U uslovima epidemije neke lokacije biračkih mijesta u Općini će biti izmještene

petak, 16 Oktobar 2020 08:41

Dan uoči Izborne kampanje za Lokalne izbore 2020 Općinska izborna komisija(OIK) održala je još jednu sjednicu na kojoj je razmatrala, a onda i usvojila Prijedlog Odluke o utvrdjivanju lokacija za biračka mjesta kao i Prijedlog Plana obilaska birača za glasanje putem Mobilnog tima na Lokalnim izborima 2020.godine.

S obzirom da su OIK-e dobile upute oko priprema za održavanje izbora u uslovima pandemije trebalo je provjeriti uslovnost lokacija biračkih mjesta kojih će i za ove izbore, kao i ciklus ranije, biti 35. Medjutim kako su neka od biračkih mjesta kvadraturom mala ili iz drugih razloga nezadovoljavaju propisane uslove pojedine lokacije će se mijenjati na način da će u objektima školskih ustanova biti više biračkih mjesta, a ona za koja se utvrdi da su neuslovna će se ukinuti.Tako npr.biračko mjesto Voloder će se premjestiti u OŠ“Otoka“ ili će primjerice birači iz Gornje Krčane svoje glasačko pravo ostvariti u SŠC“Safet Krupić“ i ovakvih izmijena će biti još nekoliko o čemu će se više govoriti pred sam dan glasanja.

Kada je u pitanju Plan obilaska birača za glasanje putem Mobilnog tima na jednoj od ranijih sjednica OIK je uputila zahtjev Centru za socijalni rad kako bi iz svoje evidencije Centar izdvojio one sugradjane koji su zbog bolesti spriječeni da dodju na svoje biračko mjesto i glasaju. Za sada na spisku je 46 osoba. Ranijih izbornih ciklusa bila su dva mobilna tima za oko 140 gradjana. Razlog što je ove godine brojka daleko manja leži u činjenici da su ovaj put izdvojeni samo oni gradjani koji se ne mogu kretati.

Komisija je juče razmatrala još neka pitanja poput obuke članova biračkih odbora,mogućnost online obuke i drugih pitanja koja čekaju na rješavanje do samog dana glasanja.

Renata S.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 696 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1700 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa