USPRKOS LOŠEM VREMENU OTVOREN 12. BOSANSKOKRUPSKI SAJAM MEDA

U organizaciji Udruženja pčelara „Lipa“, pod pokroviteljstvom Općine Bosanska Krupa i u u saradnji sa JKP „10. juli“ danas je, u 9.00 sati, usprkos lošem vremenu, na Trgu Alije Izetbegovića otvoren Bosanskokrupski sajam meda.

Po mnogima jedan od najboljih sajmova u sklopu projekta „Bosanska Krupa – grad malih sajmova“, ovogodišnji, 12-i po redu, Bosanskokrupski sajam meda okupio je, u odnosu na prethodne godine, nešto manji broj izlagača. Učešće na Sajmu uzelo je ukupno osam izlagača, od kojih je šest izlagača iz Bosanske Krupe („Pčelarstvo Harbaš“, „Sajo med“, „Pčelarstvo Ramić“, „Pčelarstvo Hodžić“, „Tim med“ i Zekija Sefić) i dva iz Cazina (Pčelarstvo Remzija i Bajrame Hodžić i Finka Ibrahimpašić).

Razlog manjeg broja izlagača jeste, kako, ispred organizatora, ističe Almira Harbaš, magistra mikrobiologije i član Organizacionog odbora 12. bosanskokrupskog sajma meda jeste izuzetno loša i nepovoljna godina u oblasti pčelarstva koju prati i slabija ponuda pčelinjih proizvoda.

„Sama organizacija Sajma bila je upitna, ali, ipak, odlučili smo se da ne prekidamo tradiciju. Ova godina je bila izuzetno loša za pčelarstvo. Svečani otvor, predavanja ili, pak, kulturno-zabavni program nismo planirali zbog epidemiološke situacije. Ipak, izuzetno smo iznenađeni i zadovoljni odazivom građana, pogotovo obzirom na činjenicu da je med poskupio. Cijena meda se sada kreću od 20 do 25KM. Ono što primjećujemo jeste da je do građana dolaze informacije tipa da meda nema nikako pa onda kod nas dođu u nepovjerenju da li je to zaista pravi med. Tada im objašnjavamo da meda nema koliko bi ga trebalo biti, ali ukoliko neko ima 100 – 300 košnica, normalno da će on imati meda, ali neće to biti na tone nego na kilograme. Mi svi stojimo iza svojih proizvoda, i ja lično, i ostali proizvođači“, naglašava Almira Harbaš.

Posljednje tri godine bile su izuzetno nepovoljne za pčelarstvo. Nimalo bolja, ako ne i gora situacija, dočekala je naše pčelare i u 2021. godini. Prvo su nam pčele vještačkom prehranom ušle u zimu, zatim je proljetna vegetacija kasnila, mraz je uništio bagram, kiša, za bosanskokrupske uzgajivače uzgajivače, dugo očekivanu lipu i, evo naposlijetku, suša livadu. Štete u proizvodnji meda zbrajat će se tek krajem godine, ali, kako za RBK Krupa naglašava Almira Harbaš, štete su ogromne. Bitno je spremiti pčele za zimu i omogućiti im preživljavanje.

Isto tvrde i drugi izlagači 12. bosanskokrupskog sajma meda. Štete su iznimne. Ipak, zahvaljujući poticajima i podršci Općine Bosanska Krupa i USK-a, pčelinja društva, tvrde pčelari nadajući se boljoj idućoj sezoni, bit će očuvana.

„Sami start ove godine ukazivao je na to da nas čeka jako teška godina. Desilo se da će prinosi biti toliko loši da...pokrit ćemo troškove, ali ne možemo biti zadovoljni ovom godinom. Ni mi, ni drugi pčelari“, rekao je Remzija Hodžić, vlasnik „Pčelarstva Hodžić“ iz Stijene.

„Jeste bilo manje, ali... mi smo zadovoljni, zadovoljni s onim koliko nam je Allah dao. Prihoda je koliko-toliko bilo. Ono što jeste neobično da je prihoda više bilo u zadnjih desetak dana nego u cijelom julu. Inače, u julu bi trebalo biti. Ali eto, sve u svemu, dobro je“, zadovoljni su iz „Pčelarstva Ramić“

„Lipe nije bilo nikako. Naše Udruženje se zove „Lipa“ pa možete pretpostaviti da najviše meda i dobivamo od lipe. Vidjet ćete da na štandovima nema ni lipovog, ni bagremovog meda. Tu su samo kesten, livada i šuma. Sad se samo trudimo održati košnice u životu. I to ćemo i uspjeti zahvaljujući podršci i pomoći Općine Bosanska Krupa i općinskog načelnika koji nas je uvijek i podržavao kao i poticajima sa kantona koji su stigli pravovremeno, nešto ranije nego u odnosu na prošle godine“, ističe za kraj Almira Harbaš.

12. bosanskokrupski sajam meda trajat će dva dana, a radno vrijeme danas je do 22.00 sata i sutra od 9.00 do 18.00 sati. Sajam je izložbeno-prodajnog karaktera i sigurni smo da će, bez obzira na „lošu godinu u pčelarstvu“, posjetioci Sajma uživati u raznovrsnosti ponude i kvaliteti proizvoda naših pčelara.

 

Azra I.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 499 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 2226 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa