Bosanskokrupska udruženja i ustanove medju 34 subjekta-dobitnika sredstava Ministarstva kulture

FOTO: Ilustracija FOTO: Ilustracija

Predstavnici Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Unsko-sanskog kantona potpisali su s trideset i četiri udruženja – subjekta kulture s područja kantona, ugovore o dodjeli sredstava iz granta za kulturu za realizaciju njihovih projekata.

Od raspoloživih 270.000 KM, koliko iznosi grant za kulturu, njegovi korisnici su dobili sredstva u visini od hiljadu do pet hiljada ili ukupno 90.000 KM.

Za formiranje Arhiva i biblioteke u Spomen-kući reisa Mehmeda Džemaludina Čauševića u Arapuši kod Bosanske Krupe, Ministarstvo obrazovanja je istoimenom Udruženju, također, dodijelilo grant-sredstva u visini od 4500 KM.

Iz Bosanske Krupe sredstva u visini od 1500 KM dobili su i KUD“Grmeč“ za medjuopćinski projekt „Kultura se gradi stihom, pjesmom i slikom“ čiju realizaciju uskoro očekujemo.Sa 5000 KM podržana je manifestacija „Stazama djetinstva“ koju Centar za kulturu,obrazovanje i informisanje realizira već sada 28. godinu za redom i koja bi se trebala održati sredinom oktobra mjeseca . Osim ove manifestacije koja je podržana od strane resornog ministarstva podržana je i Likovna kolonija „Krušnica“sa 4 500 KM.

Kako je između ostalog kazao ministar Almin Hopovac, naredni koraci su da rješavaju kapitalne grantove kada su u pitanju ustanove i infrastrukturni projekti kulturnih ustanova na području USK-a. Hopovac ističe kako u budžetu raspolažu s još preostalih 190.000 KM i taj će plan utroška biti razmatran na narednoj sjednici Vlade.

Inače, kulturni radnici su izrazili nezadovoljstvo kašnjenjem isplate sredstva za kulturu stoga udruženja kulture nisu mogla na vrijeme dobiti sredstva koja im pripadaju.  

Renata S. 

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 778 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1825 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa