Učenici MSŠ“Safet Krupić“ dio kampanje UNICEF-a "Obojimo svijet u plavo"

Hiljade učenica i učenika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine medju kojima i učenici MSŠ“Safet Krupić“ pridružilo se kampanji UNICEF-a “Obojimo svijet u plavo” povodom Međunarodnog dana djeteta.

Učenice, učenici, nastavnice i nastavnici došli su 18. novembra u škole obučeni u plavo, istaknuli vlastite poruke ili slogane o pravima djece, kreirali umjetničke performanse, a u mnogim školama su djeca 'preuzela' vođenje školskih časova.

- Svijet 20. novembra obilježava Međunarodni dan djeteta, dan kada je 1989. godine Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila Konvenciju o pravima djeteta. Ove godine smo se fokusirali na ravnopravnost i inkluziju te nastojali ukazati na neophodnost poštivanja svakog prava za svako dijete. Učionica je važno i bezbjedno mjesto u kom djeca stiču znanja i uče životne vrijednosti. Škola doprinosi ne samo kvalitetnijem obrazovanju, nego i odgoju i formiranju mlade osobe, tako da poštuje prava drugih, uvažava različitosti, brine i izražava empatiju - kazala je predstavnica UNICEF-a za BiH Rownak Khan te izrazila zadovoljstvo zbog odziva djece i podrške škola, saopćeno je.

Učionice su tog dana bile su u znaku dječijih prava, djeca su pokazala da mogu, znaju i žele dići svoj glas za svoja prava. Osim što su obučeni u plavo preuzeli časove, djevojčice i dječaci išli su i korak dalje pa su održane brojne radionice i akcije kako u školama, vrtićima, tako i u školskim dvorištima. Sve su fotografisali i snimil, te inbox UNICEF-a bukvalno “zatrpali” svojim porukama koje su toliko željeli poslati. Pozivu su se pridružili i mališani iz vrtića i brojnih udruženja, radionica i igraonica, koji su na svoj način kreativno izrazili želje i pokazali da već znaju mnogo o svojim pravima.

Škole širom svijeta udružile su se sa UNICEF-om i pokazale rad na zagovaranju i slavljenju prava djece. Međunarodni dan djeteta ove godine podudario se s početkom Svjetskog prvenstva u fudbalu i iskoristio jedinstvenu prilika da se kreativno uključi u sport i pruži platformu zemljama i partnerima da stave pitanja djece na vrh globalne agende.

Međunarodni dan djeteta je prilika da djeca govore o tome kakvo obrazovanje žele u budućnosti. To je dan dječije akcije koja ističe kritična pitanja važna za život djece i podržava njihov angažman kao zagovornika vlastitih prava, što su na najbolji mogući način pokazali djevojčice i dječaci iz BiH koji su tog dana svoje škole i svijet obojili u plavo.

FENA/ RadioBK

UNICEF 1

UNICEF 2

UNICEF 3

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 479 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1067 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa