„Mi smo za mir“ – poručuju učenici MSŠ „Safet Krupić“ Bosanska Krupa

U sklopu svojih redovnih aktivnosti, Vijeće učenika MSŠ „Safet Krupić“ Bosanska Krupa je, u saradnji s pedagogom škole, ove sedmice održalo dvodnevnu kreativno-edukativnu radionicu na temu „Mi smo za mir“.

Koristeći umjetnost (slikarstvo i glazbu) kao medij koji ne samo da omogućava ekspresiju vlastitih osjećanja već može djelovati i na stvarnost, članovi Vijeća učenika nastojali su prenijeti vlastitu poruku mira koju su učenicima, profesorima i menadžmentu škole prezentirali performansom koji je održan u četvrtak ispred škole.

„Radionica i današnji performans organizirani su zbog trenutne situacije u svijetu, vezano za invaziju Rusije na Ukrajinu. Željeli smo, na neki način, dati svoj doprinos – poslati svoju poruku mira. Koliko god mi bježali od toga, trenutna situacija u svijetu utiče na nas sve. Ovo je prva u nizu aktivnosti koje planiramo na ovu temu jer ovaj problem, iako se možda čini suprotno, djeluje na nas sve“, rekao je Arijan Grošić, predsjednik vijeća učenika MSŠ „Safet Krupić“ Bosanska Krupa.

Da su aktivnosti ovoga tipa nužne u današnjem vremenu ističe i Emelin Šabić, potpredsjednik Vijeća učenika ove škole, naglašavajući da moramo pronaći način za očuvanje mentalnog zdravlja na koje renutna dešavanja svakako utiču:

„Ovakve radionice su nam potrebne jer kroz njih pokušavamo očuvati mentalno zdravlje kod djece, ali i kod odraslih. Naravno, oni stariji, koji su preživjeli i koji se sjećaju prethodnog rata, sigurno imaju veći strah nego mi. Ali ono što je bitno napomenuti jeste da se taj strah prenosi sa odraslih na nas mlađe i s ovim radionicama smo pokušali što više suzbiti“, rekao je Šabić.

Priređeni performans zaista je prenio poruku mira. Uz Balaševićevu „Samo da rata ne bude“ i Bela Ciao koju je na harmonici odsvirao Amil Rekić, ispred škole su puštena i dva bijela goluba noseći jednu poruku i želju za mirom svima nama.

 

Azra I.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 724 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1753 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa