Nova podrška Općine Bosanska Krupa privrednim subjektima

ponedjeljak, 17 Avgust 2020 11:19

Općina Bosanska Krupa, u toku stanja uzrokovanog pojavom koronavirusom, u skladu s mogućnostima pomogla je privredne subjekte s područja općine koji su bili onemogućeni u obavljanju redovnih poslova i proizvodnje,ali i samim radnicima koji su zbog tog stanja,privremeno ili stalno ostali bez radnog mjesta.

Općina Bosanska Krupa je prvo prikupila podatke i sačinila poseban registar odjavljenih radnika na osnovu kojih je provodila i provodi programe podrške poslovnim subjektima i radnicima.

Danas je u Domu kulture u Bosanskoj Krupi novčanom podrškom obradovan 21 poslovni subjekt, jer su dobili po 800 konvertivilnih maraka po radniku kao refundaciju za platu,odnosu za 44 zaposlena koliko ih je zaposleno u ovim poslovnim subjektima.Na javni poziv Općine Bosanska Krupa objavljen početkom jula javilo se 36 firmi,međutim svi nisu ispunjavali propisane uvjete,odnosno nisu mogli dobiti poticaj za radnike kojima je istekao ugovor i koji su sporazumno prekinuli radni odnos,kao ni za one koji više ne rade kod tog poslodavca.Takođe novčanu podršku nisu mogla ostvariti pravna lica koja su već dobila podršku s višeg nivoa vlasti.

Danas je stoga podršku dobio 21 poslovni subjekt,dok 15 nije ispunilo propisane uvjete.

Podrska opcine privrednim subjektima 4

„Danas smo realizirali još jednu mjeru prema privrednicima koji nisu radili zbog korona virusa.Potpisana je 21 Odluka o dodjeli sredstava u iznosu od 800 KM po jednom radniku, ukupan broj je 44 radnika, sto znaci da smo danas stimulisali privrednike sa 35.200 KM. U toku je i drugi poziv za one koji nisu u prvom pozivu izvršili prijavu.Pripremaju se i nove mjere. Prva od tih će biti oslobađanje zakupa javnih površina do kraja 2020.godine“-kazao je načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Indira Čaušević,vlasnica Auto-škole je jedna od onih koji su danas dobili poticaj. Kazala je da su se iznenadili s ovom mjerom koju je općina provela kako bi pomogla onima koji su se odazvali javnom pozivu ,a koji nisu mogli raditi u vremenu prirodne nesreće.Naglasila je da je u okviru svih auto-škola u velikoj mjeri smanjen broj onih koji se obučavaju za vožnju,odnosno da je pandemija,poslije velikog odlaska mladih u prvim mjesecima ove godine u inostranstvo, još više smanjila broj zainteresiranih kandidata za polaganje vozačkog ispita.Zahvalila se Općini i općinskom načelniku na brizi i pomoći.

Vlasnici trgovine iz Bosanske Otoke Ajša Fajić, koja je samostalno zaposlena, ovakav vid podrške, kojem se takođe nije nadala dobro će doći jer i u ovom vremenu kada radi,promet je jako opao,pa su se i njeni prihodi jako smanjili,a obaveze se moraju plaćati.

Općina Bosanska Krupa je u cilju što brže realizacije ovog programa danas s vlasnicima privrednih subjekata potpisala Odluke,a novac na njihovim računima biće u toku naredna dva dana, dok službe općine pripreme svu dokumentaciju za uplatu.

I danas je rečeno,Općina Bosanska Krupa,svjesna svih ekonomskih kretanja kojima je opterećeno naše društvo zbog pandemije će nastaviti iznalaziti modele kako pomoći,u skladu sa svojim mogućnostima privrednim subjektima i zaposlenim.U svakom slučaju, mnogo će pomoći i najavljeno oslobađanje plaćanja zakupa javnih površina.

Važno je napomenuti da je u toku i drugi javni poziv u ovu svrhu,a svi oni koji se nisu uspjeli prijaviti imaju priliku da prilože dokumentaciju i budu uvedeni u općinski registar kako bi u novoj podjeli novčanih sredstava i oni dobili podršku od lokalne zajednice.

I ova podjela je realizirana uz puno pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.

Dževada Štancl

Zadnji put promjenjen ponedjeljak, 17 Avgust 2020 11:37
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 506 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 929 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa