Bez veći primjedbi na centralnoj javnoj raspravio Nacrtu Budžeta i komunalne potrošnje za 2021.godinu

Jučer su u Domu kulture u Bosanskoj Krupi održane dvije centralne javne rasprave o dva veoma važna dokumenta koje je na uvid građanima i građankama Općine Bosanske Krupe, na sjednici održanoj devetog februara, na uvid uputilo Općinsko vijeće.

Svi koji su bili zainteresirani da se upoznaju s ovim dokumentima imali su, u toku petnaest dana, priliku da to analiziraju na oficijelnoj stranici Općine Bosanska Krupa i u samom Općinskom vjeću Bosanska Krupa.Naravno i da, na više načina, upute svoje primjedbe i sugestije.

U četvrtak su tako Komisija za statut i propise i Komisija za budžet i ekonomsko-finansijska pitanja u suradnji sa službama za finansije i komunalne djelatnosti organizirali i završnu javnu raspravu o ova dva dokumenta,upoznavajući prisutne građane s onim prijedlozima koji su Komisijama stigli u pismenoj formi,a i koje su zainteresirani dali prijedloge na samim raspravama.

Sudeći po broju onih koji su „uživo“ prisustvovali raspravama i broju predloženih primjedbi ili sugestija ,ova dokumenta su, ili dobro urađena i zadovoljavaju potrebe građana ,ili je interes građana ,po navici, zanemariv u ovoj oblasti demokratskog prava.

Dovoljno je kazati da su ispoštovane higijensko-epidemiološke mjere i da u sali nije bilo ni polovina od dozvoljenog broja učesnika na skupovima u ovom vremenu ograničenja.

Kada je riječ o Nacrtu Budžeta Općine Bosanska Krupa za 2021.,ispred Službe za finansije, način donošenja u skladu s zakonskim propisima,strukturu budžeta je prisutnima iznijela finasijska službenica Općine Edina Halkić.

Javne rasprave 10

U samoj raspravi ,obrazlažuči sve što su do sada učinili u izgradnji i opremanju rodne kuće reisa Džemaludina Čauševića,te upoznajući komisije s planovima za ovu godinu,prvenstveno na upostavljanje savremenog arhiva već prikupljenih dokumenata,te štampanje novog dopunjenog izdanja knjige o uvaženom Reisu za koju postoji veliko interesovanje,te veliki broj poziva za njeno predstavljanje u zemlji i inostranstvu ,štampanje Zbornika s nedavno održanog naučnog skupa kao i nastavak uređenja okoliša rodne kuće,predsjednik Skupštine Udruženja koje nosi ime uvaženog Reisa,Husnija Avdagić je smatrao da njihove aktivnosti treba pokriti sa značajnijim sredstvima koje bi bile sastavni dio budućeg prijedloga Budžeta.

Ispred Udruženja porodica šehida i poginulih boraca od predsjednice Ajše Šabić došao je prijedlog kojim su zatražena su sredstva za održavanje šehidskih mezarluka i spomen-obilježja,osobito u onim situacija gdje su porodice s lošim materijalnim statusom ili su roditelji već u godinama kada ne mogu redovno održavati mezare.

Tarik Halkić ispred sportskog udruženja koje vodi i buduće svoje djelatnosti u oblasti turizma je istakao da su izdvojena sredstva za rad Turističke zajednice koja treba da počne s radom, dovoljna tek za plate uposlenih i režije,te da to nije dovoljno da bi ova zajednica krenula hrabro,organizovano i tehnički osposobljena za djelatnost koja bi trebala značajno unaprijediti razvoj turizma.

Na primjedbe Halkića nadovezao se i predstavnik neformalne grupe „Čuvari okoliša“Almir Harbaš koja već tri godine ,najmanje jednom sedmično,o svom trošku čisti i uređuje bosanskokrupsku općinu zbog smeća koje odlažu nesavjesni građani.Upozoravajući na podatak da su oni identificirali oko 200 deponija na području općine ,rekao je da oni kao neformalna grupa ne traže novac,već traže da se u Budžet vrati „cod“ koji je namijenjen za uklanjanje divljih deponija,kao i da se preispita dogovor koji je postignut s Komunalnim poduzećem „10 juli“,te se vidi šta s „strahom i ekološkom bombom“ na deponiji Meždre.Druga primjedba gospodina Harbaša odnosila se na zanemarivanje Općine Poslovne zone „Vranjska“ koja tek sada dobija vodosnabdjevanje,a koja još nema rasvjetu,pa je zato zamolio da u sredstvima za osvjetljenje ulica pronađu se sredstva za instalaciju ulične rasvjete u ovom dijelu Općine i u ovoj Poslovnoj zoni.

Predsjednica udruženja „Miri s dunja“ Endira Hadžipašić,navodeći brojne aktivosti koje su realizirali u prošloj godini,zamolila je da u Prijedlog budžeta bude uvršeno i dvije hiljade konvertibilnih maraka koje će biti utrošene za organizaciju tradicionalnog džematskog tevhida za koje ih je ovlastila vjerska zajednica kada je u pitanju doček učesnika vjerskog obreda i gostiju koji će tom prilikom doći u Pištaline.

Napominjući značajno povećanje broja članova Udruženja pčelara „Lipa“,povećani broj onih koji se ozbiljno bave pčelarstvom,veliko povećanje broja košnica,te spoznajuči pčelarstvo kao perspektivu razvoja,te uvažavajući njihove planirane projekte ,Hajrudin Šabić,predsjednik udruženja pčelara „Lipa“ je predložio da se njihovo udruženje podrži s 20 hiljada konvertiblnih maraka,ne prefirrajući ,da li u okviru planiranih sredstava za poljoprivredu ili povećanju tih sredstava u Budžetu za taj iznos.

Javne rasprave 8

 Nakon rasprave prisutnih,predsjednik Komisije za statut i propise, vijećnik Mirsad Jusić je pročito i pisane prijedloge za uvrštavanje za nacrt budžeta.Udruženje ribolovaca „Krušnica“ zatražilo je da ih budžet podrži sa 2000 konvertibilnih maraka zbog posljedica pandemije corona ,novoosnovano Udruženje privrednika Bosanska Krupa sa 5000 za opremanje prostorija,JP Radio Bosanska Krupa d.o.o., s dodatnih 20 hiljada konvertibilnih maraka za pristigle sudske tužbe,te Udruženje „Vakat“ iz Jezerskog koje je u budžetu za svoje aktivnosti u tekućoj godini zatražilo 20 hiljada maraka.

Raspravi o Nacrtu budžeta prisustvovao je i općinski načelnik Armin Halitović koji je sa svojom službom i Općinskom vjeću i predložio da Nacrt Općinsko vijeće uputi na javnu raspravu,što je Vijeće i učinilo.

Slijedi usaglašavanje nacrta s primjedbama i sugestijama,a poslije toga će se najvažniji dokument naći se u formi Prijedloga pred Općinskim vijećem Bosanska Krupa.Krajnji datum za usvajanje Budžeta za 2021- godinu je 31.mart .Ukoliko se to ne desi,općinski načelnik ,preuzimajući svu odgovornost,ima zakonsku mogućnost da Budžet i sam proglasi.

Na drugoj javnoj raspravi o Nacrtu javne potrošnje za ovu godinu bilo je tek nekoliko vijećnika i građana.Ispred općinske službe ovaj Nacrt je obrazložila državni službenik nadležene Službe Aldijana Mahmić,izdvajajući ukratko što se sve planiralo,naglašavajući da je najviše sredstava,kao i svake godine , izdvojeno za javnu rasvjetu i zimsko održavanje puteva,a od ove godine i 100 hiljada maraka za održavanje javnih površina.U ovaj Nacrt ušlo je i redovno održavanje šehidskih mezarja,spomen obilježja i Spomen-sobe 511.slavne.Na pitanje vijećnika Šemsudina Hadžipašića,vezano za činjenicu da se ove godine neće održavati pištaljnanski put „škola,stara cesta –džamija“,gospođa Mahmić je objasnila način na koji se odabiru putevi kojih na pdručju općine ima oko 234 kilometara,te je naglasila je da je zimsko održavanje veoma skupo,te da se obično prvenstveno čiste lokalni i najfrekventniji putevi,a za sporedne se stanovnicima mjesne zajednice dodijeljuje gorivo,na što je gospodin Hadžipašić rekao da su to male količine goriva ,te da se treba vidjeti da se količina goriva poveća.Nekoliko primjedbi je bilo vezano za uklanjanje pasa lutalica i njihovo kastriranje,što je na samoj sjednici, kao veliki problem, objasnila komunalna inspektorica Sedina Fajić,a bilo je i prijedloga za uređenje parkirališta u Bosanskoj Krupi,uz naplatu.

I ovaj dokument poslije usaglašavanja kod predlagača biće u formi Prijedloga ponuđen na konačno usvajanje vijećnicima Općinskog vijeća Bosanska Krupa,vjerovatno na sjednici kada se bude razmatrao Prijedlog Budžeta za ovu godinu.

Dževada Štancl

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 613 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 2083 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa