SINDIKATI SE OŠTRO PROTIVE IZMJENAMA ZAKONA O RADU: NA SCENI JE NOVA PREVARA RADNIKA

četvrtak, 16 April 2020 16:56

Vlada Federacije BiH predložila je 11 izmjena i dopuna važećeg Zakona o radu i većina ih je na štetu radnika, od davanja mogućnosti poslodavcu da za vrijeme proglašenog stanja prirodne i druge nesreće, kao i za vrijeme vanrednog stanja u Federaciji BiH, jednostranom odlukom radnika uputi na čekanje, skraćivanja i preraspodjele radnog vremena, slanja radnika na godišnji odmor, plaćenog i neplaćenog odsustva, umanjenje plate...

F BIH

U Saveza samostalnih sindikata USK-a smatraju da je na sceni nova prevara radnika koja ih gura u još veće siromaštvo i to u situaciji kada strahujemo za vlastite živote.

Poslodavci, s druge strane, smatraju da je postojeći Zakon o radu potrebno prilagoditi uvjetima pandemije, ali na dobrobit obje strane.

U međuvremenu, otkaza je sve više, pogotovo od 1. aprila. Bez posla je od 16. marta u BiH ostalo više od 27.000 ljudi, a značajan udio čine i radnici s područja USK-a.

Od proglašenja pandemije krajiški poslodavci otpustili su više od 1000 radnika. Radničke knjižice iz matičnih preduzeća odnijeli su u biroe za zapošljevanje.

U Službi za zapošljavanje USK-a već strahuju kako isfinansirati obaveze prema nezaposlenim licima ukoliko se trend otpuštanja nastavi i u maju.

U redovnim okolnostima potrebno im je oko 500.000, a za april im će biti potrebno više od milion maraka, ističe Elmedin Đuzel direktor Službe za zapošljavanje USK-a.

Sindikati stoga traže povlačenje ovog Nacrta iz parlamentarne procedure. No, prođe li ovaj zakon oba doma federalnog parlamenta,  kriza uzrokovana pandemijom ostati će u sjeni velikih socijalnih nemira i radničkog bunta.

 

Izvor: RTV USK

 

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 421 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1464 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa