Članak je filtriran: Maj 2021

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini od ukupno 1.459 obrađenih testova registrovana su 34 pozitivna uzorka na koronavirus. Preminulo je 20 osoba.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 1.203 uzorka, od kojih su 24 pozitivna na SARS-CoV-2. Prijavljeno je 13 novih smrtnih ishoda. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječeno je 123.007 pacijenata.

U Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata, izvršeno je testiranje 200 uzoraka, a SARS-CoV-2 potvrđen je kod 10 osoba. Prijavljeno je sedam smrtnih slučajeva. U Republici Srpskoj od koronavirusa, do sada se oporavilo 45.947 osoba, a testirano je ukupno 274.979 osoba.

U Brčko distriktu BiH u posljednja 24 sata testirano je ukupno 56 uzoraka na koronavirus. Nisu zabilježeni pozitivni slučajevi, kao ni smrtni ishodi.

Epidemiološka situacija na području općine Bosanska Krupa je sljedeća: samo jedan aktivan slučaj infekcije koronavirusom, dva bliska kontakta i ukupno tri osobe u izolaciji, - podaci su Doma zdravlja Bosanska Krupa.

 

Izvor: Klix.ba/RadioBK

Objavljeno u KORONAVIRUS

 

Prije nekoliko mjeseci u općini Bosanska Krupa je formirano Udruženje privrednika Bosanska Krupa.Udruženje je formirano kao rezultat potreba, kako radi bolje komunikacije tako i boljih rješenja po privrednike unutar naše lokalne zajednice.Osnivačka skupština održana je još u novembru mjesecu gdje je za predsjednika izabran Šahmir Bjelopoljak, za predsjednika Upravnog odbora Zihad Jašaragić, a za predsjednika Skupštine Anel Bešić.

 

Prema riječima predstavnika ovog udruženja, ali i načelnika Općine Armina Halitovića udruženje bi zapravo trebalo biti produžena ruka privrednika koji i zbog svog posla nemaju vremena da sistemski rješavaju i aktivno svojim prijedlozima i sugestijama utiču na kvalitet donesenih odluka na području jedne lokalne zajednice. Ubuduće bi prijedloge, sugestije, ali i probleme na koje privrednici nailaze upravo udruženje privrednika trebalo oblikovati i kanalisati prema kreatoru poslovnog okruženja tj.općini.

 

Udruženje je krenulo na inicijativu nekih 13 privrednika, a možda sam okidač je bila situacija sa korona virusom gdje su, kako je kazao predsjednik udruženja Šahmir Bjelopoljak , vidjeli da privrednici jednostavno nemaju druge alternative nego da se organizuju kroz udruženje.

 

Sada kada postoji jedno ovakvo udruženje, kako je nedavno izjavio i načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović , niti jedna odluka neće biti donesena, a da svoj doprinos u njihovom kreiranju nije dalo udruženje privrednika.Kako je kazao „to udruženje treba privrednicima da se mogu dogovarati,uvezivati,a nama da budu korektiv,jer možda mi nekad nismo realni u nekim stvarima, nekad možda nisu ni privrednici,ali zato možemo suradjivati i naći sredinu“.

 

Upravo želeći uspostaviti dobru konekciju kako sa organom uprave općine Bosanska Krupa tako i sa Općinskim vijećem kao predstavničkim organom koje razmatra odluke koje se pored ostalog tiču i privrede predsjednik Udruženja privrednika Bosanska Krupa Šahmir Bjelopoljak se na sedmoj sjednici Općinskog vijeća održanoj u petak 28.maja obratio vijećnicima, u najkraćem predstavio udruženje i upoznao sa zadacima i ciljevima ovog udruženja,a za Radio Bosanska Krupa pored ostalog kazao: „Mi smo ti koji punimo budžet i smatramo da imamo pravo da učestvujemo u izradi kriterija i donošenju odluka vezanih za privredu i zbog toga smo se i obratili vijećnicima i upoznali ih sa našim namjerama u daljnjem djelovanju udruženja.“

 

Zaključkom Kolegija Općinskog vijeća je definisano da će ubuduće udruženje dobijati i materijale za one sjednice Općinskog vijeća kada se na dnevnom redu budu nalazile tačke koje se budu ticale privrede (regulacionih planova,budžeta, poslovne zone,potecijalnih investiranja,subvencioniranje infrastrukture općine Bosanska Krupa) isl.

 

Bosanska Krupa je od poslije rata imala par pokušaja formiranja udruženja privrednika, ali prilično kratkog daha odnosno bez kontinuiteta i pune svrhe postojanja. Članovi novoformiranog udruženja su privrednici koji pune budžet općine Bosanska Krupa i njihov cilj kojim traže učešće u kreiranju odluka koje se tiču privrede Bosanske Krupe je sasvim opravdan i logičan. Ono što je sigurno prioritetni zadatak svih pa tako i ovog udruženja je omasovljenje. Privrednici bi udruženje trebali prepoznati kao servis i svoju „produženu ruku” u ostvarivanju prava i rješavanju problema sa kojima se susreću, a u kojima im lokalna zajednica treba i može pomoći, ali i izmedju sebe se uvezivati i pomagati.

 

Renata S.

 

 

 

 

 

Objavljeno u EKONOMIJA

Željeznice Federacije BiH, podružnica Bihać od sutra 01.juna pa do 10.juna vrši hemijsko tretiranje odnosno suzbijanje rasta i uništavanje korova u pružnom pojasu od stanice Bihać do stanice Bosanska Otoka. Herbicid će se koristiti u razblaženom stanju, ali zbog predostrožnosti upozorava se stanovništvo da se ne kreće i da zabrani kretanje svojih životinja u navedenom periodu u zoni rada i sedam dana nakon tretiranja korova, odnosno da se što manje kreću uz prugu.

RadioBK

Objavljeno u VIJESTI

Udruženje logoraša i gradjani općine Bosanska Krupa podjelom bijelih trakica na Trgu Alije Izetbegovića u Bosanskoj Krupi obilježavaju 31.maj Dan bijelih traka ,dan kada se sa posebnim pijetetom prisjećamo 3.176 ubijenih Prijedorčana, civila nesrpske nacionalnosti, među kojima je 102 djece.

U izjavi koju je dao predsjednik ovog udruženja Emir Bešić, pored ostalog, kaže da je sretan što gradjani znaju za ovaj dan, što dolaze da uzmu bijelu traku, jer žele poticati kulturu sjećanja na 102 ubijene djece Prijedora i na svaku žrtvu agresije u BiH.

Vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su 31. maja 1992. izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se nesrpskom stanovništvu nalaže da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava. Zločini u Prijedoru su počeli napadima srpskih snaga na Bošnjačka naselja na Mataruškom brdu 22. maja, zatim napada na Kozarac 24. maja i otvaranja logora Keraterm, Omarska i Trnopolje između 26.i 30. maja. Tako su i počeli zločini u Prijedoru, odvođenjem stanovništva u logore, masovnim egzekucijama i drugim zločinima. Ubijeno je 3.176 osoba, među kojima je 102 djece.

Renata S.

Objavljeno u VIJESTI

Savez pčelara USK uz podršku Ministarstva poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva USK još u aprilu mjesecu pokrenulo je akciju „Krajiško srce za Srebrenicu“. Cilj akcije je pomoć u održivom povratku kroz razvoj pčelarstva u Srebrenici. Akcija traje još juni mjesec, a donacije se prikupljaju u vidu pčelinjih društava, rojeva, opreme, ali i novčanih sredstava za koja je otvoren i račun o čemu se detaljnije možete informisati na facebook stranici Saveza pčelara USK. Jedan od načina održivog povratka je i razvoj pčelarstva pogotovo ako se uzme podneblje koje je bogato šumom i „pčelinjim pašnjacima“. Prema riječima predsjednika Saveza pčelara USK Hajrudina Šabića do sada je prikupljeno preko 80 rojeva i pčelinjih društava, košnica, dimilica, bluza, ali i 500 pčelinjih pogača koje su donacije specijalizirane pčelarske zadruge API MED.
Ove sedmice, prema najavama, predstavnici Saveza pčelara i Ministarstva poljoprivrede USK bi trebali posjetiti Srebrenicu gdje će sa srebreničkim udruženjem pčelara, zamjenikom načelnika i predsjednikom Skupštine Opštine dogovoriti način podjele. Novčana sredstva koja se prikupe biće takodje utrošena u nabavku najpotrebnije opreme.
Renata S.

Objavljeno u VIJESTI

Prijedor, ali i cijeli svijet, danas se prisjeća 3.176 ubijenih Prijedorčana, civila nesrpske nacionalnosti, među kojima je 102 djece.

"Dan bijelih traka - 31. maj", koji je već odavno prerastao i Prijedor i Bosnu i Hercegovinu, i ove godine bit će obilježen simboličnim mirnom protestnom šetnjom preživjelih Prijedorčana kroz prijedorsko šetalište i na Gradskom trgu pridržavajući se svih epidemioloških mjera, a kako je najavljeno, i u mnogim drugim gradovima širom svijeta.

Predsjednik Regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banja Luka i bivši logoraš Omarske, Manjače i Trnopolja Mirsad Duratović kazao je u razgovoru za Fenu da će fokus ove godine biti na 102 ubijene prijedorske djece i inicijativu roditelja da se postavi dostojno spomen-obilježje ubijenim mališanima u centru Prijedora, iako gradske vlasti već dugo odbijaju to da urade.

- Bijele trake su jedan od dokaza namjere da se u Prijedoru počini genocid, jer se obilježila grupa na vidljiv i jasan način zbog istrebljenja i progona s tog teritorija - ističe Duratović.

Govoreći o presudama za počinjene zločine u Prijedoru, Duratović kaže da je do sada doneseno više od 50 pravosnažnih presuda, a da su zločinci osuđeni na više od 800 godina zatvora. Pojedini zločinci su osuđeni i po dva i čak tri puta.

- Te presude su za Prijedorčane srpske nacionalnosti i ne postoji grad u svijetu u kojem živi toliko građana koji su osuđeni za ratne zločine nad komšijama - kazao je Duratović.

Dodao je da se vode procesi na Sudu BiH za više od 30 osumnjičenih za ratne zločine u Prijedoru te je izrazio nadu da će i ostali počinioci najtežih ratnih zločina odgovarati za svoja djela.

- U Prijedoru se danas ne živi, već preživljava, jer smo mi 'strano tijelo' kojeg se neko pokušao osloboditi 1992. godine, pa nije uspio genocidnom operacijom, a danas to radi drugim, nimalo blažim metodama koje nisu toliko uočljive kao genocid - istakao je.

Za to postoji, naglasio je, mnogo primjera diskriminacije kojim su izloženi povratnici, žrtve logora i zločina, koji ne mogu ostvariti osnovna prava.

Vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su 31. maja 1992. izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se nesrpskom stanovništvu nalaže da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

Zločini u Prijedoru su počeli napadima srpskih snaga na Bošnjačka naselja na Mataruškom brdu 22. maja, zatim napada na Kozarac 24. maja i otvaranja logora Keraterm, Omarska i Trnopolje između 26.i 30. maja. Tako su i počeli zločini u Prijedoru, odvođenjem stanovništva u logore, masovnim egzekucijama i drugim zločinima.

Ubijeno je 3.176 osoba, među kojima je 102 djece.

Izvor: FENA

Objavljeno u VIJESTI

Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

29.5. u 17,55 sati ul.101.Muslimanske brigade narušavanje JRiM-a fizičkim napadom od strane 1 lica. Prekršajna prijava na 1 lice. U 13,05 sati ul.Podgrmečka SN-udar put.motornog vozila u ogradu. Materijalna šteta.Uviđaj izvršen. Prekršajni nalog na 1 lice.30.5.u 14,30 sati ul.Pazadžik narušavanje JRiM-a davanje alkoholnih pića maloljetnim licima od strane 1 lica. Prekršajni nalog na 1 lice.

Vatrogasna jedinicaizvještava da nije imala intervencija i dojava o požaru.

Hitna služba Doma zdravlja Bos.Krupa saopćava da je u proteklom periodu pregledala 99 pacijenata, za KB “Dr.I.Ljubijankić”je bilo upućeno 10 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

JKP“10. Juli”Bos. Krupa saopćava da je isporuka vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća. Dana snema planski prekida u isporuci vode.

Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu zadovoljavajuća.

Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopćava da se autobusni saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija po redu vožnje.

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija po mokrim kolovozima.Upozorenje na odrone kamenja na kolovoz na mag.puta M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na pravcima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 9 C , vlažnost zraka 88% , dok je vodostaj rijeke Une 52 cm (NV).

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE

Kantonalni ministar za boračka pitanja Samir Jašaragić najavio je skori početak isplate naknade nekadašnjim borcima, a po osnovu vremena provedenog u ratnom sastavu Armije R BiH. Proces nije mogao krenuti prije jer je, kako kaže, riječ o složenoj proceduri provjere podnosilaca zahtjeva. Prema njegovim riječima, planirano je da se isplati naknada za maj i razlika za januar, što će biti obrazac za isplate do kraja godine.

Inače, blizu 1700 boraca prijavilo se za primanje naknade što nažalost ukazuje da i 25 godina nakon rata mnogi od njih teško žive. Ova brojka definitivno nije konačna jer u općinske BIZ-ove i dalje pristižu novi zahtjevi. U Udruženju RVI pozdravljaju konačno kretanje u implementaciju zakona u dijelu koji se odnosi na isplatu naknada. Smatraju ipak da to nije rješenje u smislu osiguranja normalnih uslova za život najzaslužnijih za odbranu države.

Elvir Hadžić, predsjednik Organizacije RVI Bihać cijeni da je zapošljavanje, tj. radno mjesto pitanje kojem se treba više posvetiti pažnje, jer je to jedino dugoročno rješenje za egzistenciju tih ljudi koji su dali svoj doprinos u odbrani domovine. U tom smislu u ovoj organizaciji ocjenjuju izuzetno pozitivnim projekte poput onog preko Fonda za stambeno zbrinjavanje boračke populacije USK. Naime, u ovoj ustanovi odlučili su uz već dvije pokrenuti i treću kreditnu liniju za sve ratne veterane koji bi, uz ispunjavanje određenih uslova, trebali pronaći posao kod ovdašnjih poslovnih subjekata ili pokrenuti vlastiti biznis.

Izvor: rtvusk

 

Objavljeno u VIJESTI

Mirna šetnja s bijelim trakama oko lijeve ruke bit će održana i ove godine na ulicama Prijedora, a povodom 29. godišnjice od dana kada je Krizni štab općine Prijedor primorao nesrpsko stanovništvo da svoje kuće i stanove označe bijelim zastavama, a ako se kreću gradom da moraju nositi bijelu traku oko ruke. Monstruozno ubijenih 3.176 stanovnika prijedorskog kraja, svjedočanstvo su o istrajnoj nepravičnosti svijeta i svireposti naredbodavaca i izvršioca zločina. A u Prijedoru ih je počinjeno mnogo.

Iz Inicijative "Jer me se tiče" su kazali da će ovogodišnje obilježavanje zbog pandemije koronavirusa biti smanjenog obima. Okupljanje učesnika planirano je 31. maja u 12 sati, a svima će biti pokazana lokacija s kojom su lokalne vlasti saglasne da se na njoj napravi memorijal za 102 ubijene prijedorske djece. U toku ove godine bi trebali pribaviti i svu neophodnu dokumentaciju, raspisati međunarodni konkurs za idejno rješenje memorijala i do idućeg Dana bijelih traka podići memorijal. Tako ćemo ostvariti jedan od prvih postavljenih ciljeva koje je pred sebe postavila građanska inicijativa 'Jer me se tiče', s drugim organizacijama i pojedincima koji su se priključili i podržali roditelje ubijene prijedorske djece", kazali su iz inicijative "Jer me se tiče".

Dodali su da je broj učesnika na skupu ograničen tako da su pozvali sve one koji su planirali doći u Prijedor, Dan bijelih traka obilježe u svojim zajednicama tako što će tog dana prošetati s bijelom trakom na lijevoj ruci, dok će u koloni u glavnoj prijedorskoj ulici biti samo oni koji budu imali ružu s imenom jednog ubijenog djeteta. I ove godine će nakon mirne šetnje glavnom prijedorskom ulicom cvijeće s imenima 102 ubijene djece biti položeno u krug na glavnom trgu.

Izvor: rtvusk

Objavljeno u VIJESTI
nedjelja, 30 Maj 2021 05:53

Prognoza vremena za naredna tri dana

Danas je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima sa kišom u većini područja. U ostatku dana i tokom noći u Bosni su mogući lokalni pljuskovi. Vjetar slab do umjeren sjeverni i i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 8 do 14, na jugu do 18, a dnevna od 13 do 20 °C.
U ponedjeljak 31.05.2021., jutro u Bosni umjereno do pretežno oblačno, a u Hercegovini pretežno vedro. U ostatku dana porast naoblake. Poslije podne u Bosni se očekuju pljuskovi i gmljavina. Jutarnja temperatura od 7 do 13, na jugu od 12 do 17, a dnevna od 14 do 20, na jugu od 21 do 25 °C.
U utorak 01.06.2021., u Bosni umjerereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovni sučano uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne u centralnim i istočnim područjima Bosne se očekuju pljuskovi sa grmljavinom. Jutarnja temperatura od 6 do 12, na jugu od 12 do 17, a dnevna od 12 do 18, na jugu do 20 do 25 °C.
U srijedu 02.06.2021., sunčano uz umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od 7 do 13, na jugu do 16, a dnevna od 17 do 22, na jugu do 26 °C.

Izvor: FHMZ

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE
Stranica 1 od 13

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1367 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa