Festival tradicije, lijepe riječi i dječjih osmijeha – Stazama djetinjstva Bosanska Krupa

Okruglim stolom ovog petka, završeni su 28.književni susreti ‘Stazama djetinjstva’, manifestacija koja svjedoči istrajnosti i požrtvovanosti, ali i manifestacija, jedna medju rijetkima u BiH, koja njeguje i slavi dječiju književnost i dječije pisce.

Na okruglom stolu se o tome upravo najviše i pričalo. O sistemu, promociji i održavanju dječije književnosti u reonima značajnog i potrebnog. Tako su pisci napomenuli da je vrlo važno da se ova manifestacija nastavi održavati u onoj formi kakva je bila I do sada, u želji da ne presuši inspirativna tradicija ovih susreta, skoro tri decenije stara.

Na centralnoj večeri, pored predstavljanja pisaca, čitanja djela i nove zbirke priča u pripremi Centra za kulturu, koji u sklopu susreta štampaju i izdaju priče s prethodnih konkursa, dodijeljene su i zahvalnice, nagrade i priznanja za najčitanijeg pisca u našoj biblioteci, a to je ove godine bio naš Faruk Šehić. Potom, najaktivniju članicu biblioteke, a to je naša Ajša Saračević te ona glavna nagrada, najbolja priča pristigla na konkursu ove godine, gdje je u vrlo emotivnom govoru, Fahrudin Kučuk, koji je osvojio ovu plaketu, naglasio da je sanjao ovu nagradu i nadao joj se iz godine u godinu.

Novina ove godine bila je i likovna radionica za djecu, koju je organizirala Gradska galerija Bosanska Krupa i tako uvezala ono neodvojivo u dječijoj književnosti, priču i ilustracije. Djeca su juče na trosatnoj radionici crtali odnosno ilustrirali pobjedničku priču Fahrudina Kučuka ‘’Medni dogovor u krošnji starog hrasta’’.

Najbolja ilustracija je ona Lane Memić, drugu nagradu osvojila je Nadia Sertovic a treću Hana Bužimkić. Tako su mlade ilustratorice upotpunile već narednu zbirku priča, a sam pisac je oduševljen.

Prve noći je Rizo Džafić, doajen dječije književnosti promovirao svoje dvije nove knjige, a govorilo se i o reizdanju knjiga Nasihe Kapidžić - Hadzic, povodom 90 godina od njenog rodjenja. Zumreta Porić retrospektivno je prošla kroz protekle susrete te nas podsjetila na neke prošle pobjednike, a o važnosti ovih susreta te zadovoljstvu nakon završenih ovih 28.po redu, nije krila.

Prvi dan susreta Husein Dervišević je zabavljao osnovnoškolce Prve i Druge osnovne škole, a ovogodišnje susrete obilježiće i to što su umjesto tri, trajali četiri dana, uz raznolik program i aktivnosti.

Dugogodišnja tradicija edukacije, druženja, opismenjavanja i lijepih riječi, književni susreti ‘’Stazama djetinjstva’’ pokazuju da su mnogo više od bosansko-krupske tradicije i svojine – ovo je bosanskohercegovačka manifestacija dječije književnosti i dječjih pisaca.

 

Elma V.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 133 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 529 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa