Mirovna nagrada „Goran Bubalo“ ove godine Gimnaziji iz Bosanske Krupe

Mreža za izgradnju mira i ove godine, uprkos okolnostima pandemije, dodjeljuje svoju godišnju “Mirovnu nagradu”.

Iako su odlučili da će, zbog pandemije, svečanu ceremoniju dodjele priznanja odložiti za neke sigurnija i sretnije trenutke, ipak su 10. decembra na Međunarodnih dan ljudskih prava, objavili imena dobitnika ovogodišnje “Mirovne nagrade”. Ove godine, su odlučili da u znak sjećanja na ogromne zasluge velikog mirotvorca koji je preminuo u junu ove godine ,ova nagrada ubuduće nosi ime Gorana Bubala.

Sjećajući se ovim povodom Gorana, koji više nije sa nama, ali koji nam je ostavio putokaze i svoju snažnu auru koja nas tjera da i dalje istrajemo na misiji u koju je on uložio bezmalo cijeli svoj život do posljednjih svojih trenutaka, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Nerzuk Ćurak istakao je kako je Goran Bubalo bio doajen izgradnje mira u Bosni i Hercegovini.

Četiri su ovogodišnja laureata.

U kategoriji škola stručni žiri je odlučio da Mirovna nagrada ove godine pripadne JU Opća gimnazija “Bosanska Krupa”.

Gimnazija u Bosanskoj Krupi je formirana 1960. godine.Opća gimnazija jedna je od 1800 škola širom svijeta i jedna od 18 škola iz BiH,  stalna članica inicijative PASCH. PASCH ima slogan “Škole: partneri budućnosti”. To je mreža škola širom svijeta, gdje je učenje savršenog njemačkog jezika od posebnog značaja. Gimnazija u Bosanskoj Krupi je prepoznata škola koja poštuje i njeguje različitost.Tolerancija jeu ovoj školi svakodnevna, jer je prisutno poštivanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti svjetskih kultura, oblika izražavanja i načina komunikacije sa ljudima. Škola je to koja redovno učestvuje u projektima i takmičenjima na temu različitosti i tolerancije.Kroz PASCH Gimnazija u Bosanskoj Krupi jedobila moderne, multimedijske materijale za učenje i tehničku opremu, poput fono-laboratorija.Središnji ured za škole u inozemstvu , Goethe-institut, Njemačka služba za razmjenu škola i Služba pedagoške razmjene,dio su međunarodne zajednice učenja,pružanja podrške ovoj školi u osiguravanju visoke kvalitete nastave, zatim kroz programe razmjene učenika i program međunarodnih nagrada.U svemu tome značajno je praćena Opća gimnazija u Bosanskoj Krupi,zaključio je žiri koji je birao ovogodišnje najbolje.

Mirovna nagrada Mreže za izgradnju mira, koja će od ove godine nositi ime Goran Bubalo, utemeljena je 2013. godine kao nagrada za osobe i škole koje se ističu u svom radu na izgradnji mira i promociji pitanja ljudskih prava. Svrha nagrade je prepoznati izvanredna kreativna postignuća u promicanju tolerancije, ljudskih prava i izgradnji mira.Naglasak je na postizanju,a krajnji je cilj skrenuti pozornost na uspješne osobe i škole koje mogu poslužiti kao uzor drugima u područjima tolerancije i izgradnje mira.Na taj naćin kroz ovu nagradu se priznaje učinkovitost, kao i vizija.Mirovna nagrada se dodjeljuje osobama koji stoje na braniku odbrane ljudskih prava i rade na širenju načela mira i solidarnosti u svijetu i koji su napravili izvanredan doprinos međunarodnoj društvenoj pravdi i miru, te međureligijskoj suradnji. Duboko je posvećena učinkovitoj implementaciji provedbe načela tolerancije u javnim i privatnim sferama, naročito u aktivnostima koje doprinose izgradnji mira u područjima umjetnosti, obrazovanja, kulture i nauke.

Od 2016. godine Mirovna nagrada se dodjeljuje i školama koje stoje na braniku solidarnosti, ljudskih prava i izgradnje mira,pa se tako Mirovna nagrada za škole dodjeljuje osnovnoj ili srednjoj školi u Bosni i Hercegovini koja se ističe u svom radu na obrazovanju za mir, pitanjima ljudskih prava, solidarnosti i nenasilja, te učestvuje u poboljšanju života cjelokupne lokalne zajednice. Na taj naćin,škole se potiču da ohrabre i iskoriste inicijativu učenica i učenika u cilju stvaranja kulture mira i održivog razvoja, potičući i čitavo društvo da uči i razmišlja šta svako od nas može učiniti za bolje danas i sutra.

To su uspjeli u Općoj gimanziji Bosanska Krupa.I dobili ovogodišnju Mirovnu nagradu,kao uspjeh svih sabranih dugogodišnjih uspjeha.

U kategoriji pojedinac/aktivista odlučeno je da se Mirovna nagrada posthumno dodijeli preminulom kolegi Goranu Bubalu.Posebna nagrada/zahvalnica ove godine je dodijeljena vrtiću “Sunčani most” iz Mostara.U kategoriji kao pojedinac, nagradu je dobila i Zehida Bihorac Odobašić, iz Prve osnovne škole Velika Kladuša.

Dževada Štancl

Zadnji put promjenjen utorak, 15 Decembar 2020 13:13
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 381 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 596 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa