Životni standard naših gradjana u „slobodnom padu“

Rast troškova života koji više nije tiho poskupljenje, kako smo ga donedavno zvali, već divljanje cijena, iziskuje hitnu kvalitetniju primjenu zakona o kontroli cijena.Medjutim, izuzev konstatacije da cijene divljaju nadležni u BiH ne koriste mehanizme da učine nešto i zaustave ovaj slobodni pad životnog standarda u našoj zemlji.

Procjene su da krompira na tržištu ima za još samo nekoliko mjeseci, jer su se u sličnoj situaciji našle i zemlje u okruženju, objavio je BHRT.

Slabo, veoma slabo, i ako ga ima sitan je, ove godine nije rodio, pa ni kvalitet nije za pohvaliti – kažu prodavci na pijaci. Problem s krompirom proteže se od sjevera do jugoistoka Evrope, od Danske do Bugarske, zbog kiša, ali i dugotrajne velike suše, pa je problematičan i njegov uvoz.Ove godine suša je učinila svoje, što se tiče kvaliteta dobar je, ali prinos je podbacio u odnosu na dosadašnje godine – ističu agronomi.

S druge strane, zbog loše cijene i problema sa prodajom prošle godine, veliki broj poljoprivrednika odlučio se za proizvodnju industrijskog krompira, zbog sigurnog plasmana i organizovane proizvodnje.Uz nedavni porast cijena ulja i piletine, poskupljenje krompira samo je još jedno u nizu. Izvjesno je da se na tome neće stati i da nas, barem kada je riječ o pitanju cijena, očekuje nimalo zahvalna jesen.

I upravo ukoliko se uporede cijene za ovu godinu sa cijenama iz jula prošle godine, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, najviše su porasle cijene jestivih ulja, za skoro 37 % posto i pilećeg mesa, za skoro 25% posto. Cijene jaja i proizvoda baziranih na jajima porasle su za 5,6 posto, šećera za 3,3 posto, junećeg i telećeg mesa za 3,1 posto, brašna i ostalih proizvoda od žitarica za 3 posto, začini, tjestenine za 1 posto, dok su cijene riže, te konzervirane i prerađene ribe pale za 3%, saopćila je direktorica Direkcije za robne rezerve Kantona Sarajevo Jelena Pekić.

Iako se apeluje na veću primjenu zakona o kontroli cijena...odgovora nema, a životni standard stovnika ove zemlje je u slobodnom padu.

BHRT/RADIOBK

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 323 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 2300 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa