Održana sveta misa na blagdna Imena Marijina

Povodom blagdana Imena Marijina, vjernici katoličke vjeroispovijesti održali su svetu misu, koju je predvodio velečasni Marko Vidović, župnik Župe Prijedor, koja se održava svake godine u Crkvi Imena Marijina u Bosanskoj Krupi.

I ove godine malobrojni vjernici s našeg područja okupili su se i održali molitvu, ali i čuvajući tako zajedništvo, raznolikost i svoju vjeru, moleći se za boljitak svih nas.

Proteklih par godina, katolička crkva u Bosanskoj Krupi, uz pomoć Potential organizacije iz Francuske uspjela je nabaviti crkveno zvono, koje je prije par mjeseci, zbog neadekvatnosti instalacije, bilo pokvareno. Zvono opet zvoni, ali su potrebna određena novčana sredstva da bi se popravilo u potpunosti.

Blagdan Ime Marijino je blagdan u Rimokatoličkoj Crkvi, koji se slavi 12. septembra u čast imena Blažene Djevice Marije, Isusove majke. U rimskom martirologiju o ovom blagdanu piše: "Presveto Ime Blažene Djevice Marije, dan je koji podsjeća na neizrecivu ljubav Majke Božje za svoje dijete, a oči vjernika usmjerene su na lik Majke Otkupiteljice."

Crkva Imena Marijina u Bosanskoj Krupi misu održava jednom godišnje, upravo na ovaj dan, a vijećnica banjalučke biskupije, naša Krupljanka, Mirjana Aleksić, kroz svoju vijećničku ali i vjersku aktivnost, brine se da svi vjernici, ma koliko ih bilo, ali i svi sugrađani te posjetioci ove crkve, mogu posjećivati Crkvene prostorije. Zgradu Crkve je komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj od 4. do 6. juna 2012. godine, proglasila i za nacionalni spomenik BiH.

Zidove Crkve sada upotpunjuju i umjetnička djela učenika umjetničke škole iz Francuske, koja na jedan interpretativan i kreativan način, kroz simboličan umjetnički izričaj, dopunjuje i piše još jednu vjersku priču ove Crkve.

 

Elma V.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 88 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 284 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa