Danas se obilježava najdraži romski praznik - Đurđevdan

FOTO: Ilustracija FOTO: Ilustracija

Romi u Bosni i Hercegovini i širom svijeta danas obilježavaju svoj najveći kulturno-vjerski praznik Đurđevdan. Simbol Đurđevdana je prestanak zime i proslava dolaska proljeća.

Nekada, kao tradicionalno nomadski narod, Romi su ovim praznikom obilježavali pokretanje svoje čerge te ponovo polazili na put. Danas je drugačije. Romi, većina njih u BiH žive kao i drugi narodi na svojim ognjištima i tu Romi svake godine 6. maja proslavljaju svoj tradicionalni praznik Đurđevdan, koji se obilježava danom kada se slavi život i priroda.

 

Ovim povodom najmlađe djevojke donose izvorsku vodu uoči Đurđevdana u koju se potapaju jaja, cvijeće, grančice mlade vrbe i poljskog cvijeća koje služe za jutarnje kupanje i umivanje. Vjeruje se da se ovim činom odbacuju negativnosti koje su se desile u protekloj godini. Na Đurđevdan nakon obrednog umivanja i kupanja slijedi posebno svečano oblačenje, stavlja se nakit, svira romska muzika i pleše se romsko kolo. Domovi roma su posebno ukrašeni i uređeni. Obično se na ovaj dan jede jagnje iz razloga što Romi vjeruju da jagnje na ovaj dan ima magičnu moć za djecu i ukućane, jer donosi u kuću život i radost. Romi ovaj praznik slave bez obzira na vjeru, bili oni pravoslavni ili pripadnici islamske vjere.Romi koji su katolički kršćani praznik obilježavaju po gregorijanskom kalendaru, pod imenom Jurjevo ili Đurđevo.Tako je i kod islamskog stanovništva,akod pravoslavaca se slavi i svetac.

Za neke Rome je veoma je važno i kupanje na rijeci, prije sunca. Ponekad se u rijeku bacaju vijenci od raznog cvijeća ili se izlijeva mlijeko. Nakon toga počinje slavlje uz muziku, ples, pjevanje i razne igre. Praznik buđenja proljeća, kako se Đurđevdan ili Hedrelez još naziva, prepoznatljiv je u cijelom regionu i obiluje narodnim običajima, koji se ogledaju u raznim radnjama za zaštitu, zdravlje, plodnost. Romi, kao i mnogi narodi od davnina obilježavaju početak proljeća i godišnjeg prirodnog ciklusa. Dolaskom Roma na Balkan krajem 14. i početkom 15. stoljeća, ovi običaji su našli svoje mjesto u proslavi ovog dana,ali su simbiozom s drugim narodima u svakom kraju imali svoje specifičnosti. Kaže se da Romi po tradiciji imaju samo dva godišnja doba, a to su ljeto i zima. Danas počinje ljeto, a završava se 2. augusta.

Predsjednica udruženja “Karanfil”Hasnija Demirović kaže da položaj romske populacije nije dobar “iako znamo da nikom nije sjajno”.Romi su u Bosanskoj Krupi uvijek živjeli zajedno sa svim ostalim narodima i kaže kako bi bilo ružno reći da su Romi u tom pogledu zapostavljeni. Kako kaže Demirović, i dalje su otvorena pitanja poput zapošljavanja i stambenog zbrinjavanja, “a znamo da neovisi sve od Općine , sa kojom imamo dobru saradnju”, već i od viših nivoa vlasti.

Ovom prilikom kazaću i podsjetiti da je izgradjena jedna nova zgrada za Rome, ali to nije dovoljno.Što se obrazovanja tiče tu bilježimo dobre rezultate.Sva djeca idu u osnovnu,srednju,a neki su upisali ili I završili fakultete.Ipak posla nisu imali pa su otišli trbuhom za kruhom.

Želja nam je da se u narednom periodu pruži podrška kako bi se izgradilo još stambenih jedinica za porodice koje su u stanju socijalne potrebe I da iz takvih porodica bar jedan član domaćinstva ima stalni posao.

Takodje koristim priliku da ispred udruženja „Karanfil“ čestitam Djurdjevdan svim Romima sa željom da svima bude bolje,da sačuvamo mlade da nam ne odu iz domovine,da bolesni ozdrave I da se svi zajedno potrudimo kako bi nam život bio što kvalitetniji.”

Svim Romkinjama i Romima želimo sretan najradosniji romski praznik Đurđevdan / Ederlezi!

Sarine Romnjaće em Romese mangaja bahtalo em sastipno prazniko  Đurđevdan / Erdelezi!

Dževada Štancl

Zadnji put promjenjen četvrtak, 06 Maj 2021 11:52
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 73 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 447 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa