Oglasila se Islamska zajednica: Kako će biti organiziran život tokom ramazana

četvrtak, 16 April 2020 15:08
FOTO:Avaz FOTO:Avaz

Postoji i aplikacija koja pored dnevnih vaktija za gradove u našoj domovini nudi i druge sadržaje za svakodnevne potrebe vjernika

Prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, zalaskom sunca u četvrtak, 23. aprila, nastupa mubarek mjesec ramazan, dok će prvi dan ramazanskog posta biti u petak, 24. aprila, saopćila je Islamska zajednica u BiH .

Ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Post je naređen 2. godine po Hidžri (624).

Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti cijeli mjesec od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama. Mjesec ramazan je 9. mjesec islamskoga kalendara koji nekad ima 29, a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno, postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.

U skladu s trenutnom situacijom, vjerski život tokom ramazana u našoj domovini bit će organiziran u okviru vanrednih mjera koje važe u državi zbog proglašene pandemije koronavirusa.

Iz Islamske zajednice preporučuju oficijelnu aplikaciju Islamske zajednice koja pored dnevnih vaktija za gradove u našoj domovini nudi i druge sadržaje za svakodnevne potrebe vjernika. Aplikaciju možete preuzeti putem Google Play Storea.

- S obzirom na to da je mjesec ramazan mjesec intenzivnijeg ibadeta, ove godine smo formirali tim islamskih učenjaka koji će odgovarati na Vaša pitanja kako bi smo ubrzali dosadašnji proces dobivanja odgovora. U ovoj fazi prednost će imati pitanja iz domena ibadeta (namaz, post i zekat) te pitanja od vjernika sa jasno navedenim imenima (a ne skrivenim iza nadimaka), a kao i do sada upućena pitanja bit će objavljivana anonimno. Također, kao i dosada vaša pitanja možete slati putem email adrese Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. kao i kroz mobilnu aplikaciju Islamske zajednice - saopćeno je iz Islamske zajednice u BiH.

 

Izvor:Avaz

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 489 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1483 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa