Članak je filtriran: Mart 2023

Nogometaši G.N.K. „Bratstvo“ nastavili sa pobjedama

Sa teškog gostovanja iz Viteza u derbiju 18. kola Druge lige F.BiH grupa Zapad vratili se sa tri boda. Strijelac jedinog pogodka za pobjedu na N.K. „Vitez“ bio je Adem Talić. Sa ovom novom pobjedom G.N.K. „Bratstvo“ Bosanska Krupa nastavlja koračati ka tituli prvaka Druge lige F.BiH. Zapad.

U ovom kolu pobjedu je ostvarila i ekipa „ Sloge“ iz Bosanske Otoke. Prva tri proljetna boda nakon velikog preokreta izvojevana je protiv ekipe „Romari“. Gosti su početkom drugog poluvremena imali prednost od 2:0. Nogometaši N.K. „Sloga“ uspjeli su da u periodu od 54-te do 79-te minute postignu 4 gola. Veliki preokret za prva tri proljetna boda kreirali su Nusmir Fajić sa dva te Bojan Vučen i Kerim Ramić sa po jednim pogotkom.

„Bratstvo“ je lider na tabeli sa 41-im bodom. Ima tri boda više i utakmicu manje od prvog pratioca ekipe „Rudara“ iz Kamengrada.

Ekipa „Sloge“ je na četvrtoj poziciji sa 28 osvojenih bodova.

U idućem kolu „Bratstvo“ na „Adama“ dočekuje ekipu „Brnjaci“ iz Kiseljaka dok „Sloga“ gostuje u Vitezu.

Emir Sedić

Objavljeno u SPORT

Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da u proteklom periodu nije bilo narušavanja JRiM, SN kao ni KD-a.

Vatrogasna jedinica izvještava da je imala intervencija i dojava o požaru dana 07,50 sati ul.Unska požar mašine i plina. Na požar izašla dva vatrogasca sa vatrogasnim vozilom. Požar ugašen u 08,40 sati.

Hitna služba Doma zdravlja Bos. Krupa saopćava da je u proteklom periodu pregledala 31 pacijenata, za KB “Dr. I. Ljubijankić” je bilo upućeno 5 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

JKP“10. Juli ”Bos. Krupa saopćava da je isporuka vode u proteklom periodu na području grada zadovoljavajuća .Danas od 07,00 do 15,00 sati planski prekid u isporuci vode u naselju Mujagići. Sanacija kvara na mreži.

Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu zadovoljavajuća. Danas nema planskih prekida u isporuci električne energije.

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   grada   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne. , regionalne i lokalne ceste na području Grada prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija se po suhim i mjestimično vlažnim kolovozima. Upozorenje na odrone kamenja na kolovoz na magistralnom putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos. Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na pravcima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima i stanju na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

Hidro-meteorološka mjerenja na području grada Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeća: temperatura zraka 0 C , vlažnost zraka 55 % , dok je vodostaj rijeke Une 91 cm (NV).

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE

Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da u proteklom periodu nije bilo narušavanja JRiM, SN kao ni KD-a.

Vatrogasna jedinica izvještava da je imala intervencija i dojava o požaru dana 24.03. u 13,40 sati Vranjska požar niskog rastinja. Na požar izašla dva vatrogasca sa vatrogasnim vozilom. Požar ugašen u 15,10 sati. 25.03. u 21,56 sati Branilaca grada požar krova kuće. Na požar izašla dva vatrogasca sa vatrogasnim vozilom te utvrdili da se ne radi o požaru krova kuće već da je došlo do pregrijavanja sistema za grijanje. U jedinicu se vratili u 22,30 sati.

Hitna služba Doma zdravlja Bos. Krupa saopćava da je u proteklom periodu pregledala 109 pacijenata, za KB “Dr. I. Ljubijankić” je bilo upućeno 15 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

JKP“10. Juli ”Bos. Krupa saopćava da je isporuka vode u proteklom periodu na području grada zadovoljavajuća .Danas od 07,00 do 15,00 sati planski prekid u isporuci vode u naselju Mujagići. Sanacija kvara na mreži.

Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu zadovoljavajuća. Danas nema planski prekida u isporuci električne energije.

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   grada   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne. , regionalne i lokalne ceste na području Grada prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija se po mokrim kolovozima. Upozorenje na odrone kamenja na kolovoz na magistralnom putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos. Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na pravcima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima i stanju na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

Hidro-meteorološka mjerenja na području grada Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeća: temperatura zraka 4 C , vlažnost zraka 100 % , dok je vodostaj rijeke Une 92 cm (NV).

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE

Zmajevi će danas u Slovačkoj imati jedan trening u 19 sati

Fudbaleri i stručni štab Fudbalske reprezentacije BiH sa sarajevskog aerodroma su čarter letom otputovali za Bratislavu, gdje ih očekuje meč drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Uoči leta vladala je dobra atmosfera nakon pobjede nad Islandom 3:0, a napadač Zmajeva Smail Prevljak je kazao da u Slovačku idu na pobjedu.

Stadion je otvoren 2019. godine, a kapacitet mu je 22.500 gledalaca.

Zmajevi utakmicu sa Slovačkom igraju sutra od 20:45, a dočekuju je u dobrom raspoloženju nakon pobjede na Bilinom Polju protiv Islanda 3:0.

(AVAZ)

Zmajevi stigli na Međunarodni aerodrom Sarajevo - Avaz
Objavljeno u SPORT

U noći sa subote na nedjelju, tačnije 26. marta u dva sata iza ponoći, prestaje zimsko i počinje ljetno računanje vremena, a kazaljke je potrebno pomjeriti jedan sat unaprijed.

Glavna ideja ljetnog računanja vremena je bolje korištenje prirodne dnevne svjetlosti, tako da pomicanje sata unaprijed za jedan sat u proljeće znači da ćemo dobiti više dnevne svjetlosti tokom ljetnih večeri.

Ljetno računanje vremena počinje posljednje nedjelje u martu, a završava se posljednje nedjelje u oktobru te će se noćas kazaljke na satovima pomjeriti sa dva na tri sata.

U zapadnoj Evropi "pomicanje sata" ustaljeno je početkom 1970-ih godina, uz obrazloženje da se time "produžava" dan, štedi energija, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

Međutim, suprotno nekadašnjim vjerovanjima, sve se češće navode i argumenti protiv takve prakse, poput onoga da nema rezultata u uštedama energije, a remeti se ustaljene obrasce spavanja što, tvrde naučnici, može imati značajne posljedice.

Postoji nekoliko priča o nastanku koncepta ljetnog računanja vremena, a mnogi ističu da je sve krenulo od inicijative Benjamina Franklina, ali to nije sasvim tačno.

 

Franklin je napisao satirično pismo časopisu The Journal of Paris (gdje je živio 1784.) sugerirajući da će grad uštedjeti 64 miliona za vosak svijeća ukoliko bi građani ustajali prateći sunce.

Osnovna ideja je možda postojala, ali ljetno računanje vremena nije napredovalo više od jednog stoljeća. Nakon Franklina britanski građevinar po imenu William Willett lobirao je u parlamentu da promijeni vrijeme u aprilu i septembru kako bi iskoristio duži ljetni dan, ali nije uspio.

Prvi grad koji je uveo praksu ljetnog računanja vremena bio je Thunder Bay u Kanadi 1908. godine u cilju očuvanja dnevnog svjetla u zimskim mjesecima, dok je prva zemlja koja je uvela ljetno računanje vremena bila Njemačka 1916. godine.

(KLIX)

Objavljeno u VIJESTI

Jutros je u našoj zemlju pretežno oblačno vrijeme. Kiša je zabilježena u centralnim, istočnim i sjevernim područjima Bosne.

Temperature zraka u 07 sati (°C): Bjelašnica 2; Široki Brijeg 6; Livno 7; Ivan Sedlo 8; Mostar, Sarajevo 9; Zenica 10; Tuzla 11; Neum 13; Gradačac 14; Bihać, Sanski Most 15.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom ili lokalnim pljuskovima. Ponegdje na na sjeveru Bosne je moguća i grmljavina. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni. Dnevna temperatura od 14 do 20°C.

 

Biometeorološka prognoza je nepovoljna. Pogoršanje, padavine i umjereno južno strujanje, loše će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate, stoga je preporučljivo umanjiti aktivnosti. Moguće su reakcije na promjenu u vidu reumatskih bolova, nervoze, glavobolje, u noći problemi sa snom. Negativni uticaj promjene biće izraženiji u Bosni, pretežno zbog nestabilnijeg vremena.

U nedjelju, 26.03.2023., u Bosni i Hercegovini sunčanije prije podne. U drugom dijelu dana postepeno naoblačenje sa zapada koje će u cijeloj zemlji usloviti kišu tokom noći na ponedjeljak. Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 5°C, na jugu zemlje do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20°C.

U ponedjeljak, 27.03.2023., u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno sa kišom i pljuskovima. Na planinama će padati i snijeg. Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 9°C, na jugu do 11°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 12°C, na jugu do 15°C.

U utorak, 28.03.2023., u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, lokalno sa slabom kratkotrajnom kišom. U Hercegovini umjerena naoblaka. Vjetar umjeren i jak sjevernog smjera. Krajem dana vjetar će oslabiti. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 2°C, na jugu do 5°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 9°C, na jugu do 13°C.

(FHMZ)

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE

Nakon 18 odigranih kola u prvenstvu Bosne i Hercegovine za muškarce, prvi strijelac lige je Eman Šertović iz Proma sa 21, 4 poena.

Prvi njegov pratilac je Ismet Sejfić iz Bosne sa 21, 1 poenom po susretu, na trećoj poziciji je Watson koji je nastupao za Promo sa 21 poenom. Vojin Ilić iz Budućnosti PROLAB je na četvrtoj poziciji sa 20, 6 poena po susretu, dok je na petom mjestu Mawvel iz Zrinjskog sa 18 poena.

Izvor: BHbasket.ba

Objavljeno u SPORT

Zemljotres jačine 3,6 stepeni po Rihteru dogodio se jutros, 24 kilometra sjeverozapadno od Banjaluke, saopštio je Evromediteranski seizmološki centar (EMSC).

"Zemljotres se osjetio u 7.33 sata, na dubini od osam kilometara",navodi EMSC.

"Procijenjeni intenzitet zemljotresa u epicentralnoj zoni je pet stepeni Merkalijeve skale. Zemljotres ovog intenziteta ne bi trebalo da izazove štete na objektima, ali ga stanovništvo može osjetiti", rekla je dežurni seizmolog Slavica Štrbac.

Izvor: Fena/Agencije (B.E.G)

Objavljeno u VIJESTI

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, donijela dvije odluke u ukupnom iznosu od 7.540.000 KM namijenjenih za razvoj poduzetništva i obrta u Federaciji BiH.

Jednom od odluka usvojen je Program utroška dijela sredstava tekućih transfera utvrđenih Budžetom FBiH za 2023. godinu ovom ministarstvu, u ukupnom iznosu od 6.540.000 KM. Riječ je o grant sredsvima koja će se raspoređivati za projekte utvrđene Programom. 

"Imajući u vidu da je malo i srednje poduzetništvo pokretačka snaga na putu razvoja privrede Federacije BiH, ministarstvo će i u ovoj godini realizovati više aktivnosti s ciljem unaprjeđenja razvoja sektora male privrede. Ciljevi su jačanje konkurentnosti subjekata male privrede putem razvoja poduzetničke infrastrukture, a posebno kroz tehnološku modernizaciju njihovih poslovnih procesa, uvođenje međunarodnih standarda kvalitete, digitalne transformacije u poslovanju, cirkularne ekonomije i poboljšanje energijske efikasnosti u skladu s tranzicijom ka zelenoj i digitalnoj ekonomiji", saopšteno je iz Vlade. 

Očekivani rezultati ovog programa su povećanje ukupnih prihoda sektora, zaposlenosti i izvoza, te pokretanje inovativnih start-up-a, kao i povećanja konkurentske sposobnosti MSP-a. 

U okviru programa utroška dodjelom grant sredstava planiraju se sufinansirati projekti podrške razvoju poslovne infrastrukture, kao i različiti projekti pomoći uspostave i rasta malih i srednjih preduzeća. Tako je općinama i gradovima planirano 2.000.000 KM za poduzetničke zone, dok subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima iznose 4.540.000 KM za poticaj razvoju obrta i novoosnovanim subjektima male privrede, kao i jačanje konkurentnosti MSP-a.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta raspisat će javni konkurs za dodjelu grant sredstava u Službenim novinama Federacije BiH i dnevnim novinama, te na web stranici Ministarstva. 

Drugom danas donesenom Odlukom odobren je utrošak sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2023. godinu za realizaciju Programa „Kreditni poticaj razvoja poduzetništva i obrta“ u iznosu od 1.000.000 KM. 

Ova sredstva plasirat će se putem Razvojne banke FBiH na revolving osnovi, a kreditni poticaji će se dodjeljivati na period do sedam godina, s grejs periodom do dvije godine i kamatnom stopom od 0,9 posto.

HE Kovanići - Elektroenergetski objekt od javnoh interesa FBiH

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstvo energije, rudarstva i industrije, dopunila odluku o proglašenju javnog interesa i pristupanju pripremi i izgradnji prioritetnih elektroenergetskih objekata u FBiH, a u koju je dodan i projekt HE Kovanići na rijeci Bosni, od 12,2 MW. 

U obrazloženju Ministarstva navodi se da je JP Elektroprivreda BiH finansirala izradu idejnog projekta, kojim je po okončanju 2021. godine, HE Kovanići definisana kao protočna pribranska elektrana, za čiju bi izgradnju, ukupna investicija iznosila 89,2 miliona KM. 

U toku je priprema investiciono-tehničke dokumentacije i pribavljanje upravnih akata radi izdavanja urbanističke saglasnosti. Uvrštavanjem HE Kovanići u ovu odluku stvaraju se preduslovi za izdavanje okolinske dozvole, te omogućuje nastavak započetog postupka dodjele koncesije.

Iz Ministarstva podsjećaju da im je JP Elektroprivreda BiH još 2011. godine uputila prijedlog da se u dokumente, koje je prethodno donijela Vlada FBiH, a koji se odnose na prioritete izgradnje elektroenergetskih projeketa u FBiH, uvrsti i projekt HE Kovanići. U okviru ovih aktivnosti, JP EP BiH aplicirala je i 2013. godine dobila grant sredstva u iznosu od 850.000 eura od Vlade Njemačke, a posredstvom KfW banke, za izradu Studije izvodljivosti sa prethodnom procjenom uticaja na okolinu i izvođenje geoloških istražnih radova. 

Na prijedlog ministarstva, dopunjena je i odluka o proglašenju javnog interesa, pristupanju pripremi izgradnje elektroenergetskih objekata, izboru strateških partnera i pristupanju dodjeli koncesija za HE Kovanići.

S ciljem dugoročnog osiguranja električne energije i zadovoljavanja vlastitih potreba, te osiguranja pozicije Federacije BiH na unutrašnjem i regionalnom tržištu električne energije, javni interes za izgradnju elektroenergetskih objekata u FBiH ranije je proglašen za četiri termoelektrane, 13 hidroelektrana i šest vjetroelektrana, koji su ranije obuhvaćeni ovom odlukom Vlade FBiH.

Objavljeno u EKONOMIJA

Bosna i Hercegovina je večeras u Zenici na stadionu Bilino Polje u utakmici prvog kola grupe J kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. pobijedila Island rezulatom 3:0.

Debi na klupi Zmajeva imao je selektor Faruk Hadžibegić (65), a duel je sjajno počeo za naš tim.

Do kraja susreta golova nije bilo, pa su Zmajevi na najbolji mogući način otvorili kvalifikacije za prvenstvo.

Za BiH su od prve minute igrali:

Šehić, Gazibegović, Ahmedhodžić, Miličević, Saničanin, Dedić, Krunić, Tahirović, Hadžiahmetović, Demirović i Prevljak.

Priliku u nastavku su dobili Kodro, Hadžikadunić, Prcić, Bilbija i Cimirot.

Kapiten reprezentacije BiH Edin Džeko nije nastupio večeras zbog povrede leđa.

Zmajevi već u nedjelju (26. marta) u susretu drugog kola grupe J gostuju Slovačkoj u Bratislavi.

(BHRT)

Objavljeno u SPORT
Stranica 1 od 10

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1818 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa