Izložba-sjećanje na Alagu Isakovića

U petak uveče,u Gradskoj galeriji Bosanska Krupa,Centar za kulturu,obrazovanje i informisanje je uz Alagine najmilije,njegove prijatelje,ljubitelje umjetnosti, postavkom djela Alage Isakovića obilježio protekle tužne četiri godine uokvirene u ram koji počinje od onog februarskog dana,kada je ovaj stvarni svijet osiromašio, a onaj drugi,kažu bolji,obogatio svojim duhom i djelom, Alaga Isaković.

Alaga Isaković je prvi školovani likovni umjetnik iz Bužima.Tu je završio osnovnu školu,a onda se otisnuo na more, u splitsku Školu za primjenjenu umjetnost.Potom se se odlučio malo držati kopna i diplomirao je na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu,na odsjeku za za likovnu umjetnost.

Sve ostalo njegov zavičaj.Škola.Djeca.Porodica.Slikanje.Pao je na ruke umjetnosti,umrežio se njom,svojom Unom,njenim nakitom i predao joj se do zadnjeg ovozemaljskog dana.

Alaga je u više razgovora, u onim trenucima kada ga nije zanimalo mišljenje drugih,uvijek govorio - da voli i želi da se oslovljala kao likovni pedagog. Jer to je i bio njegov cjeloživotni put ,smatrajući slikanje svojim darom da komunicira s prirodom,vodom,likovima,tradicijom i porukom,a pedagoški rad u svojoj struci, obavezom i najboljim putem da one koji za to imaju smisla,dara,želje za učenjem, uputi do umjetničkog izraza,ne prezajući pohvaliti,ali i bez ustručavanja i „pokuditi“ sve ono gdje je smatrao da se mladi čovjek nije dovoljno davao i da može bolje.

Četiri godine su protekle od vječnog sna Alage,poslije pola vijeka rada iz ljubavi, zaokruženog u umjetnost.

U ovoj godini pola vijeka ili pedest godina Likovne kolonije „Krušnica“,sjećamo se Alage koji je s tom jedinstvenom manifestacijom bio od prvih dana i iscrtavao je posebnim unskim kistom.Uz Karanovića,Vajagića .

Od početka je bio u Likovnoj koloniji „Duga“,najhumanijoj koloniji kojoj su umjetnici i umjetnost pružili dom i brigu bebama koje život ostavio bez roditelja od prvih njihovih mjeseci života.

Alaga je stvarao djela koje prepoznajete i kad imate skromno znanje o umjetnosti.Njegovi mlinovi,Una,krajolik iznad njih su jednostavno prepoznatljivi.Mlinovi s njegovim kistom,mostovi,vazduh,šaševi i obale i matice su prosta,prozirna jednostavnost ,ogledalo čovjeka kojeg je priroda,a istovremeno on prirodu-prožimajući se su jedno drugim, stavljali pod svoju volju.

Svi Alagini akvareli su jednostavno ples na staklenoj plohi onog što vidi,što ga uvuče u slikanje,pa onda nastane priča s kojom se odmaramo i stopimo s vodom i nebom iznad,slušajući zvuk vodenica .

Art- mlinar bez mlina.Potpuno isti rukopis, kada su u pitanju linije koje se pretaču u njegove likove su i na njegovim grafikama u kojima je slikao tradiciju,simbole.

I ostale tehnike.I sve ostalo što ide u posvećenost umjetnosti.Rekli bi njegovi prijatelj,iz garde onih koji bi trebali živjeti dva vijeka da bi sve rekli o Alaginoj umjetnosti.

Neposredno pred svečano otvaranje izložbe prisutne u Gradskoj galarerije pozdravio voditelj Gradske galerije Ismet Erdić,te direktor Centra za kulturu,informisanje i obrazovanje Almir Ćehić.Uz prigodno sjećanje ,biranim riječima o svom kolegi i suradniku Alagi je govorio Salih Suljanović:

„Pedeset godina kasnije mogu kazati da je Alaga bio putokaz koji je usmjerio nas šta u kulturi u Bosanskoj Krupi i njenoj umjetnosti treba : Udruženje likovnih umjetnika,Gradska galerija ,depo za umjetničke slike i naravno djela.Dočekali smo pola vijeka kolonije i zaista u tom jubileju nam Alaga najviše nedostaje,u jubileju koji će se zaokružiti izdavanjem Monografije Likovne kolonije „Krušnice“.U toj monografiji pored ostalih umjetnika svoje mjesto će imati i Alaga sa svojim djelima i radom,djelima koje najbolje govore o njemu,kao prosvjetnom radniku,njegovom odnosu prema djeci u školi,onima koji su ga naslijedili već i koji će ga, učeći o njemu, naslijediti ubuduće.Alagu. I kao penzioner nije zaboravio posjetiti školu,pregledati holove i dječje radove,dok mu je zdravlje dopuštalo bio je ovdje s nama gotovo do posljednjeg dana i ja se zahvaljujem kolegama što su nastavili čuvati uspomenu na Alagu koji odavde nikada neće otići.Ujedno šelim zahvaliti porodici što je večeras ovdje sa saburom i strpljenjem.Nadam se da ćemo svake godine nečim novim obilježiti februarske dane kada nam se Alaga prerano iskrao,iskreno,najviše tužan jer nije dočekao veliki „Pola vijeka Krušnice“,da vidim onu njegovu iskrenu radost i zadovoljstvo koje je ushićen pokazao kada smo otvarali Gradsku galeriju u Bosanskoj Krupi.“

Iz Centra kulturu,obrazovanje i informisanje su najavili da će slijedeću, petu godišnjicu sjećanja na Alagu Isakovića,obilježiti posebnom monografijom njemu,njegovim djelima i pedagoškom radu u čast ,za nezaborav.

Dževada Štancl

 

Zadnji put promjenjen utorak, 16 Februar 2021 10:39
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 524 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 2009 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa