DANAS OBILJEŽAVAMO SVJETSKI DAN UČITELJA

ponedjeljak, 05 Oktobar 2020 08:17

Peti oktobar obilježava se kao Dan učitelja.

Dan kada se učiteljima kolektivno zahvalimo, čestitamo, pustimo da proslave i otplešu brige tu jednu noć, to jedno druženje, ponesemo neki cvijet ili poklon, a nakon toga se vrate u surovu stvarnost obrazovanja kakvo je danas. Ovaj poziv je oduvijek označavao plemenitost i čast, povrh svega jedan status i gordi stav, koji je poštovan i cijenjen, hodio generacijama. Godinama unazad, kroz raznolike reforme, promjene, smjene i razmjene sistema, vlasti i ovlasti, prosvjetni radnici svoje su nastavne školske godine počinjali štrajkovima, upozorenjima i neiscrpnim pregovorima sa ministarstvom i nadležnima. Godine završavali obećanjima, a otpočinjali opet isto. Ove godine nešto drukčiji i kraj, ali i početak, sa novim problemima, ali nošeni starim teškoćama i nedaćama, proslavljaju još jedan 5.oktobar.

U ciljevima ovog dana, kojeg je proglasio UNESCO 1994.godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja, kazuje se da je ovaj dan prigoda da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju.

Uz želju za što bolji društveni status, bolje uslove rada i sve ono što traže godinama, želimo svim prosvjetnim radnicima sa područja naše općine, sretan Dan učitelja!

Više o položaju prosvjetnih radnika govorimo od 12.30 kada su nam gosti predstavnici sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Elma V.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 798 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1835 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa