NAKON UBISTVA U BIHAĆU Protesti širom BiH zakazani za petak: "Naš bol je vaš sram"

Nije zločin iz strasti, već femicid, navode iz "Nisam tražila"

Stravičan zločin koji je potresao Bihać, ali i javnost u BiH dogodio se 11. oktobra ove godine. Kako su najavile žene grupe "Nisam tražila", održat će proteste s ciljem podrške ženama, ali i sprječavanju nasilja. 

- Mi, žene Bosne i Hercegovine, ujedinjene i solidarne, kažemo:

Nijedna više!

Ove sedmice ubijena je još jedna žena u Bihaću. Njen ubica nije odmah uhvaćen. Prema nezvaničnim i nepotpunim statistikama, od 2017. ubijeno je više od šezdeset žena. Koliko njih je izgubilo život u tišini, to ni ne znamo.

nA!

Dosta terora nad ženama! Dosta nijemog posmatranja dok ginemo u našim domovima i na ulicama naših gradova. Mjesta koja bi trebala biti najsigurnija naši su kavezi i naša stratišta.

Nije se desila porodična tragedija već ubistvo. Nije nesretan slučaj već ubistvo. Nije zločin iz strasti, već femicid. Žena je ubijena zato što je žena. Zato što se na nas gleda kao na potrošnu robu.

Tu smo da kažemo mi nismo vaše majke, supruge, sestre, kćerke. Nismo ničije privatno vlasništvo. Mi smo svoje, bučne i odlučne da odbranimo jedna drugu.

Tu smo da kažemo da nismo krive! Nijedna žena, nikad, nigdje, nije kriva zato što je udarena, silovana, ubijena. Krivi su muškarci nasilnici i institucije koje ih štite. U svakoj našoj mahali, svakoj ulici, svakom haustoru, bilo da je u kući, na poslu, na nastavi ili je izašla vani prošetati, upravo sad neka žena trpi nasilje ili je potencijalna nova žrtva. Nasilje nad ženama nije privatna stvar. Nećemo samo čekati da dođemo na red.

Nećemo više šutjeti. Zajedno kažemo--ovo su naša tijela, ne pripadaju vama. Ovo su naši životi, vi ih ne možete oduzeti i uniziti.

Femicid ne poznaje granice. On ne zna za dob, boju kožu, vjersku, etničku ili nacionalnu pripadnost, mjesto stanovanja. Na svakom dijelu planete, kako nekad tako i sad, muškarci nasilnici ženama poručuju--dobre ste samo ako ste mrtve.

A mi kažemo nijedna više! Nećemo živjeti u strahu. Nećemo umirati u tišini, poručile su.

Također, navode da zahtjevaju uvođenje pravne definicije femicida, uvođenje femicida kao krivičnog djela u sve zakonske i podzakonske akte, hitno usklađivanje krivičnih zakona s Istanbulskom konvencijom (​​Konvencija Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici) i revidiranje kaznenih praksi, osiguravanje prevencije i zaštite od nasilja nad ženama kroz nadležne institucije i multisektorske protokole, dosljednu primjenu zakona i u slučajevima kada do smrtnog slučaja kao posljedice nasilja u porodici da se počiniocu sudi prema odredbama zakona koje će utvrditi težu kaznu.

Ističu da će protest biti održan u petak u 15 sati.

- Izlazimo jedna za drugu i za sve one koji više nisu s nama. Stojimo solidarno sa ženama Srbije i Kosova koje su također izašle na ulice. Naš bol je vaša sram - poručile su.

Protesti će se održati u Bihaću na Trgu Krajine, u Gračanici u Gradskom parku ispred spomenika Narodnooslobodilačkoj borbi, potom u Tuzli na Trgu slobode, u Sarajevu, Šetnja od Trga oslobođenja -Alije Izetbegovića do Vječne Vatre.

Planirano je i okupljanje u Zenici na Trgu Alije Izetbegovića ispred Robne kuće Bosanka, potom u Stocu u 15:30 sati u školskom parku te u Mostaru na Španskom trgu. 

- Pozivamo i druge gradove da se priključe i jave lokaciju kako bi ih mogli dodati na listu - poručile su. 

(Avaz.ba)

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 718 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1682 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa