CIK BIH: SITUACIJA JE ALARMANTNA, HITNO OSIGURATI FINANSIJSKA SREDSTVA ZA ODRŽAVANJE IZBORA

subota, 04 Juli 2020 09:26

Centralna izborna komisija BiH kontinuirano, od početka 2020. godine, apeluje i poziva nadležne donosioce odluka u BiH da se u zakonom utvrđenom roku osiguraju finansijska sredstva za organizaciju i provedbu Lokalnih izbora 2020. godine, saopšteno je iz te institucije.

U saopštenju se navodi da je nepoštivanje roka utvrđenog Izbornim zakonom BiH koji se odnosi na osiguranje finansijskih sredstava za izbore dovelo do odgađanja održavanja Lokalnih izbora sa 4. oktobra na 15. novembar ove godine.

Dodaje se da je situacija i sada nepromijenjena. Finansijska sredstva još uvijek nisu osigurana.

Iz CIK-a upozoravaju da je realizacija izbornih aktivnosti koje su propisane Izbornim zakonom BiH, i ranije utvrđenim Operativnim planom provedbe izbornih radnji, dovedena u pitanje. Jedna od tih aktivnosti je izlaganje privremenih biračkih spiskova i to u periodu od 18. jula do 17. augusta ove godine.

- Štampanje privremenih biračkih spiskova, a zatim njihovo pakovanje i distribucija trebalo je da počne danas, 4. jula, ali zbog činjenice da finansijska sredstva nisu osigurana ta aktivnost neće biti realizirana na vrijeme. Eventualno skraćivanje perioda u kojem će javnost imati uvid u privremeni birački spisak može utjecati na tačnost, ažurnost i ukupni integritet biračkog spiska, navodi se u saopštenju.

Na ovaj način CIK BiH informiše javnost „da je situacija alarmantna i da je ozbiljno ugrožen izborni proces u BiH“.

- Pozivamo još jednom nadležne organe vlasti u BiH da osiguraju finansijska sredstva za organizaciju i provedbu Lokalnih izbora u BiH, saopšteno je iz CIK-a BiH.

Izvor: RTV USK

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 425 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 444 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa