Uspješna obuka za 21 CNC –operatera i 18 zavarivača

Interes građana u BiH za dodatno obrazovanje ili prekvalifikaciju u današnje vrijeme, osobito onih koji u dogledno vrijeme ne očekuju da se zaposle u struci, i dalje su najzainteresiraniji da se prekvalificiraju u zavarivače i CNC operatere, što im otvara vrata tržišta rada, kako u lokalnoj zajednici tako i na na području Europske unije, kažu u centrima za obrazovanje odraslih.Dugo godina je tako i u Bosanskoj Krupi.

U četvrtak je svečano označen završetak projekta za budućnost kojeg je koordinirao profesor Samir Fajić, koji je rekao:

„Rezutat ovog projekta je jedna dobra suradnje između privrede i škole koja se realizira već dugi niz godina, jer mi u ta poduzeća šaljemo svoje redovne učenike u trećem i četvrtom razredu na obuku, a i pratimo njihove potrebe, kao što je to sada nedostatak CNC operatera i varilaca. U Mješovitoj srednjoj školi „Safet Krupić“ smo temeljno dobro uradili teorijski dio, tu smo realizirali i 60 sati praktične nastave, a preostalih potrebnih 140-160, u bosanskokrupskim firmama.“

Direktor Mješovite srednje škole „Safet Krupić“ u Bosanskoj Krupi Elvir Kulenović je u savremenim prostorima BI NOVE,Centru za poduzetništvo općine Bosanska Krupa,prilikom dodjele certifikata kazao :

„Ova priča je počela prije par mjeseci, tačnije 22. novembra prošle godine gdje smo potpisali ugovore s USAID WAHM-om, kroz projekt Trening za budućnost kroz koji smo se obavezali da ćemo obučiti 20 CNC-operatera i 35 zavarivača, kojima ćemo omogućiti polaganje atesta. Imamo i jednu specifičnost,ovakvi projekti traju šest do osam mjeseci, a mi smo završili za 4 mjeseca. Jedan od problema je bio da nam se na javni poziv prijavilo 30 kandidata za CNC operatera i 20 zavarivača. Zahvaljujem se USAID WHAM-u što ste uvažili naše molbe i prihvatili ove izmjene u ugovoru, posebno Draganu Kopreni i direktoru Fuadu Ćurčiću, te kompletnom osoblju ovog projekta. Danas ćemo uručiti 21 certifikat za osposobljenje za CNC operatera, 18 za zavarivača,a od tih 18, njih 15 dobiće atest da su certificirani zavarivači, te dva koji će dobiti „papir“ da su certificirani za lučno zavarivanje. Hvala vam za ugled koji imamo kod drugih partnera iza reaslizacije ovog projekta, kao i vaše pozicioniranje naše škole kao ozbiljnog partnera u programu osposobljavanju odraslih. Takođe,hvala što su nas uvrstili u sedam edukacionih centara koje oni i dalje prate.“

Na ovom skupu se obratio i Fuad Čurčić,direktor WHAM projekta,a ispred lokalne zajednice iz Službe za razvoj , Esma Hergić:

„Cilj projekta je, usklađivanje zanimanja sa potrebama tržišta. Svi polaznici koji su uspješno završili obuku i položili ispit dobili su danas uvjerenje o osposobljenosti, koje ima snagu javne isprave. Zahvaljujući projektnom finansiranju obuka je za sve bila besplatna. Nadamo se da su svi razvili dodatne vještine tražene na tržištu rada, pa će time lakše pronaći zaposlenje u metalnoj industriji“ (Fuad Ćurćić)

„Općina Bosanska Krupa je već u ranijim projektima kojim sam ja bila koordinator uredila ovaj prostor koji ima svoju svrhu, što smo razvili već ranije suradnju s privrednim privrednim sektorom i Mješovitom srednjom školom „Safet Krupić“ i trenutno smo u fazi potpisivanja ugovora za projekat ILO II, znači to je nastavak ranijeg projekta kroz koji se radio projekat prekvalifikacije za CNC-operatere i zavarivače“(Esma Hergić)

Napomenimo, u četvtak diplome za prekvalifikaciju je dobilo dosta mladih, ali i kandidata srednjih godina,nekoliko djevojaka, čak i onih koje su to uspjele završiti uz redovno studiranje, a tu je bio i najstariji polaznik, Krupljanima poznati izrađivač ramazanskih topova, konjskih kola i drugih umjetnina od drveta, Dursum Halilović iz Bosanske Otoke , koji je odlučio, sa skoro šest decenija života, pohađati obuku i dobiti diplomu certificiranog zavarivača.

Dževada Štancl

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 369 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 2354 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa