Oformljen Klub poslovnih žena Bosanska Krupa

Kroz projekt „Osnažene žene za snažne zajednice“ Udruženja poslovnih žena BiH sinoć je u Bos.Krupi oformljen Klub poslovnih žena Bosanska Krupa.

Tako se naša općina priključila ovoj porodici uz još nekoliko općina poput Žepča,Zavidovića, Vogošće ,Gračanice i Kiseljaka, a svemu je prethodilo potpisivanje deklaracije izmedju općine Bosanska Krupa i Udruženja poslovnih žena BiH. Inače sam projekt finansiran je putem Gender centra FBiH iz sredstava FIGAP II Programa.

Aida Zubčević,predsjednica Udruženja poslovnih žena BiH,Sarajevo :

„Već tri godine radimo javno-privatni dijalog. Bili smo prije tri godine u Bosanskoj Krupi želeći da izidjemo iz Sarajeva da vidimo sa čime se žene tamo susreću,koji su problemi i na koji način bi mi kao udruženje mogli pomoći.Upravo temeljem analiza sa terena shvatili smo da moramo raditi na donošenju Strategije ravoja poduzetništva žena.“

Iako gdja Zubčević kaže da ne zna da u BiH ima „nešto puno situacija u kojima žene na istim poslovima nisu jedanko plaćene kao muškarci“ zna za primjere gdje na istim poslovima primjerice u Sarajevu i nekoj drugoj općini radnik u okviru iste firme nije jednako plaćen što dakako treba ispravljati.

Ovom skupu čiji broj je ograničen, kako su organizatori rekli zbog pandemije i propisa Kriznog štaba o dozvoljenom broju prisutnih, održan je u ugodnom ambijentu restorana „Makaba“ kojem su prisustvovale neke od poduzetnica sa područja općine Bos.Krupa ,ali i iz Cazina i Vogošće, a o cjelokupnom poduhvatu ,mogućnostima i ciljevima sve je upoznala upravo Aida Zubčević,predsjednica udruženja sa svojim saradnicama.

Jedna od prisutnih bila je i krupljanka Amra Nahić koja je svoju zamisao realizirala   kroz start-up projekt općine Bosanska Krupa. Tada je osnovala studio „Holistic , wellness i beauty“ , biznis koji se tiče zdravlja i wellness-a, čime je kako je tada i sama rekla objedinila ljepotu i zdravlje. Bavi se alternativnom medicinom i holističkim zdravljem. Član je američke asocijacije koja se zove „Pristup svjesnosti“. Osim usluga zdravlja i ljepote bavi se energetskim iscjeljivanjem i kaže rado se odazvala pozivu Kluba poslovnih žena :

„Ovakvo jedno udruženje nam je potrebno.Posebno iz razloga što na ovaj način možemo pomoći jedni drugima, da radimo na promociji jedni drugih, a time i da radimo na osnaživanju poduzetništva u našoj lokalnoj zajednici.Mislim da su žene još uvijek u podredjenom položaju u odnosu na muškarce tako da na ovaj način zasigurno ćemo moći mnogo više.“

Iako Klub poslovnih žena Bosanska Krupa nije izabrao radna tijela i predsjednicu ,što bi trebalo uslijediti vrlo brzo, dvije žene su inicirale i prihvatile se posla kako bi ovakav klub pokušao i u Bos.Krupi ispuniti osnovni zadatak, a to je osnažiti žene u svojoj lokalnoj zajednici. To su Fatima-Timka Gerzić koja kroz svoj obrt „Tim-med“ čiji su ljekoviti proizvodi poznati široj javnosti i Djenana Mesić trenutno koordinatorica cijelog projekta koja nam je rekla šta očekuju od jednog ovakvog kluba:

„Očekujemo prvenstveno edukacije,očekujemo da ćemo dobijati informacije iz centra u Sarajevu o projektima na koje ćemo moći aplicirati, jačati saradnju kroz umrežavanje isl.“

Na ovaj način trebalo bi da se pruži podrška poticajnom okruženju za razvoj poduzetništva žena u FBiH. Općina Bos.Krupa je ušla u projekt kao općina sa kontinuiranim unapredjenjem poslovnog okruženja gdje se razvoj gradi najviše uz oslonac na lokalne resurse. Takav rast nedovoljan je spram potreba lokalne zajednice ako se zna da se stepen zaposlenosti pomenutih općina kreće od 19,4 % koliko je u općini Bos.Krupa do 35,5 % u Gračanici, dok je broj registrovanih poslovnih subjekata u ovim općinama iznad prosjeka Federacije.

Svaka ideja koja posebno ima veze sa poduzetništvom pozdravljena je od strane općine Bos.Krupa koja je kako smo i rekli potpisala deklaraciju sa pomenutim udruženjem.Zbog toga je svoje zadovoljstvo i podršku radu Klubu dao i načelnik Općine Armin Halitović:

„Općina Bosanska Krupa je do sada imala jako dobru saradnju sa svim udruženjima žena na području općine i možemo reći da je ovakav jedan klub poduzetnica zapravo šlag na tortu.S obzirom da je osnovano udruženje poduzetnika općine Bosanska Krupa ja vjerujem da će ta dva udruženja biti jedan dobar korektiv nama kako bi nam davali smjernice i ideje kada je u pitanju razvoj poduzetništva u općinio Bosanska Krupa.“

Analizom uz navedene podatke uočen je problem nedovoljnog kapaciteta ljudskih resursa, posebno kada su u pitanju kompetencije za bavljenje poduzetništvom od strane potencijalnih i postojećih poduzetnica.Zbog toga općine koje su u projektu radiće na otklanjanu prepreka prilikom osnivanja obrta preko nadležnih službi za privredu, kroz edukacije za sticanje vješina i znanja neophodnog u poduzetničkom svijetu, a servis koji bi trebao u svakom segmentu da bude nosioc svih aktivnosti je upravo Klub za podršku poduzetništvu žena kakav je upravo oformljen i u našoj općini.

Renata S.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 851 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1389 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa