Na Sajam meda u Bosanskoj Krupi po zdravlje i imunitet

petak, 14 Avgust 2020 11:59

Iako su željeli smanjiti aktivnosti u programu ovogodišnjeg Sajma meda ,organizatori Sajma nisu uspjeli ograničiti potražnju za njihovim proizvodima.

Veliki broj posjetilaca je bio u kupovini meda i mednih pripravaka odmah po otvaranju Sajma u Bosanskoj Krupi,uz molbu organizatora da poštuju opće mjere zaštite i grupne posjete čine samo sa članovima domaćinstva.

Kako i ne bi,kad bosanskokrupski građani znaju da na svom tlu imaju kvalitetan med koji je u ovom vremenu pandemije i najbolja osnova,uz pripravke od meda s dodanom vrijednošću,za dobar imunitet svakog čovjeka.

Članovi Udruženja pčelara „Lipa“ u Bosanskoj Krupi su svoje proizvode izložili na štandovima s medom i mednim proizvodima svojih članova i kolega iz susjednih općina,te ih ponudili na razgledanje, degustaciju ili i najbolju i najsigurniju kupovinu provjereno dobrih bosanskokrupskih proizvoda,i i ove godine iz cazinske Stijene,osobito meda,mednih pripravaka, nagrađenih na brojnim domaćim i međunarodnim sajmovima.

Sve to oni čine već punih 11 godina u okviru tradicionalne sajamske priredbe i projekta „Bosanska Krupa – grad malih sajmova“. Pokrovitelj i ovoga Sajma je Općina Bosanska Krupa i općinski načelnik Armin Halitović, uz stručnu podršku Službe za obrt, poduzetništvo i poljoprivredu.

Općinski načelnik je izrazio svoje veliko zadovoljstvo organizacijom svih sajmova u okviru jedinstvenog bosanskokrupskog projekta,a posebno Sajma meda koji je pokrenuo i unaprijedio blistav rad pčelara kroz udruženje „Lipa i obogatio porodično stablo medara bosanskokrupske općine.

„Tridesetgodišnje trajanje „Lipe“ u 115 godina pčelarstva na području bosanskokrupske općine najbolji rezultat ima u stotinu udruženih pčelara u udruženje,veliki broj porodičnih mednih gazdinstava,te veliki broj žena pčelara koje ravnopravno učestvuju u svim koracima do spremanja gotovog proizvoda,a posebno prirodne kozmetike.Ovo udruženje je imalo i imaće punu moralnu,programsku i finansijsku podršku Općine Bosanska Krupa i moju lično,jer zaista sve su ovo vrijedni ljudi koji nose dobar glas o Bosanskoj Krupi,osvajaju nagrade i što je najbitnije obezbjeđuju zdravu ishranu,najbolji lijek,ali i prihode za svoje domaćinstvo“-riječi su općinskog načelnika na otvaranju.

„Ista ekipa pčelara „Lipe“ i ove godine je na Sajmu,ali s mnogo više novih proizvoda s dodanom vrijednosti.Ova godina u pčelarenju je u ovom mjesecu pri kraju i možemo kazati da je osrednja po količini prikupljenog meda,ali bolja od prošlogodišnje.Lipa,naša tradicionalna medonosna biljka je ove godine dobro „zamedila“ i imamo mi najviše lipovog meda.Posebnost je da je ove godine sajam podržan i kroz USAID koji nam je odobrio projekt Farma II,pa se može kazati da je i najuspješniji, kada je u pitanju i predhodna edukacija pčelara „Lipe“ koji izlažu danas.Praktično ovogodišnji Sajam meda je završna prezentacija svih aktivnosti iz ovog projekta na polju edukacije,teorijske i praktične,osnaživanja porodičnih gazdinstva,te unaprijeđenju proizvodnje pripravaka od meda s dodanom vrijednošću.Sajam smo prilagodili situaciji,neke aktivnosti ove godine smo izostavili zbog pandemije,a našim pčelarima obezbjedili smo vizire,majice i zamolili ih

za strogo poštovanje preporuka vezanih za trenutnu epidemiološku situaciju-kazao nam je predsjednik Udruženja pčelara „Lipa“ Bosanska Krupa,a ujedno i predsjednik Kantonalnog udruženja pčelara, Hajrudin Šabić.

11. Sajam meda 2020 76

I ove godine zahvalio se predsjednik Šabić JKP „10 juli“ na tehničkoj podršci u organizacijiu Sajma,ali i Radiju Bosanska Krupa i RTV USK-a.

Nikola Gaon ,predstavnik USAIDA-a za praćenje projekata iz programa Farma II danas je prisustvovao sajmu i pohvalio rad bosanskokrupskih pčelara.

„Njihov projekat i realizacija koju smo pratili,na kraju je od nas dobio izvanrednu ocjenu i zaista sam oduševljen organizacijom Sajma,ali i zadovoljstvom koje sam primjetio kod pčelara i građana koji kupuju,ali traže informacije iz svijeta meda i njegove proizvodnje.“

Prvi dan Sajma,odmah po protokolarnim aktivnostima privukao je veliki broj bosanskokrupskih građana i na tradicionalnu degustaciju meda i nezaobilaznih tradicionalnih delicija - maslenice,meda u saću,medne torte,medenjaka,prirodnih-domaćih sokova.Svi koji su se našli na glavnom bosanskokrupskom trgu imali su bar po jedan medni zalogaj.

Izlagači na na 11. Sajmu meda ove godine –Pčelarstvo Remzije i Bajrame Hodžića iz Stijene,porodice Duraković-Sajo-med,Pčelarstvo Šabić, ,Porodica Šabić,Porodično pčelarstvo Hodžić (Vahid),“Tim-med“ Fatime i Idriza Gerzića,Pčelarstvo Ramić i dr.

 Na jednom od štandova izlagale su i članice udruženja za održivi razvoj Vakat.

Prvi dan Sajma medau Bosanskoj Krupi vezan je i za Okrugli sto na temu“ „Pčelinji proizvodi s dodanom vrijednosti-priprema, koristi i način upotrebe“,a učesnici okruglog stola najavljuju svojim biografijama i dosadašnjim radom, zanimljiv i koristan susret s medom i mednim pripravcima.Zainteresirani će na ovu temu slušati doktorice nauka ,Melisu Oraščanin i Edinu Šertović,te   profesora i cijenjenog medara i predavača Sulejmana Alijagića.

Jedanaesti po redu sajam održat će se od 14. do 16. augusta na Trgu Alije Izetbegović u Bosanskoj Krupi. Radno vrijeme sajma je od 9 do 21 sat.

Dževada Štancl

 

Zadnji put promjenjen petak, 14 Avgust 2020 21:22
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 1171 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1162 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa