U BiH ove godine smanjena proizvodnja i prodaja šumskih sortimenata

U BiH smanjena proizvodnja šumskih sortimenata (Ilustracija: Shutterstock) U BiH smanjena proizvodnja šumskih sortimenata (Ilustracija: Shutterstock)

Proizvodnja šumskih sortimenata u Bosni i Hercegovini u drugom kvartalu ove godine, manja je u odnosu na isti period u godini iza nas.

Na osnovu izvještaja Agencije za statistiku BiH, a koji je rađen po rezultatima obrade entitetskih zavoda za statistiku, proizvodnja šumskih sortimenata manja je za 0,98 posto u odnosu na isti period 2021. godine.

Proizvodnja sortimenata četinarskih vrsta drveća manja je za 7,33 posto, dok je proizvodnja sortimenata lišćarskih vrsta veća za 5,92 posto.

Proizvodnja trupaca četinara manja je za 4,43 posto, dok proizvodnja trupaca lišćara bilježi rast od 4,20 posto.

Rast proizvodnje u odnosu na drugi kvartal 2021. godine bilježi se kod sljedećih šumskih sortimenata - kod ostalog dugog drveta četinara 15,07 posto.

Pad proizvodnje bilježi se kod jamskog drveta četinara i kod prostornog drveta četinara. Kod proizvodnje ostalog grubo obrađenog drveta, ogrjevnog drveta četinara i jamskog drveta lišćara radi se o malim količinama sortimenata čije variranje u proizvedenim količinama nema uticaja na promjene u ukupnoj proizvodnji šumskih sortimenata.

U svom izvještaju, Agencija za statistiku BiH saopćila je da mjesečne izvještaje podnose sva preduzeća koja se bave stalnom proizvodnjom šumskih sortimenata iz šuma u državnoj svojini, bez obzira da li im je iskorištavanje šuma osnovna ili sporedna djelatnost.

Podacima je obuhvaćena samo proizvodnja šumskih sortimenata iz državnih šuma, dok šumski sortimenti proizvedeni u šumama na koje postoji pravo svojine nisu uključeni.

(KLIX)

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 384 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1616 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa