Čopor pasa lutalica u Bosanskoj Otoci uništio stado koza

Čopor pasa  lutalica jutros je u Bosanskoj Otoci napao stado koza  koje se nalazilo na adi nedaleko od džamije u džematu Otoka grad .Šteta koju su nanijeli vlasniku koza je velika ali je veći strah koji se uvukao  medju stanovnike ovog dijela Bosanske Otoke jer nije prvi put da psi lutalice u Bosanskoj Otoci uništavaju dugogodišnji trud poljoprivrednih proizvodjača i stočara a desilo se i nekoliko ,na svu sreću bez većih posljedica ,i napada na ljude .

Nuriju   Mehić  iz Bosanske Otoke  u utorak ujutro  je probudio lavež pasa koji je dolazio iz pravca ade na kojoj već dugi niz godina ovaj pojoprivredni  proizvodjač  ima stado sa kozama.Desetak minuta je  Hasibu trebalo da stigne do tora sa kozama ali je već bilo kasno jer  je u dolasku vidio čopor pasa kako napuštaju  i  udaljavaju se  od mjesta gdje su  odmah  zaklali i rastrgali dvije koze  koje su očekivale mlade dok su  druge dvije koze teško ozllijedili  i one su kasnije morale biti eutanizirane.

Nurija Mehić,vlasnik koza nam je rekao da je on za to stado bio izuzetno vezan i da je ono nekad bilo mnogo veće te da je uz njegovu pomoć odhranio i iškolovao dvoje djece  te da je poslije toga  smanjio stado i ovo matično koje je stradalo ostavio  za svoju dušu.Očekivao je da se u narednih nekoliko sedmica ono poveća za najmanje dvoje kozlića ali to nije dočekao .Tor sa kozama  nije bio pod stalnim nadzorom čuvara ali je vlasnik uvijek mislio da je osiguran jer je sa svih strana okružen  rijekom Unom.medjutim očigledno je da nije bilo tako.Šteta koja je načinjena ovom čovjeku procjenjuje se na oko 2000 konvertibilnih maraka.

Na mjestu gdje su psi napali koze zatekli smo i Mariju Krupić vijećnicu u Općinskom vijeću Bosanska Krupa  iz Bosanske Otoke koja nam je rekla da je svjesna  problema kojeg prestavljaju psi lutalice  i  način na koji se primjenjuje Zakon o zaštiti životinja u našoj zemlji ali je ujedno navela da je često upozoravala sve nadležne počev od svojih kolega vijećnika pa do načelnika općine da se na ovom planu mora nešto poduzeti  medjutim po njenim riječima svi apeli su ostali  bez odjeka medju vijećnicima Općinskog vijeća čiji je i sama član. Niko ništa i dallje ne poduzima a na naše pitanje šta bi ona predložila gospodja Krupić nije imala konkretan prijedlog već je rekla da nadležne službe trebaju raditi svoj posao a da se u donošenje odluka treba uključiti i Općinsko vijeće  spominjući pri tome povećanje i pravilno usmjeravanje poticaja  za poljoprivrednu proizvodnju kako bi se i na taj način pomoglo poljoprivrednim proizvodjačima .

Općinskom  načelniku  i nadležnim službama medjutim   ruke jednostavno svezane jer  Zakon o zaštiti životinja  sve lijepo reguliše osim načina finansiranja  zbrinjavanja pasa lutalica.U ovom vremenu zaista bi bilo  neukusno  odvajati stotine hiljada maraka za smještaj i ishranu pasa lutalica kada svoj dom i normalnu ishranu još uvijek nema na hiljade  gradjana bosanskokrupske općine .  Ovaj problem je globalni i pod hitno se rješenje mora tražiti na nivou BiH. Psi lutalice ne napadaju samo životinje već napadaju i ljude i  slobodno se može reći da su  zaštićeni bolje od ljudi . U parlamentarnoj proceduri je  jedan može se reći kompromisan zakon  koji bi omogućio  da se psi lutalice poslije petnaestodnevnog držanja u azilu , ukoliko ih niko ne udomi, mogli biti humano eutanazirani ali se ovakvom rješenju protive udruženja za zaštitu životinja  pa i pored volje poslanika teško je očekivati da će se uskoro usvojiti. Općina Bosanska Krupa sa jednom njemačkim organizacijom za zaštitu životinja  već je dogovorila da u proljeće veliki broj pasa lutalica u Bosanskoj Otoci  i  Bosanskoj Krupi bude kastriran ali se  rezultati takvog načina  zaštite od pasa lutalica   mogu očekivati tek za nekoliko godina a do tada nam izgleda ostaje samo da  se uzdamo u dobru  volju pasa lutalica i sreću da ne naidjemo na krvoločni čopor ili da takav čopor ne posjeti naš posjed.

 

Ademir Mesić 

Ocijeni
(2 glasova)

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 445 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa