Armin Halitović u četvtom mandatu

ponedjeljak, 16 Novembar 2020 12:55

Prema podacima na području općine Bosanska Krupa izlaznost je bila 38,31 odnosno glasalo je 10.008 birača od upisanih 26 122 upisanih u birački spisak.

Prema nepotvrđenim i nezvaničnim podacima Općinske izborne komisije načelnik Općine Bosanska Krupa u mandatnom periodu 2020-2024 je Armin Halitović.

O izbornom danu,podacima koji se mogu javno objaviti kao nezvanični s predsjednikom izborne komisije razgovarala je novinarka Radija Bosanska Krupa Dževada Štancl.

 

Gospodine Feride ,iza vas su naporni dani ,naporna izborna noć i još mnogo,mnogo posla,ali vas molimo da nam date ocjenu provedenih izbora?

-Izbori lokalni 2020 po meni ni počemu se ne razlikuju od onih lokalnih 2016.,općih 2018.godine .Mogu reći da nismo imali nikakvih ozbiljnih problema i niti neki veći ozbiljnih povreda izbornih pravila,što je veoma značajno.U toku izbornog rada zaprimili smo samo jedan prigovor koji je u nadležnosti Centralne izborne komisije.

Oni prvi rezultati koje vi u Općinskoj izbornoj komisiji proglasite,to su još uvijek nezvanični podaci,ali sinoć smo već informirani o pobjedi novog-starog načelnika ,pa nam kažite s kojim pokazateljima sada raspolažete u tom segmentu ,a koje ste ovlašteni da kažete ?

 

-Dobro ste rekli radi se o nezvaničnim rezultatima ,a ovo što ću iznijeti radi se o rezultatima koji su utvrđeni na redovnim biračkim mjestima kada je u pitanju Općina Bosanska Krupa.Kada je u pitanju mandat općinskog načelnika,mi smo utvrdili 9208 važećih glasačkih listića.Od toga gospodin Himzo je dobio 447 glasova,gospodin Mehmed Mahmić 3848 i gospodin Armin Halitović 4906 glasova.

IZBORI2020 

Koliko je bilo nevažećih glasačkih listića?

-Taj podatak vam ne mogu reći jer još uvijek imamo takozvanih pet nevalidnih biračkih mjesta gdje birački odbori nisu nisu unijeli podatke onako kako to propisuju obrasci na koje su oni trebali unijeti.Jedinstven informacioni sistem koji mi koristimo od strane Centralne izborne komisije nije htio prihvatiti.Tražili smo u skladu s pravilnikom i Izbornim zakonom da nam naloži da izvršimo objedinjavanje,mi da uradimo to objedinjavanje.Hoće li nam to Centralna izborna komisija odobriti još uvijek nije poznato.

 

Koji će rezultati glasanja biti pridodati ovim podacima?

-Dakle,glasačke listiće putem pošte i glasački materijal dva mobilna tima koja su jučer,u nedjelju,na dan izbora, radila na terenu i kaže za ovih pet biračkih mjesta koja su nevalidna i nisu još uneseni podaci u jedinstveni informacioni sistem.

Kakvi su podaci za Općinsko vijeće u narednom mandatu ?

-Htio bi reći,kada su u pitanju podaci za Općinsko vijeće,opet kažem nezvanično,ono što smo mi na 35 redovnih glasačkih mjesta utvrdili je važećih 8855 glasova,odnosno glasačkih listića.I po ovome 4 politička subjekta koji su se natjecali za jedan od 24 mandata,nisu prešli izborni prag od 3%.

Ko bi to sada ,po tim podacima, mogao činiti Općinsko vijeće Bosanska Krupa?

-Za taj dio nemamo ovlaštenje Centralne izborne komisije,niti da iznosima ni preliminarne,niti bilo kakve druge rezultate.Kad izvršimo one radnje koje smo tražili od Centralne izborne komisije,onda ćemo moći iznijeti te podatke,ali opet ponavljam samo za redovna biračka mjesta.Znači ne možemo dati podatke ni za mobilne timove i ni o glasovima iz inostranstva ,kao ni glasovima gdje su glasači glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Ovi izbori su bili posebni,specifični,provodili su se u vrijeme pandemije i gotovo nekontroliranog širenja virusa .Kako ih možete komentirati s tog aspekta?

-Mobilni tim kojeg smo formirali,po meni je odlično odradio svoj posao,dakle obišli su sva lica koja su ispunila one uvjete koji su propisani pravilnikom o provođenju izbora i omogućeno im je glasanje s kovertiranim glasačkim listićem.Izbori su bili specifični i zaista je bilo teško organizovati i provesti sve operativne radnje koje su na općinskoj izbornoj komisiji da bi izbori bili validni i da bi protekli bez ikakvih problema

Kako je funkcionirao tim Općinske izborne komisije Bosanska Krupa ,jeste li zadovoljni radom ?

- Ja dugo radim s ovim timom,već je sedma godina i prezadovoljan sam.Stvarno,ne samo kad su u pitanju ovi lokalni izbori,nego inače u ovih sedam godina radimo kao jedno lice,bez ikakvih problema,sve odluke donosimo jednoglasno.Imali smo izvanrednu suradnju ,uigran smo tim bez problema i na kraju jedna smo od malobrojnih ekipa,odnosno izbornih komisija koja prati propise koje primjenjuje prilikom provođenja izbora.Hvala vam za ovo pitanje,a mi čim dođemo do novih informacija pozvaćemo vas da informišete javnost bosanskokrupske općine.

 

U prijepodnevnim satima ponedjeljka ,kako to nalažu pravila, izborni materijal bosanskokrupske općine je otpremljen do glavnog centra za brojanje glasova Centralne izborne komisije za Bosne i Hercegovine.Istovremeno,Centralna izborna komisija je na svojoj stranici počela s unosom provjerenih prebrojanih glasova po jedinicama lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini.

Dževada Štancl

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 706 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 2454 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa