Književni susreti „Stazama djetinjstva“ u 27. izdanju

srijeda, 14 Oktobar 2020 11:02

Književni susreti „Stazama djetinjstva „ove posebne 2020. godine započeli su tokom oktobra nizom aktivnosti organizatora ,ali i sasvim drugačije nego ranijih godina ,kao uostalom većina manifestacija koje se organiziraju u vrijeme pandemije.

Prvo pitanje je već tokom ljeta dobilo brz odgovor:održati ili ove godine preskočiti.Svakako tradicija Susreta u Bosanskoj Krupi se nije htjela prekinuti i ova manifestacija je dobila novi,širi vremenski okvir i drugačiju kompoziciju i aranžman.

Već tokom prve sedmice oktobra,Zumreta Porić,voditeljica Gradske biblioteke Centra za kulturu,obrazovanje i informisanje je posjetila nekoliko školskih biblioteka,darivala ih novim naslovima i razgovarala o unaprjeđenju suradnje,ali i značaju književnih susreta „Stazama djetinjstva“ u Bosanskoj Krupi.Posjećene su dvije osnovne škole:Prva i Druga osnovna škola.

Ovogodišnji Književni susreti su potom u ovim školama krajem prošle sedmice ugostili književnika Muhidina Šarića,učesnika gotovo svih prijeratnih i poslijeratnih „Staza djetinjstva“,dragog gosta posebno učenika ,organizatora i građana bosanskokrupske općine.I kao uvijek bilo je mnogo lijepih stihova,jednako toplih i jednostavnih kao cjelokupni Šarićev književni opus,i zaista velikog zadovoljstva učenika koji su imali mnogo pitanja za pisca i njegovo pisanje.

Centralno veče ovogodišnjih književnih susreta „Stazama djetinjstva“ u organizaciji Centra za kulturu ,obrazovanje i informisanje,odnosno Gradske biblioteke Bosanska Krupa priređeno je u subotu uveče u Domu kulture.

Veče je otvorio Salih Suljanović legendarnom izvedbom Ćopićeve „Male moje iz Bosanske Krupe“,a u Domu kulture shodno preporukama za kulturne priredbe bilo je onoliko posjetitelja koliko su propisala pravila.

Knjizevni susreti 2020 11

Prvi se posjetiteljima obratio generalni pokrovitelj „Staza djetinjstva“-u ime Općine,općinski načelnik Armin Halitović i istakao zadovoljstvo zbog napora uposlenika Centra da se i ove godine organiziraju Susreti,te da njihovo održavanje nikada nije i neće doći u pitanje, jer je to manifestacija po kojoj smo prepoznati,ne samo u BiH,već u cijelom regionu,tim više što i sama Ćopićeva djela i dalje se prodaju,štampaju,a svi bosanskohercegovački pisci,pedagozi,književni kritičari smatraju njegov književni rad neponovljivim kada je u pitanju dječja književnost.Naravno i ovaj put je kazao da je želja da se u rad „Staza djetinjstva „u narednim godinama uključi što više nastavnika,osobito bosanskog jezika,te da posebne mjere prođu i Susreti budu ,kao i prije obradovani velikim brojem učenika iz svih osnovnih i srednjih škola.

Knjizevni susreti 2020 8

Goste u Domu kulture je pozdravio i direktor Centra za kulturu,obrazovanje i informiranje Almir Ćehić i zahvalio se svim posjetiocima na podršci Književnim susretima,svojim uposlenicima koji su se maksimalno angažirali,osnovnim školama i posebno žiriju koji je i ove godine donio jednoglasnu odluku kada je u pitanju odabir najbolje neobjavljene priče na konkursu „Staza djetinjstva“.

Presjek dvadestsedmogodišnjeg trajanja „Staza djetinjstva „ je te večeri dala voditeljica Gradske biblioteke Zumreta Porić,napominjući da je trebalo mnogo napora,razumijevanja i suradnje da se održi kvalitetu književnih susreta i da se je to činilo sve godine,stavljajući akcent na druženje književnika i učenika.Naglasila j da će ovogodišnji susreti biti organizirani u više dana,ali ne u kontinuitetu,naravno uz saglasnost nadležnih vezano za higijensko-epidemiološku situaciju.Istakla je da je Gradska bilioteka trenutno u posjedu oko 33000 naslova,što govori da je dostignut prosjek od jedne knjige po glavi stanovnika,da se uporedo sa Susretima formira Zavičajna zbirka i štampaju priče pristigle na nagradni konkurs za najbolju neobjavljenu priču.

Ispred žirija koji je birao ovogodišnju najbolju priču obratila se profesor.dr Vildana Pečenković i izvijestila posjetioce da je ove godine na konkurs došlo osam izvrsnih priča,ali da je žiri bio jedinstven da epitet najbolje priče ponese priča „Kuća od crvenih cigli“ višestruko nagrađivanog književnika i novinara Mehmeda Đedovića.

„Još uvijek me pomalo strah kad trebam reći da sam pisac, a ispisao sam toliko stranica da bi se njima desetak puta moglo prekriti fudbalsko igralište, što opet može značiti da sam vrijedan, ali ne mora da sam pisac. Pisac je za mene velika riječ, jedva stane u usta, nešto ko jabuka, lijepa, sočna, krupna..“

Najčitaniji pisac između dvije „Staze djetinjstva“ u Gradskoj biblioteci Bosanska Krupa je književnica Bisera Alikadić,dok je plaketu za najažurnijeg čitaoca Biblioteke dobila učiteljica u penziji Jasminka Sijamhodžić,koja se posjetiocima obratila i zahvalila na ukazanom priznanju napominjući da je motivirati učenika da čita bio jedan od najvažnijih zadataka u njenom učiteljskom radu.

Zahvalnice za doprinos organizaciji i ovogodišnjih susreta dobili su općinski načelnik Armin Halitović i književnik Muhidin Šarić.

Zbog trenutne epidemiološke situacije na Susrete nije mogao ove godine doći Ismet Bekrić,bosanskohercegovački književnik koji živi u Sloveniji,ali je za ovo veče poslao prigodni tekst „Pjesme kao pozdravi“,s razglednicama za Bosansku Krupu i novim njegovim pjesmama iz tek izišle zbirke Bosanske riječi/Lijepe riječi pod nazivom   „I kad odrasteš“i s porukom „Neka nas djetinjstvo grije na stazama poezije“.

Knjizevni susreti 2020 6

Književni susreti se nastavljaju tokom ove sedmice kada bi se u osnovnim školama u Otoci i Jezerskom s učenicima trebao družiti književnik Husein Dervišević.Poslije toga,petnaestog ovog mjeseca u Domu kulture u Bosanskoj Krupi bit će priređena dva stručna predavanja.“Etika i etička čitanja u književnosti za djecu“ tema su koju će prezentirati prof.dr.sc Vildana Pečenković.Drugi osvrt na stručnim predavanjima pod naslovom „Jezička pismenost kao ključna kompetencija za cjeloživotno učenje“autoriziraće mr.sc Nermina Delić.

Dan kasnije,šesnaestog oktobra još jedno stručno predavanje tematiziraće Razvoj bibliotekarstva na području lokalne zajednice.

Ovogodišnji 27.književni susreti „Stazama djetinjstva „ završiće se s još dvije promocije.Dvadestog oktobra na Gradskom keju biće upriličena izložba Zavičajne zbirke Gradske biblioteke,a u vremenu od 20-23. promoviraće se izdanja Gradske biblioteke u Bosanskoj Krupi.

Kao i svake godine ovogodišnja manifestacija će se završiti 23.oktobra Okruglim stolom na kojem će se sabrati utisci i ocijeniti ovogodišnji književni susreti,te će se organizacioni odbor odrediti o načinu održavanja i sadržaju narednih-28. „Staza djetinjstva“ naredne godine,s nadom da će pandemija do tada biti daleka i neponovljiva prošlost.

Dževada Štancl

 

Zadnji put promjenjen srijeda, 14 Oktobar 2020 11:25
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 665 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1942 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa