Inflacija pojela rast plata u FBiH, zarada realno niža nego prošle godine

Federalni zavod za statistiku objavio je podatke o prosječnim isplaćenim mjesečnim neto i bruto plaćama za mjesec august ove godine.

Utvrđeno je da je došlo do nominalnog rasta ove godine, ali da su plaće realno niže u odnosu na isti period lani.

Prosjećna mjesečna isplaćena neto-plaća u augustu 2022. godine u Federaciji BiH je iznosila 1.138 KM i nominalno je viša za 1,4 posto, a realno manja 1,3 posto u odnosu na plaće isplaćene u julu.

U odnosu na mjesec august 2021. godine prosječna neto plaća je nominalno viša za 13,8 posto, a realno manja za 3,1 posto.

Inflacija koja je u Federaciji BiH u augustu iznosila 17,6 posto pojela je nominalni rast plata koji se dogodio. Zbog toga su građanima novčanici ipak prazniji početkom mjeseca nego što je to bio slučaj prošle godine u isto doba.

Što se tiče bruto iznosa, prosječna isplaćena bruto plaća u FBIH u augustu je iznosila 1.761 KM i nominalno je bila veća za 1,5 posto u odnosu na juli, ali realno za 1,4 posto manja. U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna mjesečna isplaćena bruto-plaća po zaposlenom za august nominalno je viša za 13,8 posto a realno niža za 3,1 posto.

Najveća prosječna isplaćena neto plaće je bile u području "Proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom" i iznosile je 1.920 KM. Najmanja je bila u hotelijerstvo i ugostiteljstvo i iznosila samo 678 KM.

Povećanje plaća u augustu u odnosu na juli bilo je najveće u oblastima proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija za 7,8 posto, zatim u djelatnosti poljoprivreda, šumarstvo i ribolov za 6,7 posto.

Najveće smanjenje prosječne mjesečne isplaćene neto plaće zabilježeno je u djelatnosti administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti za dva posto, zatim u stručnim, naučnim i tehničkim djelatnostima za 1,1 posto.

(KLIX)

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 156 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 2715 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa