Učenici JU Opće gimnazije „Bosanska Krupa“ obilježili Dan broja pi (π) i Dan rođenja Alberta Einsteina

Učenici JU Opće gimnazije „Bosanska Krupa“, zajedno s profesoricama matematike i fizike i uz podršku ostalih profesera, su na prigodan, inovativan i, nadasve, zanimljiv i kreativan način obilježili dva datuma od velikog značaja za naučnu oblast matematike: Međunarodni dan broja pi (π) i dan rođenja najznačajnijeg teorijskog fizičara XX vijeka, Alberta Einsteina.

„Učenici I, II, i III razreda su pripremili prigodan program obilježavanja ova dva značajna datuma i danas su ga prezentirali učenicima i profesorima škole kako bi ukazali na značaj broja pi (π) kao matematičke konstante ne samo u matematici i fizici već i u drugim prirodnim naukama te na značaj lika i djela Alberta Einsteina“, rekla je za RBK Mirnesa Mešić, profesorica matematike u Općoj gimnaziji „Bosanska Krupa“.

Nakon izuzetno zanimljivog i kreativnog izlaganja učenika o misterioznoj i zanimljivoj konstanti koja nema kraja, tj. ide zauvijek bez ponavljajućih nizova znamenki i o, isto tako zanimljivom, naučniku, prisutni su se počastili tortom jer se π-dan, tradicionalno i simbolično, kao broj koji označava odnos opsega i promjera kruga, između ostalog obilježava jedenjem okruglih slastica.

 

Azra I.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 582 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1402 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa