Razgovor sa arhitekticom Mensurom Akmadžić

utorak, 13 Oktobar 2020 11:05

Da li znate šta je nosiva arhitektura? Kad sam prvi put čula 'nosiva arhitektura', ne smijem ni reći šta sam pomislila da se nosi ili pomjera, ali sam presretna bila kad sam odabrala svoj sopstveni komad, koji će, gdje god da krenem, nositi dio Bosanske Krupe, BiH, Mensure pa i mene same.

Mensura Akmadžić, rođena u Bosanskoj Krupi, gdje je završila osnovnu školu. Srednjoškolsko obrazovanje je stekla kao stipendistica na Tursko-bosanskom Sarajevo koledžu, nakon kojeg, takođe kao stipendistica Republike Turske, upisuje studij arhitekture na Mimar Sinan Univerzitetu, u Istanbulu, Turskoj. Po završenom studiju se seli u Ljubljanu, gdje radi u struci, te se na posljetku, prije tri godine, vraća u Bosansku Krupu, gdje živi i ne planira, kako kaže, nigdje.

 

Danas, od drveta ručno izrađuje i dizajnira jedinstvena umjetnička djela nosive arhitekture;

personalizirani nakit, lampe, lustere, drven-zvona, te je nedavno upisala posljednju godinu

master studija arhitekture. O svemu pomalo, a ponajviše o nosivoj arhitekturi i arhitekturi uopće, razgovorali smo sa našom krupljankom, Mensurom Akmadžić.

 

RBK: Dobar dan, Mensura. Idemo odmah u srž tematike. Kakvu, zapravo, umjetnost Mensura stvara?

Mensura: Dobar dan, draga Elma!
Ukoliko ćemo odmah u srž tematike, onda bih, prije svega, rekla jedinstvena umjetnička djela nosive arhitekture ili svaki kojmad koji dizajniram, kasnije izvajam ili ručno izradim je poseban, skulpturalan, sa notom arhitekonske forme, te je osnovni koncept svakog komada zasnovan na tri osnovna principa: kvalitetu, funakcionalnosti i estetici finalnog proizvoda.
Svaki komad je izrađen od različitih visoko kvalitetnih, domaćih ili egzotičnih, vrsta drveta, te za svaki proizvod je drvo posebno odabrano.
Sve, na kraju, rezultira, odnosno težim da rezultira, jednom harmonijom dizajnirane forme, teksture drveta i, na samom kraju, najfinije obrade.


RBK: Kad uzmemo u obzir da ste arhitektica, pa se nekakao slijedom događaja očekuje da se bavite strukom? Da li je zapravo ovo što radite daleko od onog što ste završili?

Mensura: Prije svega, rekla bih kako je nemoguće da se neko ko je s ljubavlju završio studij, bilo koje nauke, prestane baviti tom naukom, pa tako i ja sama. Sve i ako ne radite svaki dan „suhoparnu“ arhitekturu, ne možete je isključiti iz vašega života. Toliko je ne možete isključiti da želite još. Tako sam upisala i magistarski studij arhitekture ciklusa 4+1.
A, ovo čime se, pored arhitekture, danas bavim je, takođe, arhitektura (smijeh), ali u jednom drugom konceptu, konceptu nosive arhitekture, gdje su volumetrije i forme umanjene do te mjere da ih možete nositi kao vaš modni dodatak. Ali, princip je isti; „parcela“, analiza, problemi, rješena, idejni projekat i izvedbeni.
Tako da, svaki komad nakita, svaka lampa, svako drven-zvono je, za mene, u biti, mali objekat, mala zgrada.

 

 

Nakit

RBK: Kazali ste da pravite nakit po narudžbi odnosno po određenoj osobnosti osobe. Tu ima onda i psihologije, i arhitekture i dizajna... Koliko je sve to zahtjevno, a koliko neophodno znati?

Mensura: Dosta je zahtjevano zanimanje, slobodno bih mogla da kažem, jer sa sobom nosi širok spektar znanja. To ga i čini zanimljivim! I, neodoljivim!
Naravno , kada izrađujete personalizirani nakit, onda ima i više malo posla, što je, isto tako, jako zanimljivo, jer kreće sa upoznavanjem novih lica, novih ljudi. Ukratko, novo iskustvo, i meni i klijentu. Da biste bili u mogućnosti izraditi nekom komad nakita, morate dokučiti dosta toga o tome pojedincu, o njihovoj osobnosti, o njihovom odijevanju, oblicima koje vole, bojama, fizičke mjere morate uzeti,... Jedan psihološki dio, zasigurno.
Zatim je neophodno znanje o dizajnu; formi, proporciji, ritmu, bojama, teksturi i njihovoj kombinaciji.
Nakon toga, skiciranje, da predočite kupcu koncept koji ste zamislili. Naredni korak nabavke materijala je uvijek najkomplikovaniji i najteži jer ne zavisi od mene tu ništa. Do pojedinih vrsta drveta je gotovo nemoguće doći.
Zatim ide rezanje, izrezivanje ili urezivanje, turpijanje i beskrajno šmirglanje da bismo došli do najfijije obrade i krajnje poliranje pčelinjim voskom. Cijeli proces obrade drveta sam morala naučiti na samom početku, i dalje, naravno, istražujem. To je dio o kojem nisam znala baš ništa. Nisam znala brusnog papira držati .(smijeh)
Kada je cijeli proces proizvoda završen, na redu je izrada ambalaže, opis proizvoda te fotografiranje nakita sa i bez modela. Nakon svega toga, vi tek onda dobijete vaš komad nakita ili lampu ili bilo koji proizvod iz ponude.

RBK: Šta najviše vaši klijenti traže?

Mensura: Mislim da je to nakit, ne bih mogal izdvojiti poseban komad, svi su skoro podjednako traženi. Odmah poslije nakita lampe, zatim glodalice za bebe.

Ivona

RBK: Vaš nakit ide svugdje po svijetu. Gdje ste najdalje poslali nešto (ili da je neko odnio)!

Da! To je jedna od činjenica koja me, zaista, čini sretnom! Možda ću zaboraviti pojedine države naborajati, ali pokušat ću. Hrvatska, Austrija, Njemačka, Holandija, Norveška, Francuska, Italija, Turska, Ujedinjeni arapski emirati, Sjedinjene Američke Države... Mislim da je najudaljenija tačka bila Washington.


RBK: Kako vas možemo kontakirati? Kako naručiti od vas neki personalizirani komad?

Mensura: Možete me kontaktirati na Facebook stranici @marduv.wa ili na Instagram profilu @marduv.art, brojem telefona sa Facebook stranice ili elektronskom poštom. A, zatim ćemo se sve ostalo dogovoriti.


RBK: Hvala vam na razgovoru!

Mensura: Hvala vama na ugodnom druženju!

 

Elma Velić

Cura

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 866 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 2151 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa