PSIHOLOZI UPOZORAVAJU NA UČESTALE TRAGEDIJE ZBOG MORBIDNE IGRE: OPASNI IZAZOVI NA INTERNETU UBIJAJU DJECU

“Blackout” ili " The Dangers of the Choking Game and Pass-Out Challenge" podrazumijeva da učesnici stave kaiš oko vrata, stežu ga i to snimaju...

Smrt desetogodišnjaka iz Beograda, kojeg su roditelji prije tri dana pronašli obješenog u stanu, šokirala je cijeli region. Još je šokantnija činjenica da je dijete sebi život oduzelo slučajno, igrajući izazov “Blackout” na društvenoj mreži Tik-Tok.

Ovaj morbidni izazov gušenja podrazumijeva da djeca stave kaiš oko vrata, stežu ga i snimaju to mobitelom, sve dok ne izgube svijest.

Tragediji u Beogradu prethodila je ona u italijanskom Palermu, gdje je prije nekoliko dana preminula, također, 10-godišnjakinja, koja se ugušila igrajući upravo ovaj izazov. Svjetski mediji apeliraju da se prijavi svaki nalog na kojem se vidi dijeljenje “Blackouta”, popularnog među djecom i tinejdžerima.

Slučajevi iz Palerma i Beograda alarmiraju na novu, ko zna koju po redu, opasnost za djecu koja vreba s interneta. Ne tako davno popularan je bio “Plavi kit”, online ruska “igra” za koju se pretpostavlja da je odnijela više od 130 života. Radilo se o “izazovima” koji su počinjali bezazlenim zadacima, nastavljali samoranjavanjem, a završavali i samoubistvima maloljetnika.

- U moje vrijeme aktuelne su bile neke “sekte” koje su okupljale lance ljudi pa bi vam u poštansko sanduče ili na klupi u razredu ostavljali poruku i vi ste kao njihov član trebali izvršavati naređenja. Sjećam se jedne komšinice koja je spašena u posljednjem trenutku kada joj je rečeno: “Počni da letiš s devetog sprata zgrade, vidjet ćeš da ćeš stati na noge kad skočiš.” Dotle poremete vaša normalna razmišljanja da bez pogovora prihvatate naređenja - kaže klinički psiholog, prof. dr. Jasmina Dizdarević.

Danas je internet dostupan gotovo svima, ali njegovo pretjerano korištenje nije dobro ni za odrasle, a pogotovo djecu, upozorava dr. Dizdarević.

- Roditelji moraju iskoristiti svaki trenutak da razgovaraju s djecom, moraju ih pratiti jer svojim ponašanjem, izoliranjem, govorom osoba šalje poruku da je sklona samoubistvu, da ima neki psihološki problem, da ju je neko zlostavljao, nečim uvrijedio, ili je na internetu neko psihološki zlostavljao - ističe dr. Dizdarević.

Kada se osjeti usamljenim, dijete se povlači u svijet koji čine internet i opasne aplikacije. Nedovoljno je zrelo da bi istupilo iz lanca, pa prihvata naređenja nepoznatih osoba. Tako, navodi dr. Dizdarević, može ugroziti i svoj život, a da je nesvjesno šta je zapravo uradilo.

- Dijete je dijete bilo gdje da raste i, kada je usamljeno, ono prihvata šablone o kojima ne razmišlja. Kad mu ne posvećujete pažnju, ono je samo, prihvata igre koje mogu dovesti i do najgorih situacija - ističe dr. Dizdarević.

Inače Time Magazin u svom tekstu prije nekoliko dana navodi da su već stotine djece izgubile život širom svijeta igrajući ovu opasnu i bizarnu igru, a na zbirnoj fotografiji su samo neka od njih...

 

Izvor: RTV USK

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 824 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1072 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa