Printaj ovu stranu

Privrednici moraju biti jedan od bitnih faktora kreiranja odluka privrednog razvoja

компьютерная помощь Сызрань
новости Винница
Privrednici moraju biti jedan od bitnih faktora kreiranja odluka privrednog razvoja

 

Prije nekoliko mjeseci u općini Bosanska Krupa je formirano Udruženje privrednika Bosanska Krupa.Udruženje je formirano kao rezultat potreba, kako radi bolje komunikacije tako i boljih rješenja po privrednike unutar naše lokalne zajednice.Osnivačka skupština održana je još u novembru mjesecu gdje je za predsjednika izabran Šahmir Bjelopoljak, za predsjednika Upravnog odbora Zihad Jašaragić, a za predsjednika Skupštine Anel Bešić.

 

Prema riječima predstavnika ovog udruženja, ali i načelnika Općine Armina Halitovića udruženje bi zapravo trebalo biti produžena ruka privrednika koji i zbog svog posla nemaju vremena da sistemski rješavaju i aktivno svojim prijedlozima i sugestijama utiču na kvalitet donesenih odluka na području jedne lokalne zajednice. Ubuduće bi prijedloge, sugestije, ali i probleme na koje privrednici nailaze upravo udruženje privrednika trebalo oblikovati i kanalisati prema kreatoru poslovnog okruženja tj.općini.

 

Udruženje je krenulo na inicijativu nekih 13 privrednika, a možda sam okidač je bila situacija sa korona virusom gdje su, kako je kazao predsjednik udruženja Šahmir Bjelopoljak , vidjeli da privrednici jednostavno nemaju druge alternative nego da se organizuju kroz udruženje.

 

Sada kada postoji jedno ovakvo udruženje, kako je nedavno izjavio i načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović , niti jedna odluka neće biti donesena, a da svoj doprinos u njihovom kreiranju nije dalo udruženje privrednika.Kako je kazao „to udruženje treba privrednicima da se mogu dogovarati,uvezivati,a nama da budu korektiv,jer možda mi nekad nismo realni u nekim stvarima, nekad možda nisu ni privrednici,ali zato možemo suradjivati i naći sredinu“.

 

Upravo želeći uspostaviti dobru konekciju kako sa organom uprave općine Bosanska Krupa tako i sa Općinskim vijećem kao predstavničkim organom koje razmatra odluke koje se pored ostalog tiču i privrede predsjednik Udruženja privrednika Bosanska Krupa Šahmir Bjelopoljak se na sedmoj sjednici Općinskog vijeća održanoj u petak 28.maja obratio vijećnicima, u najkraćem predstavio udruženje i upoznao sa zadacima i ciljevima ovog udruženja,a za Radio Bosanska Krupa pored ostalog kazao: „Mi smo ti koji punimo budžet i smatramo da imamo pravo da učestvujemo u izradi kriterija i donošenju odluka vezanih za privredu i zbog toga smo se i obratili vijećnicima i upoznali ih sa našim namjerama u daljnjem djelovanju udruženja.“

 

Zaključkom Kolegija Općinskog vijeća je definisano da će ubuduće udruženje dobijati i materijale za one sjednice Općinskog vijeća kada se na dnevnom redu budu nalazile tačke koje se budu ticale privrede (regulacionih planova,budžeta, poslovne zone,potecijalnih investiranja,subvencioniranje infrastrukture općine Bosanska Krupa) isl.

 

Bosanska Krupa je od poslije rata imala par pokušaja formiranja udruženja privrednika, ali prilično kratkog daha odnosno bez kontinuiteta i pune svrhe postojanja. Članovi novoformiranog udruženja su privrednici koji pune budžet općine Bosanska Krupa i njihov cilj kojim traže učešće u kreiranju odluka koje se tiču privrede Bosanske Krupe je sasvim opravdan i logičan. Ono što je sigurno prioritetni zadatak svih pa tako i ovog udruženja je omasovljenje. Privrednici bi udruženje trebali prepoznati kao servis i svoju „produženu ruku” u ostvarivanju prava i rješavanju problema sa kojima se susreću, a u kojima im lokalna zajednica treba i može pomoći, ali i izmedju sebe se uvezivati i pomagati.

 

Renata S.

 

 

 

 

 

Ocijeni
(0 glasova)
новости Battlefiel4
портал недвижимости