Danas nastavak juče prekinute sjednice Općinskog vijeća Bosanska Krupa

Foto: arhiva Foto: arhiva

Peta redovna sjednica Općinskog vijeća Bosanska Krupa koja je počela od 15,30 sati prekinuta je sinoć nakon devete tačke zbog vjernika-postača u mjesecu Ramazanu. Kako smo obaviješteni Kolegij je održan jutros od 8 sati i nastavak sjednice zakazan je za danas od 14,30 sati.
Do prekida vijećnici su obradili ukupno devet od šesnaest tačaka koliko se nalazi na usvojenom dnevnom redu.
Iako je bilo različitih vijećničkih pitanja među kojima i pitanje zašto se u prioritetima u procesu imunizacije zaobilazi realni sektor, podnesene su i dvije inicijative, a tiču se dodjele naziva ulica ili ustanova po nedavno preminulima Đemaludinu Čauševiću i Jovanu Divjaku.
Kažimo i to da od ove pete sjednice u Općinskom vijeću dotadašnji vijećnici ispred Naroda i pravde Mirel Bratić i Samir Jašaragić djeluju kao nezavisni, dok nakon posljednjih dešavanja u kojima je kompletno članstvo općinskog odbora istupilo iz Demokratske fronte, četiri vijećnika koji su u Općinskom vijeću činili Klub DF-a: Zaharije Mesić, Jasenko Šertović, Đemal Elezović i Muhamed Mušeljic nadalje djeluju pod nazivom Klub samostalnih vijećnika "Pokret".
U svom radu vijećnici su usvojili Prijedlog zaključka o uvođenju moratorija na zapošljavanje u organu uprave, javnim ustanovama i javnim preduzećima čiji je osnivač Općina.Ovim se, kako stoji, ne misli na zabranu,već na zapošljavanje uz saglasnost Općinskog vijeća na period do kraja 2021.godine.
Uz opoziciju, koja je izlazila za govornicu tvrdeći da prijedlozi pojedinih odluka nemaju pravno utemeljenje, svoje mišljenje je dao i općinski načelnik takođe tvrdeći da za ovakvu odluku ne postoji pravni osnov i da je nadležnost u rukama rukovodioca organa.
Iako,kako se moglo čuti, niko od vijećnika nije bio protiv Prijedloga odluke o profesionalizaciji funkcije predsjedavajućeg Općinskog vijeća, rasprava se vodila oko visine koeficijenta, jer je pozicija insistirala da se ide na zakonom propisani,što je visina 9,8, dok je opozicija trazila da se on koriguje i da je sve iznad 7,8 previše. Na kraju prijedlog je usvojen sa koeficijentom 8.
Prijedlog odluke o postupcima i kriterijima imenovanja na pozicije u reguliranim organima Općine takođe je izazvao negodovanje od strane opozicije, a mišljenje je ponovo dao općinski načelnik.
I opozicija i načelnik pozvali su se ponovo na miješanje nadleznosti i da ovakva nadležnost pripada izvršnom organu.Kako za desetak dana ističe mandat predsjedniku Općinske izborne komisije Feridu Emriću sinoć je usvojen prijedlog da se ide u raspisivanje javnog oglasa za popunu mjesta člana ovog tijela. Nastavak kako smo rekli očekuje se danas od 14,30 a vijećnici trebaju razmatrati još sedam tačaka medju kojima je i Pravilnik za dodjelu poticaja poljoprivredi, vrijednost boda komunalne naknade za 2021.godinu i zajednicki program komunalne potrošnje.
Renata S.

Ocijeni
(0 glasova)

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1624 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa