Zabilježeno više od 1.400 zloupotreba javnih resursa za kampanju

utorak, 13 Oktobar 2020 09:57

Prije službenog početka izborne kampanje u Bosni i Hercegovini zabilježeno je 78 većih stranačkih skupova koji su po svom karakteru bili predizborni - kazala je danas u Sarajevu izvršna direktorica Transparency International BiH (TIBiH) Ivana Korajlić.

Na predstavljanju rezultata dvomjesečnog monitoringa predizbornih aktivnosti u 68 lokalnih zajednica u BiH, ona je navela da su posmatrači TI BiH zabilježili brojne slučajeve kršenja Izbornog zakona te da je zbog toga upućeno 69 prijava Centralnoj izbornoj komisiji. Te prijave se u najvećoj mjeri odnose na zabranjeno oglašavanje van perioda izborne kampanje, ali i druge slučajeve zloupotreba javnih resursa za izbornu promociju.

- CIK je po prijavama TI BiH već kaznio šest političkih subjekata dok se još čeka ishod ostalih postupaka - rekla je Korajlić.

Upozorila je da se u ogromnoj mjeri upotrebljavaju javne funkcije i javne institucije, ne samo za promociju političkih stranaka, već i za indirektnu kupovinu glasova, jer, kako tvrdi, postoji ogromno povećanje trošenja javnog novca za razne vrste jednokratne pomoći.

Predstavnik TI BiH Srđan Traljić istakao je da je zabilježeno i 16 primjera plaćenog oglašavanja javnih preduzeća i institucija kojima se promovišu kandidati na lokalnim izborima, a posebno se ističu slučajevi u Bijeljini, Visokom, Banjoj Luci i Banovićima, gdje se kroz javne kampanje plaćene budžetskim novcem vršila direktna promocija aktuelnih gradonačelnika i načelnika koji su se ponovo kandidovali na lokalnim izborima.

- Na jednom od njih u Doboju, po vlastitom priznanju, predsjednik GO SNSD-a dijelio je novac penzionerima, studentima i mladim bračnim parovima, a slučaj je prijavljen CIK-u zbog kršenja izbornog zakona - naglasio je.

Pojasnio je da su posmatrači TI BiH ispratili 572 javna događaja od kojih se 127 odnosilo na otvaranje infrastrukturnih objekata, a na čak 65 posto događaja prisutnima su se obraćali kandidati na lokalnim izborima što jasno pokazuje njihovu stvarnu svrhu.

- U Banjoj Luci je na otvaranju 950 metara puta zabilježen primjer gdje su stranački aktivisti nosili plakate sa porukama kojima se zahvaljuju kandidatima SPS-a i aktuelnom gradonačelniku, a član Predsjedništva BiH na javnoj govornici pričao je o fizičkim obračunima s pristalicama opozicije - naveo je Traljić.

U 102 slučaja, dodao je, prisustvo funkcionera nije bilo u njihovoj nadležnosti, a na 152 događaja iznošena su predizborna obećanja.

Pored toga, Traljić je istakao da su 74 posmatrača TI BiH zabilježili i još 1.431 primjer gdje su javni resursi korišteni za izbornu promociju stranaka i kandidata i dobijanje podrške birača.

Kazao je da je evidentirano 547 slučajeva intenziviranja javnih radova u predizbornom periodu, kao i 150 primjera raspodjele posebnih podsticaja i subvencija koje se najčešće odnose na jednokratne isplate tempirane u predizborni period.

Zbog sve većeg broja slučajeva izbornih nepravilnosti, TI BiH je na pres-konferenciji predstavio i mobilnu aplikaciju Reflektor koja će od sada omogućiti i svim građanima da anonimno prijave slučajeve kupovine glasova, predizbornog zapošljavanja, oglašavanja na zabranjenim mjestima, pružanja javnih usluga u zamjenu za glas i sve druge oblike zloupotrebe javnih sredstava u izbornom procesu. 

Ove aktivnosti TI BiH provodi u okviru projekta "Podrška građanima u borbi protiv korupcije" u saradnji sa partnerskim organizacijama Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centrom za razvoj medija i analize (CRMA). Finansijsku podršku za projekt omogućila je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 346 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 468 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa