Poduzetnice Bosanske Krupe u novom projektu osnaživanja

srijeda, 28 Oktobar 2020 09:52

Još dok je trajalo savjetovanje za poduzetnice u Bosanskoj Krupi,na stranici Udruženja poslovnih žena u BiH ,voditeljice ovog savjetovanja su objavile da je u toku Savjetovanje za poduzetnice u Bosanskoj Krupi, da je pokazan veliki interes žena iz Bosanske Krupe, ali da je i ostvarena velika podrška lokalne samouprave za ovaj projekt,te da sve to stvara indicije da će Klub za podršku poduzetništva žena napraviti pomake u lokalnoj zajednici.Fotografijama su to i dokumentirale.

Jučer je u Bosanskoj Krupi predstavljen projekt „Osnažene žene za snažne zajednice/Podrška poticajnom okruženju za razvoj poduzetništva žena u FBiH“ koji je finansiran od strane Gender centar iz sredstava FIGAP II Programa.

Ponuda da općina Bosanska Krupa bude s još nekoliko lokalnih zajednica u ovom projektu objeručke je prihvaćena u lokalnoj upravi. Glavni ,da kažemo „krivac“, zašto je učešće u projektu ponuđeno Bosanskoj Krupi,jeste bosanskokrupska poduzetnica Fatima Gerzić koja je član Udruženja poslovnih žena u BiH,a prošle godine je bila i u užem krugu žena koje su nominirane kao najuspješnije u svojim poslovanjima.Projekt se inače provodi u općinamaVogošća, Žepče, Zavidovići, Kiseljak, Gračanica i Bosanska Krupa.

Općina Bosanska Krupa i općinski načelnik Armin Halitović je kroz brojne interne projekte iz sredstava budžeta i raznih organizacija, već je nekoliko puta podržao inicijative koje osnažuju žene, kao i privredu u cjelini,pa se tako bosanskokrupska Općina se može pohvaliti i s nekoliko vrlo razvijenih poslovnih ideja.

Ovo nam je kazala Dragana Grbić Hasibović, projekt menadžerica,PR Udruženja poslovnih žena u BiH i samostalna poduzetnica :

„Nakon potpisivanja sporazuma između Udruženja poslovnih žena u BiH i Općine Bosanska Krupa za realizaciju projekta“ Osnažene žene za snažne zajednice/Podrška poticajnom okruženju za razvoj poduzetništva žena u FBiH“,došli smo do ovog trenutka kada održavamo savjetovanje u Bosanskoj Krupi i kada želimo osnovati Klub za podršku razvoju poduzetništva žena.Ovdje su ,u velikom broju žene poduzetnice koje se trude,koje rade i koje u konačnici svaku lokalnu zajednicu čine boljom,pa tako i Bosansku Krupu.Veoma je važno da ovaj veliki broj žena koji se odazvao na savjetovanje,spozna potrebu umrežavanja i uvezivanja,korištenje usluga jednih i drugih međusobno.Takav pristup podržava lokalna zajednica,a mi smo tu da takođe ,kroz razne načine damo podršku“.

Zanimljivo,baš poduzetno,osnaženo je bilo u toku savjetovanja kada su svoj angažman,svoje poslovne ideje izlagale bosanskokrupske obrtnice i uspješna poduzetnica iz Cazina koja već odranije surađuje s ovim udruženjem.Interes za povezivanje,razmjenu iskustava,informacija o aplikacijama,projektima s drugim članicama iz ovog projekta je bio posebno naglašen,a svemu tome,kazali su , doprinijet će i Klub za podršku poduzetništva žena, koji bi trebao biti most do novih poslova,nove suradnje,zajedničkog angažmana,do predlaganja ili iniciranja boljih zakonskih rješenja za bržu registraciju i lakše i praktičnije poslovanje.

Prisutne poduzetnice su upoznate s mogućnostima za unaprjeđenje svog poslovanja, rada i života koje nude institucije FBiH, Gender centar FBiH ali i Udruženje poslovnih žena kroz svoje programe i aktivnosti. Klub za podršku poduzetništva žena će osigurati sistemsku podršku u razvoju poduzetništva žena,a ona će se ogledati u stručnoj podršci i obrazovanju, što će osigurati stabilan rast broja poduzetnica i rast poslovnih subjekata koje one pokreću i vode.Znači to da bi ovaj „osnaženi „ put na području bosanskokrupske općine trebalo doprinijeti porastu broja poduzetnica i rastu poslovnih inicijativa koje one pokreću i vode,privređuju,razvijaju svoje poslove,zapošljavaju,razmjenjuju iskustva i ruše barijere u neravnopravnost koja se odavno udomaćila na našim prostorima, da je uspjeh samo na strani muškaraca.Da se razbiju te barijere,mnoge žene treba osnažiti,što čini i iovaj projekt.Poduzetnice iz Bosanske Krupe se ne odriču uspjeha svojih kolega,ali smatraju da su podjednako uspješne kao i oni,odnosno teže zajedničkom radu i podržavanju jedni drugih.

Dževada Štancl

Zadnji put promjenjen četvrtak, 29 Oktobar 2020 14:40
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 499 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 437 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa