Recimo ne vršnjačkom nasilju

Uz Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja

Recimo ne vršnjačkom nasilju

U Bosni i Hercegovini će danas je prvi put biti obilježen Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja.Iza ove organizacije stoji Udruženje za razvoj društva “Kap” ,koje je pokrenulo kampanju “Stop nasilju u školama: Ti nisi sam/ sama”, čiji je cilj prevencija nasilja u osnovnim i srednjim školama u BiH.

Pokrovitelj projekta je Ministarstvo obrazovanja i nauke Federacije BiH, a njegovu provedbu također podržavaju i kantonalna ministarstva obrazovanjajer su zadnji slučajevi vršnjačkog nasilja sa najtežim posljedicama bar donekle osvijestili sve savjesne građane BiH, od učenika,roditelja,škola,vlasti svih nivoa.
Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja u podnaslovu ima i Dan ružičastih majica, odnosi se na prevenciju vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu februaru u zemljama širom svijeta. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi u Kanadi 2007. godine. Žrtva nasilja bio je učenik koji je na prvi dan škole došao u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci koja je oboljela od karcinoma dojke. Vršnjaci su ismijavali, psihički i fizički zlostavljali tog dječaka koji je obukao ružičastu majicu.Sutradan, u četvrtak, svi dječaci i djevojčice iste škole, obukli su ružičaste majice u znak solidarnosti prema zlostavljanom dječaku. Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i prepoznatljiv simbol inicijative i međunarodno prepoznate godišnjice prevencije nasilja u školama. 
Posljednji događaji ,a posebno samoubistvo dječaka Mahira Rakovca su pokazali da su u prevenciji vršnjačkog nasilja zakazali svi-od skrivanja,trpljenja,guranja pod tepih poraznih činjenica do odgovornih institucija koji na sve izraženiji problem nisu ni blagovremeno,ni adekvatno reagirali.
Danas ,tražeći „Pravadu za Mahira“,što podrazumijeva i pravdu za sve zlostavljane dječake i djevojčice,na društvenim mrežama okupilo se oko 80 hiljada ljudi koji čekaju riješenje ovog slučaja koji se procesuira pred sudskim organima i odgovor svih u lancu koji mogu doprinjeti na prevenciji vršnjačkog nasilja.Odnosno većina javnosti traži da se kao početak prevencije ,ne samo u Srbiji gdje je zakon predložen,već u cijelom regionu gdje su manje više problemi vršnjačkog nasilja isti,donese takozvani „Aleksin zakon“.
Aleksin zakon predviđa osnivanje nezavisnog organa za prevenciju vršnjačkog nasilja, suspenziju učenika, kao novu vaspitno-disciplinsku kaznu, kazne za neodazivanje roditelja, prijavu slučaja kao "zanemarivanje djeteta" i veliku novčanu kaznu ,te pooštravanje odgovornosti direktora škole - oduzimanjem licence. Aleksin zakon predviđa izmjene više postojećih zakona iz sfere obrazovanja, vaspitanja i sigurnosti djece. 
Mahira i Alekse nema,oni su sami sa svojim riješenjem odlučili sami sebe zaštiti od nasilnika,od zatvorenih očiju i mnogo toga što je stajalo iza njihovih mladih bića u surovom svijetu,nema ni Haruna Mujkića koji je nastradao u učionici,niti Denisa Mrnjavca koji se kobnog dana jednostavno vozio javnim gradskim prijevozom.Svakom roditelju,svim savjesnim prosvjetnim radnicima tako vršnjačko nasilje ostaje svakodnevna briga sa premalo načina da se u ovom segmentu djeluje prevencijski.
Po statistici- žrtve vršnjačkog nasilja su od 13-20 % djece,odnosno po nekim istraživanjima, svako peto dijete je žrtva takve vrste nasilja.
Na području bosanskokrupske općine se o ovoj temi se javno diskutiralo dva puta u ovoj godini.Na javnoj tribini Foruma mladih SDP i na zajedničkom sastanku predstavnika Pete policijske uprave ,Centra za socijalni rad sa predstavnicima osnovnih i srednjih škola bosanskokrupske općine.
Zapažanja i zaključci sa oba skupa su identični što daje dovoljno dobro osnovu da se,do donošenja kvalitetnijih zakonskih oblasti djeluje u okviru postojećih zakonskih ovlaštenja i koordiniranih edukativnih akcija ,sve u cilju prevencije i spriječavanja svih oblika vršnjačkog nasilja.
Na sastanku sa rukovoditeljima osnovnih i srednjih škola i pedagozima koji rade u školama je rečeno da su oni,u većini škola samoinicijativno,još od slučaja Denisa Mrnjavca interno poduzimali niz mjera kako bi spriječili nesuglasice i kako bi preventivno djelovali u školi.Takođe kroz niz projekata su ovu temu obrađivali sa svih aspekata,te u dosta situacija o ovoj temi razgovarali sa Viječem učenika ,te Vijećem roditelja u školama.Mnogo aktivnosi su osmislili i osmišljavaju kako bi boravak u školi ispunili korisnim drugim aktivnostima i ostavili što manje vremena za nemila događanja.
Jedan od sastanaka iniciran je od Pete policijske uprave u Bosanskoj Krupi ,sve sa ciljem da se prevencijom spriječi da o posljedicama vršnjačkog nasilja se mora sačiniti policijski izvještaj.
Zato,znajući da će proces boljeg zakonskog regulisanja ove oblasti trajati,u svim školama će se po zaključku sa ovogskupa,održati roditeljski sastanci kako bi se razgovaralo o ovoj temi,te potom na bazi njihovih zaključaka krenuti u savjetovanja o prevenciji i izradu programa prevencije vršnjačkog nasilja na području bosanskokrupske općine ,a u tom poslu bi bili pedagozi,psiholozi,nastavnici,roditelji,učenici ,socijalni radnici i policijski službenici.Svi.Dobra vijest je da je o tome već razgovarao i na tom radio Aktiv pedagoga i psihologa Unsko-sanskog kantona i da je vež 2012-te godine na ovom organu donešen Program prevencije vršnjačkog nasilja koji bi mogao poslužiti svim školama da donesu konkretizovane programe za svaku školu.
U Bosni i Hercegovini će ovaj dan prvi put obilježen je ove godine, s ciljem da se smanji alarmantan broj slučajeva vršnjačkog nasilja, koji rezultira- ne samo cjeloživotnim traumama, već i smrću učenika. Udruženje “Kap” će na “ predstaviti dokumentarni film “Ti nisi sam/ sama” koji će biti distribuiran besplatno svim osnovnim i srednjim školama u Federaciji BiH, te svim zainteresiranim medijima.
Dževada Štancl

Zadnji put promjenjen subota, 15 Septembar 2018 19:15
Ocijeni
(0 glasova)

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1606 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa