Članak je filtriran: Maj 2022

Na Državnom prvenstvu u kickboxingu, održanom jučer u Konjicu, učešće su, među 200 takmičara iz 43 kluba koji okupljaju bosanskohercegovačke kickboksere, uzeli i članovi KBS „Jezerski“ iz Bosanske Krupe i u Bosansku Krupu donijeli zlato.

Opravdavajući očekivanja, KBS „ Jezerski“ u Bosansku Krupu se vratio sa dvije vrijedne medalje i učinio je bogatijom za prvaka države Edija Jusića i viceprvakinju Suejlu Jusić.

Rezultati članova KBS „Jezerski“, iz takmičenja u takmičenje, potvrđuju kvalitet i angažman naših mladih sportista i dokazuju da je uz uporan rad i trud uspjeh zagarantiran.

Azra I.

Rezultati prvog dana Radničkih sportskih igara:


Grupa "A"
Krupa Kabine-Bosancar 1:3
Karin i Mujo-PS Bos. Krupa 1:3
Vatrogasci-Dom zdravlja 2:1
PS Bos. Krupa-Dom zdravlja 3:2
Krupa Kabine-Karin i Mujo 2:1
Termo BH-Bosancar 1:0


Grupa "B"
El Gradnja-Centar za kulturu/Radio BK 4:2
Prosvjetari-ŠPD USK šume 0:4
Euro Cop-Acma 0:0
ŠPD USK šume-Acma 0:1
El Gradnja-Prosvjetari 2:4

U organizaciji Kluba boorilačkih sportova (KBS) „Balkan“, jučer je u Konjicu održan drugi krug Državnog kickboxing prvenstva u disciplinama Low Kick i Point Fighting.

Kako prenosi N1 U takmičenju koje se održalo u Sportskoj dvorani Konjic učestvovalo je 200 takmičara iz 43 kluba koji okupljaju bosanskohercegovačke kick boksere.

Među tim takmičarima, zlatne medalje u Point Figtingu odnijeli su Dženiz Hadžipašić i Enna Omerović, članovi ITF Taekwondo „Pištaline“ iz Bosanske Krupe kao sekcija Taekwon-do kluba „Bosna-Đemo“ iz Cazina, a čiji rad pomaže i podupire i UŽ „Miris dunja“ iz Pištalina.

„Jučer smo imali dva kandidata iz sekcije Pištaline – Dženiz Hadžipašić i Enna Omerović. Njih dvoje su, oboje, državni prvaci. Oboje su osvojili zlatne medalje, s tim da je Enna Omerović najbolja starija kadetkinja, znači pehar i zlatna medalja. Dvije zlatne medalje jučer su stigle u Pištaline i Bosansku Krupu iz Konjica“, rekao je trener Hasan Muzaferović.

 

Azra I.

U organizaciji UG „Reis Mehmed Džemaludin Čaušević“ jučer je, u Spomen-kući reisa Čauševića u Arapuši, proučen Jasin i Mevlud pred duše umrlih članova Upravnog odbora Udruženja Nijaza Tatarevića, Đemaludina Čauševića i Muhameda ef. Kavazovića čije je djelovanje umnogome obilježilo i unaprijedilo ne samo rad Udruženja nego i socio-kulturni život Bosanske Krupe uopće.

„Mi smo danas zakazali učenje Mevluda da se sjetimo naših umrlih članova Nijaza Tatarevića, kao dugogodišnjeg predsjednika Upravnog odbora, Đemaludina Čauševića, isto tako dugogodišnjeg člana Upravnog odbora i Muhameda ef. Kavazovića. 2022. godina ujedno je i 10 godina kako je formirano Udruženje Reis Mehmed Džemaludin Čaušević. U tom periodu mi smo uspjeli da ostvarimo značajne ciljeve na promovisanju lika i djela reisa Čauševića. Uspjeli smo da sagradimo Spomen-kuću u koju smo smjestili muzejsku postavku u kojoj se može sagledati djelovanje reisa Mehmeda Džemaludina Čauševića. Danas se podsjećamo kako na našu trojicu članova Upravnog odbora tako i na sve one koji su dali svoj doprinos u ostvarivanju naših programskih ciljeva, a, isto tako, nisu među nama. To je veliki broj građana kako iz Arapuše i Bosanske Krupe tako i iz drugih gradova BiH. Moramo se zahvaliti svima onima iz društvenog života koji su, na bilo koji način, pomogli radu Udruženja. To su razna udruženja i institucije, ali i privatni poduzetnici koji su svojim prilozima pomogli da uspješno završimo ovaj projekt. Nadam se da će svi oni koji u budućnosti budu posjećivali ovaj objekt imati priliku da se upoznaju sa likom i djelom reisa Mehmeda Džemaludina Čauševića, jednog od najboljih sinova bošnjačkog naroda u novijoj historiji Bosne i Hercegovine“, rekao je Husnija Avdagić, predsjednik UG „Reis Mehmed Džemaludin Čaušević“ ističući da je učenje Mevluda amanet i želja samog rahmetli Nijaza Tatarevića koji je, u međuvremenu, preselio.

Po završetku Mevluda ukazano je na doprinos Nijaza Tatarevića, Đemaludina Čauševića i Muhameda ef. Kavazovića radu Udruženja te im je posthumno uručena Plaketa koju su primili članovi porodica.

Azra I.

Na današnji dan prije 30 godina Bosna i Hercegovina postala je punopravna članica u Ujedinjenim nacijama.

Desilo se to 22. maja 1992. u skladu s Rezolucijom 755 donesenom dva dana prije.

Ovaj datum uzima se kao jedan od najznačajnijih u savremenoj historiji Bosne i Hercegovine.

Republika BiH je u UN primljena na osnovu rezultata referenduma održanog 29. februara i 1. marta 1992. godine, odnosno na osnovu međunarodnog priznanja koje je uslijedilo nakon toga.
Na referendum je izašlo 2.073.568 građana BiH ili 64,31 posto ukupnog broja građana s pravom glasa. Od tog broja, njih 2.061.932 ili 99,44 posto odlučilo se za izlazak tadašnje Socijalističke Republike BiH iz okvira krnje Jugoslavije.

Prije 30 godina u UN-u se obratio tadašnji ministar vanjskih poslova Republike BiH - Haris Silajdžić, a prijemu je prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović.

Prije prijema u Ujedinjene nacije, 6. aprila Republiku Bosnu i Hercegovinu priznala je tadašnja Evropska unija, odnosno Evropska ekonomska zajednica te Sjedinjene Američke Države koje su to učinile 24 sata kasnije.
Izvor:avaz.ba

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme uz postepeno razvedravanje tokom dana. U jutarnjim satima pljuskovi i grmljavina se očekuju u centralnim i istočnim područjima Bosne. Poslije podne rijetki lokalni pljuskovi su mogući ponegdje u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. Vjetar slab, uglavnom, sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu do 22, a dnevna od 23 do 29, na jugu do 32 °C.
U Sarajevu jutro umjereno do pretežno oblačno, a u ostatku dana smanjenje naoblake. U jutarnjim satima se očekuju lokalni pljuskovi. Jutarnja temperatura oko 14, a dnevna oko 28 °C.

Izvor: FHMZ

Stanje na cestama 22. 05. 2022. u 08 : 30 sati

Kolovoz je pretežno mokar ili vlažan, a vozače upozoravamo na učestale odrone zemlje ili kamenja.

Zbog održavanja trke danas u vremenu od 09 do 11 sati doći će do obustave saobraćaja na regionalnom putu Sarajevo-Trebević (od objekta Greenpark i Sunnyland do hotela Pino Nature).

Zbog sanacionih radova na autoputu A-1 za saobraćaj je zatvorena preticajna traka od naplatnog mjesta Sarajevo sjever do petlje Sarajevo sjever u dužini 400m. Za vrijeme radova saobraća se voznom trakom. Radovi se izvode i na vijaduktu Klopče na dionici Zenica sjever-Zenica jug, gdje se saobraća preticajnom trakom, dok je vozna traka zatvorena za saobraćaj.

Na magistralnom putu Banja Luka-Prijedor (dionica Ivanjska-Lamovita), zbog radova na asfaltiranju saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac preko Bistrice.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Konjic-Jablanica (tunel Crnaja), Donji Vakuf-Travnik (Komar), Žepče-Zenica (Golubinja), Ripač-Dubovsko, Bosanski Šamac-Orašje (dionica Grebnice-Bazik) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Na putu Rudo-granični prelaz Uvac zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila maksimalnog osovinskog opterećenja preko 10 tona po osovini, dok je za ostala vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Izvor: BiHAMK

U skladu sa Uputstvom o rokovima i redosljedu izbornih aktivnosti za Opće izbore 2022. godine, jučer u 16 sati je istekao rok za podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka i neovisnih kandidata za učešće na Općim izborima 2022. godine, koji će se održati u nedjelju, 2. oktobra.
U propisanom roku Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine predato je 108 prijava političkih subjekata. Prijavu za ovjeru za učešće na Općim izborima 2022. godine podnijela je 91 politička stranka i 17 neovisnih kandidata.

Preliminarni pregled podnešenih prijava objavljen je na web stranici Centralne izborne komisije BiH, www.izbori.ba.

Na osnovu Odluke o uvođenju prekovremenog rada, rada u neradne dane i noćnog rada koju je usvojila Centralna izborna komisija BiH, ovaj vikend je radni za sve uposlene u Sekretarijatu Cerntralne izborne komisije BiH i pristupilo se vrlo obimnoj i zahtjevnoj provjeri potpisa podrške birača političkim subjektima za učešće na Općim izborima 2022. godine.

Centralna izborna komisija BiH će u skladu sa propisanim rokovima izvršiti provjere i ovjeriti prijave onih političkih subjekata koji ispunjavaju zakonom propisane uslove, nakon čega se stiču uslovi za podnošenje prijava za ovjeru koalicija ili listi neovisnih kandidata. Odnosno, rok za podnošenje prijava za ovjeru koalicija i listi neovisnih kandidata je od 6. do 14. juna 2022. godine do 16 sati.
Izvor: klix.ba

Jutros je u našoj zemlji vedro.
Temperature zraka u 08 sati (°C):
Široki Brijeg 9;Bjelašnica, Bugojno 13;Grude, Livno, Sarajevo 14;Sanski Most, Zenica 16;Bihać, Mostar, Tuzla 17;Neum 18;Gradačac 21;
Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 947 hPa, za 5 hPa je viši od normalnog i lagano opada.
PROGNOZA VREMENA ZA DANAS
Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme. Poslije podne u Bosni postepene porast naoblake. Krajem dana i tokom noći na sjeveru i sjeveroistoku Bosne se očekuju lokalni pljuskovi. Vjetar slab promjenljivog smjera. Dnevna temperatura od 26 do 32 °C.
U Sarajevu sunčano. Tokom poslijepodneva postepeno naoblačenje. Dnevna temperatura oko 29 °C.
Izvor: FHMZ

Stanje na cestama 21. 05. 2022. u 06 : 30 sati
Kolovoz je pretežno suh, a vozače upozoravamo na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnom stanju na putevima.

Zbog sanacionih radova na autoputu A-1 za saobraćaj je zatvorena preticajna traka od naplatnog mjesta Sarajevo sjever do petlje Sarajevo sjever u dužini 400m. Za vrijeme radova saobraća se voznom trakom.

Na magistralnom putu Banja Luka-Prijedor (dionica Ivanjska-Lamovita), zbog radova na asfaltiranju saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac preko Bistrice.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Zbog aktuelnih radova izdvajamo i puteve: Konjic-Jablanica (tunel Crnaja), Donji Vakuf-Travnik (Komar), Žepče-Zenica (Golubinja), Ripač-Dubovsko, Bosanski Šamac-Orašje (dionica Grebnice-Bazik) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Na putu Rudo-granični prelaz Uvac zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila maksimalnog osovinskog opterećenja preko 10 tona po osovini, dok je za ostala vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

Danas se u vremenu od 12 do 14:30 sati održava biciklistička trka „Tuzla 25.maj“, zbog čega će se na dionici Tuzla-Kalesija-Sapna-Tuzla saobraćati usporeno, u smjeru kretanja učesnika trke.

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta.

Izvor: BiHAMK

Stranica 1 od 9

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 917 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa