakona propisano obligatorno ponašanje u vezi sa osiguranjem tih sredstava", rekao je Arnautović.

Citirao je odredbe Izbornog zakona u kojim stoji da se sredstva za izbore moraju osigurati u roku od 15 dana od dana donošenja odluke CIK-a o raspisivanju izbora.

"Šta će CIK i drugi organi poduzeti, otom-potom, što kažu nećemo stvari prejudicirati. Bitno je zbog javnosti spomenuti da također postoje izričite odredbe u Krivičnom zakonu Bih koje se odnose na one koji onemogućavaju birače da ostvare svoje biračko pravo", rekao je Arnautović.

Istakao je da ako CIK ocjeni da je učinjeno krivično djelo u tom smislu da će on kao predsjednik CIK-a prijaviti isto nadležnom tužilaštvu.

(KLIX)

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 583 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1114 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa