Bužimkić i ostali: Predložene mjere zabrane optuženima za zločine u Bosanskoj Krupi

Državno tužilaštvo predložilo je mjere zabrane za sedmoricu nekadašnjih pripadnika Armije Bosne i Hercegovine koji se terete za zločine nad ratnim zarobljenicima na području Bosanske Krupe počinjene 1995. godine, dok Odbrane traže da se taj prijedlog odbije.

Tužiteljica Marijana Čobović prezentovala je prijedlog mjera zabrane za optužene Senada Bužimkića zvanog Grga, Rizaha Fajića zvanog Faja, Almira Sefića, Ermina Kadića, Amira Patkovića zvani Pače, Irfe Velagića zvanog Mekenzi i Suada Nesimovića.

Mjere zabrane podrazumijevaju oduzimanje putnih isprava, zabranu putovanja i napuštanja teritorije Bosne i Hercegovine, te zabranu sastajanja sa svjedocima navedenim u optužnici. Ove mjere zabrane Državno tužilaštvo traži zbog postojanja mogućnosti da osumnjičeni pobjegnu i zbog uticaja na svjedoke.

U optužnici se navodi da su pripadnici Armije BiH – prilikom napada na položaje Kobiljnjaka, Osmače i Ćojluka na području Bosanske Krupe od polovine maja do polovine jula 1995. – zarobili najmanje 25 pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) od kojih je prema optuznici 6 ubijeno i 21 zarobljeno te razmijenjeno početkom decembra 1995. u mjestu Koprivna u općini Sanski Most.

Odbrane su zatražile od Suda BiH da odbije prijedlog Državnog tužilaštva kao neosnovan. Odluka o prijedlogu Tužilaštva bit će donesena naknadno.

Izvor: BIRN/RadioBK

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 724 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1064 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa