Muslimani obilježavaju Kurban bajram

petak, 31 Juli 2020 11:37

Muslimani širom svijeta danas obilježavaju jedan od najradosnijih vjerskih praznika Kurban-bajram.

Dok će mnogi ove bajramske dane provesti u toplini doma i u krugu najbližih, drugi će ih pamtiti po tome što prvi put nakon dugih decenija naše hadžije nisu bile u prilici biti u Meki. Bajram-namaz jutros je klanjan u brojnim bosanskohercegovačkim džamijama uz maksimalne mjere opreza i samozaštite. U temeljno očišćenim i dezinficiranim džamijama vjernici su stajali u safovima držeći se propisane fizičke distance i s maskama na licima.

Kurban-bajram 1

Centralna bajramska svečanost jutros je održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji gdje je bajramsku hutbu kazivao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

- Danas se naša vjera iskazuje u disciplini u dobroj namjeri da sačuvamo život. Samozaštita je danas sami dio vjere, najvrijedniji čin dobročinstva i morala- kazao je Kavazović.

- Savjetujem vam ako ste uzeli nečije pravo, vratite mu ga. Ako ste nekoga zakinuli ili oštetili, namirite mu, ako ste nekoga uvrijedili, zatražite halala. Ako ste nekoga zapostavili, potrežite ga. Širite mir i dobro među ljudima – poručio je Kavazović.Prema instrukcijama reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića, bajram-namaz klanjan je uz poštivanje svih mjera samozaštite u skladu s epidemiološkim preporukama.

Kurban-bajram 3

 

Kurban-bajram 4

Dani Kurban ili Hadži-bajrama su veliki mubarek dani, dani velikog Božijeg dobra. Njihovu važnost određuje klanje kurbana, te dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama, kao i dani hadža, odnosno boravka muslimana u Mekki i Medini.Međutim, pandemija je proteklih mjeseci promijenila živote ljudi, te utjecala i na najveće vjersko okupljanje muslimana u Meki. Ove godine, prvi put u modernoj historiji, saudijski zvaničnici drastično su ograničili broj muslimana kojima je dozvoljen dolazak u Meku pod strogim zdravstvenim mjerama zbog epidemije koronavirusa. Među muslimanima iz cijelog svijeta koji će uspjeti obaviti hadž ove godine, našlo se i nekoliko Bošnjaka muslimana.

RBK

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 394 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1625 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa