Gimnazija, po svim standardima, otvorena!

Jučer, 17.septembra su bosanskokrupski gimnazijalci, simbolično, vratili se svojoj kući i uselili u novoizgrađenu zgradu, koju su čekali 12 godina. Uzbuđenje, adrenalin i kratko rečeno 'jedvačekanje', mogli su se vidjeti na ozarenim licima profesora i učenika ove škole, koji su se istinski potrudili da program otvora bude ništa drugačije nego onakav kakav se od gimnazijalaca očekuje – fantastičan.

Sigurno najskuplji projekt naše općine u koji je uloženo preko milion i 800 hiljada maraka, uz pomoć federalne vlade, vlade USK ali i naše općine, priveden je kraju i najsretniji početak ove školske godine doista imaju gimnazijalci. Podstanari u prostorijama JU Druga osnovna škola bili su 12 godina, tri generacije gimnazijalaca je maturiralo, a nove učionice i jednu od najmodernijih školskih zgrada u okolici dočekalo je njih oko 80, koji jedva čekaju ponedjeljak i nove naučne podvige i avanture u novoj školi.

''Mi smo jedna mala škola. S velikom tradicijom. Osnovani smo 1967 godine, a u svojoj historiji imali smo mnogo učenika koji su postajali mnogo sta i završavali fakultete u cijelom svijetu. Danas imamo 4 odjeljenja. Volimo ovdje reci da djeca nisu brojevi. Da svako dijete zaslužuje uvjete koje imaju djeca u okruzenju'' – kazao je Enes Mesić, profesor bosanskog jezika i književnosti.

Koliko ova zgrada znači i našoj općini te svim generacijama koje dolaze istakao je i načelnik Armin Halitović:

''Došlo je vrijeme da se otvori ova zgrada. Ono sto je danas najvažnije, da je zgrada predata gimnaziji na upravljanje, da će djeca gimnazijalci od ponedjeljka dolaziti u nove uvjete i da će sticati nova znanja.''

Nova zgrada je urađena po savremenim europskim standardima, ispunjava sve funkcionalne i prostorne zahtjeve njenih budućih korisnika. Pored učionica, kabineta, kancelarija, kotlovnice i drugih pomoćnih prostorija, zgrada raspolaže s dva sanitarna čvora namijenjena invalidnim licima kao i prostorom predviđenim za dnevni boravak učenika, namijenjen ispunjavanju njihova slobodnog vremena te realizaciji vannastavnih aktivnosti i sekcija. Novi objekt Opće gimnazije „Bosanska Krupa“, zgrada je kojom se, kako kažu iz uprave škole, ne bi postidile ni puno razvijenije europske zemlje.

Istakao je to i u svom govoru premijer USK, Mustafa Ružnić, koji je istakao bitnost ulaganja u mlade i obrazovanje, pogotovo u ovom vremenu nesigurnosti i netrpeljivosti, kakva su danas.

''Nema ljepšeg početka školske godine, u ovom postpandemijskom vremenu, nego kada smo otvorili nekoliko školskih objekata. Sretni smo i ponosni, kada smo u ovo vrijeme, poslije rata, kada imamo financijskih poteškoga i dali prioritet obrazovanju i obrazovnim ustanovama i da smo još jedan projekt koji je čekao godinama, završili.. Hvala svima koji su bili dio ovog projekta, posebno zastupnicima iz Bosanske Krupe koji su se zalagali za ovaj objekt i za djecu Bosanske Krupe – ističe premijer Ružnić.

Dosanjani san, kako kažu u gimnaziji, svoje ognjište i svoj na svom. Sretni, zadovoljni i spremni za nove pobjede. Snovi se ostvaruju, ako se radi na njima i vjeruje u njih.

Program se završio dodjelom zahvalnica najzaslužnijima, a uz pjesmu, ples i dobru muziku, prisutni su mogli i pogledati likovnu izložbu učenika ove škole.

Gimnazijalci, sretno!

 

Elma V.

Zadnji put promjenjen subota, 18 Septembar 2021 09:00
Ocijeni
(0 glasova)

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 594 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa