Petak veče rezervišite za „Gretu“ i Faruka Šehića

U organizaciji JU „Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje“ Bosanska Krupa u petak (27.08.), s početkom u 20.00 sati, u Domu kulture Bosanska Krupa održat će se promocija knjige „Greta“ Faruka Šehića, jednog od najboljih autora savremene bosanskohercegovačke i južnoslavenske književnosti. Našeg Krupljanina sa adresom u Sarajevu.

Faruk Sehic Greta 1

Pisana u formi duže pripovijesti ili kraćeg romana i žanrovski, tipično za Šehića, smještena između (naučne) fantastike, autobiografske proze i fikcije, „Greta“ predstavlja konačno uobličenje istoimene priče iz zbirke „Priče sa satnim mehanizmom“. Priča o jednoj obitelji, njezinoj pretpriči mira sagledanoj kroz optiku dječaka, njihovoj ratnoj i poratnoj stvarnosti i upornosti da preživi rat i vrati se u svoj grad iz kojeg je protjerana, tematski je zaokružena ilustracijama bosanskokrupske umjetnice Lejle Zjakić. Važno je ovo i zaokruženo književno ostvarenje, važno kako za samog autora i njegov opus tako i za njegove čitaoce i bosanskohercegovačku (i južnoslavensku) književnu scenu uopće. „Greta“, nastavljajući se na poetski i tematski obrazac svoga autora, potvrđuje status Faruka Šehića kao jednog od najboljih ne samo bosanskohercegovačkih već i južnoslavenskih autora čija su djela prevedena na brojne svjetske jezike.

Sve o „Greti“, novom naslovu svjetski poznatog, a opet našeg, Faruka Šehića, saznajte na promociji u petak – 20.00 sati u Domu kulture Bosanska Krupa. Poznajući književni opus našeg Šehića, sigurni smo da ćete uživati.

Azra I.

Faruk Sehic Greta 2

Zadnji put promjenjen srijeda, 25 Avgust 2021 12:03
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 243 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 966 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa