Prigodno sjećanje za Alagu Isakoviću u petak

Gradska galerija Bosanska Krupa u znak sjećanja na bosanskokrupskog likovnog pedagoga i umjetnika Alage Isakovića u petak ,12 februara pripremiće postavku njegovih djela koje je dugogodišnji predsjednik udruženja likovnih umjetnika „Krušnica“ iz Bosanske Krupe,kao jedan učesnika u organizaciji polustoljetne Likovne kolonije „Krušnica“,zavještao u fundus umjetničkih djela ove međunarodne manifestacije.

Kako je u u svojim rijetkim ,ali važnim medijskim razgovorima govorio najdraže predstavljanje mu je kada se naslovi kao likovni pedagog jer je to bio njegov životni cilj-mladima podariti osnovna znanja o likovnoj umjetnosti i dodatno stimulistai i usmjeravati nadarene da im to postane poziv ili najdraži hobi.U tome je mladima pružao nesebičnu podršku.U svom likovnom izražaju Isaković je ostao prepoznatljiv po slikanju Une i njenih drevnih ukrasa –mlinova,a činio je to s majstorskom jednostavnošću linija i boja koje su su se u oko i znalaca i običnih ljudi,pretvarale u u najljepše ,često i nostalgične akvarelske priče.Oni najbliži pamte ga po grafikama,kombiniranim tehnikama,inovacijama ,pa i po nikad nedovršenom projektu oblikovanja jedinstvenih zaštićenih turističkih suvenira bosanskokrupske općine.

Alaga Isakovic

Likovni pedagog Alaga Isaković,jedan od krupskih likovnih Krušničana,bilo da je riječ o istoimenom udruženju ili prestižnoj koloniji,preminuo je prije četiri godine,a njegovi sugrađani njegov odlazak osjećaju svaki dan,manje od njegove porodice,ali dovoljno mnogo u svakom danu kada se dotiče bosanskokrupska likovnost koju je bojio svojom osobenošću,svojim talentom,obrazovanjem i ličnom zapovijedi da se integritet,priznatost i prestiž likovne kolonije „Krušnica“ i u ovim vremenima teškim za kulturu ,održi,unaprijedi s jasnom vizijom da ova manifestacija je sami vrh kulturne prepoznatljivosti bosanskokrupske opštine u svih pola vijeka njenog trajanja.

Gradska galerija Bosanska Krupa,u okviru Centra za kulturu,obrazovanje i informisanje Bosanska Krupa,postavkom umjetničkih djela će se u petak prisjetiti Alage Isakovića u Gradskoj galeriji u Bosanskoj Krupi.

 

Dževada Štancl

Alaga akvarel

 

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 500 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 2122 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa