RIZO DŽAFIĆ DOBITNIK OVOGODIŠNJE NAGRADE «MALI PRINC»

Ovogodišnji dobitnik ugledne književne nagrade «Mali princ» je književnik, književni kritičar i univerzitetski profesor – historičaru književnosti, Rizo Džafić.

Odluka je to Upravnog odbora Društva prijatelja knjige «Mali princ» iz Tuzle, koja je medijima saopštena juče. Nagrada se svake godine dodjeljuje za stvaralački doprinos razvoju dječije literature u Bosni i Hercegovini, a Rizi Džafiću je, kako stoji u obrazloženju, dodijeljena «za izvanredne domete i višedecenijsku posvećenost dječijoj književnosti». Rizo Džafić je, kako se navodi, «ne samo značajan dječji pisac, zastupljen u brojnim antologijama školskim udžbenicima i lektiri, nego i predani istraživač, pratilac i vrsni valorizator dječije književnosti u Bosni i Hercegovini, antologičar, autor udžbenika i jedan od utemeljivača katedre za dječju književnost na Pedagoškom fakultetu u Bihaću».

Džafić je rođen 2. septembra 1945. godine u u Bosanskoj Krupi, književnost je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu, magistrirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu o temi «Razvitak dječije književnosti u Bosni i Hercegovini», a doktorsku tezu o savremenoj krajiškoj dječjoj književnosti odbranio u Tuzli. Objavio je više od 300 naučnih, stručnih i kritičkih tekstova, brojne knjige za djecu i odrasle, višestruko nagrađivan i prevođen na strane jezike, a za izuzetne rezultate u odgoju i obrazovanju dobio je i najviše priznanje za prosvjetne radnike u SR BiH – nagradu «Hasan Kikić».

U mirovinu je otišao sa pozicije dekana Pedagoškog fakulteta u Bihaću, gradu gdje i danas živi i stvara.

Mprinc

Nagrada «Mali princ», koja se smatra nagradom za životno djelo u dječijoj književnosti Bosne i Hercegovine, Džafiću će biti uručena na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu «Vezeni most», koji se u Tuzli održava od 21. do 23. oktobra ove godine. Na Festivalu će, kao i svake godine, biti dodijeljena i istoimena nagrada «Mali princ» za najbolju dječiju knjigu u regionu. Za tu nagradu nominirano je osam autora – iz svake zemlje regije po dva – Zejćir Hasić i Fuad Tabak (BiH), Velimir Ralević i Žarko Vučinić (Crna gor), Krunoslav Mikulan i Zoran Ferić (Hrvatsksa) i Dejan Aleksić i Dragan Hamović (Srbija).

U programu Festivala, uprkos pandemijskim uvjetima, predviđeni su i brojni drugi sadržaji. Izložba ilustracija istaknutog bosanskohercegovačkog umjetnika Omera Berbera, uručenje nagrada za najbolje literarne radove osnovaca iz regiona, susreti pisaca sa čitaocima u svim bibliotekama Tuzlanskog kantona, koji se ove godine održava pod nazivom «Sve niče iz priče», kreativni maraton pod naslovm «Svako je od nas poseban», predstavljanje novih dječjih knjiga objavljenih između dva festivala i brojni drugi kulturni sadržaji.

 

Izvor : Izdavačka kuća „Bosanska riječ“

Ocijeni
(0 glasova)

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1227 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa